Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





А інше упало на камінь і, зійшовши, усохло, не мало бо вологи; а інше упало між терен, і їх поглушив його »(Лк. 8: 5-7). Адже проповідь Лєскова, самі його твори як би і є суть насіння віри, і неготовий прийняти ці насіння відвернеться так само, як відвертаються люди, що прийшли в храм не для того, щоб знайти там Бога. Значить такої не готовий прийняти Бога всім серцем своїм.

І в оповіданні «ашкелонський лиходій» ми стикаємося з істинним і хибним християнством. Істинним християнством звернувся Фалалея і хибним християнством купців, які підозрюють його в крадіжці, якого він не скоював. «Вірте мені - я християнин, і брехати не можу».

«Але купці в свій черга відповіли Фалалею, що й вони тепер теж стали всі християни, як їх імператор, але що це справи не змінює і що, скільки Фалалей їм повинен за товари, вони все це бажають від нього отримати.

І віддали купці друга свого корабельника Фалалея для правежа і недоїмки на всю волю досвідченому і жорстокому доімщіку ».

Купці ці жорстоко вчинили зі своїм другом Фалалея - вони зрадили його. Проміняли дружбу на гроші, не захотіли пробачити боргу і не повірили йому. Хоча вони і вважали себе християнами, але на ділі ними не були. Слова молитви Господньої: «і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим» вони залишили без уваги. Зовні прийнята віра їх заради моди і як віддання честі закону і імператору не змінила їх холодні серця. Адже віру вони прийняли не тому, що хотіли стати християнами, не заради Бога, а заради імператора. Тим самим вони виправдовували своє фарисейство послухом закону земному, а не закону небесному. І виправдання самих себе для них полягало в тому, що імператор прийняв християнство, від чого і вони його прийняли, залишаючись при цьому духовно сліпими.

У цьому ж оповіданні бачимо і судію жадібного сластолюбца Мілія, який приїхав у місто для страти розбійника. Цей Милий роздавав пожертвування християнам від цариці Феодори, вважав же він себе християнином. Допомога він надавав тільки своїм по вірі. «Милий зніяковів і відповідав їй, що він жалкує, навіщо вона сказала йому, що вона язичниця. «Тепер, - мовив він, - я не можу надати тобі допомогу, яку мав бажання зробити». Господь же Ісус Христос казав: «І якщо любите люблячих вас, яка вам за те ласка? Бо й грішники тих їх люблять »(Лк. 6:32).

У єгипетській повісті «Гора» ми також зустрічаємо приклади зовнішнього благочестя. Наприклад, як тільки ми відкриваємо цю повість, то ми читаємо про християнина Зенона-златокузнеца, знедоленого своїми ж християнами. «Зенон-златокузнец був потаємний християнин, але громада олександрійських християн його своїм не вважала, і сам він тримався від неї на віддалі. Шанували вартим його на хибному шляху ».

Зенон же був справжній християнин. Так чому ж громада християн почитала його вартим на хибному шляху? Чи не тому, що самі вони стояли на цьому шляху? Так, саме тому. Це згодом видно і з повісті, коли безліч знатних християн Єгипту і сам патріарх здрейфили, і, кинувши своїх же втекли. Виходить, що Зенон просто зліпив їм очі світлом своєї праведного життя, тому вони не змогли його винести. Бо не хотіли вони так глибоко прийняти віру, як глибоко і щиро прийняв її Зенон, і тому відкинули його від себе. Віра ж їх була більш зовнішня, ніж внутрішня. Зенон був відкинутий від громади християн своїх точно так само, як і Христос був відкинутий своїми ж. «У світі був, і світ через Нього повстав, але світ не пізнав. Прийшов до своїх, і свої його не прийняли »(Ін. 1: 10-11).

Тут же можна провести і паралель з розповіддю Лєскова «Про Феодорі-християнина і про одного його Абрама-жидовин». Феодор, як ви пам'ятаєте теж був за добру справу і щиру віру і відданість Христу відкинутий своїми ж християнами теж з тієї ж причини. Християни олександрійської громади почитали Зенона вартим на хибному шляху. Святі отці кажуть, що якщо людина з неочищеної душею потрапляє в якийсь гріх, наприклад, засудження, і цим грішить - то він починає вважати і всіх інших винними в цьому гріху; се ж є самовиправдання. Так і ці християни стояли самі на хибному шляху. Н.С.Лесков показує нам, як небезпечно називатися християнином, а на ділі їм не бути. Таким чином, ім'я Боже зневажається серед язичників.

Тепер ми розглянемо твір «Вівцебик». Про що воно? Що хотів донести їм до читачів Микола Семенович? Головний герой цього твору Василь Петрович оточуючими його людьми був прозваний вівцебиками. Чому саме так? Що це за тварина така? Це суміш, це поєднання двох протилежних за своїм улаштуванню тварин - лагідної вівці і лютого бика. Сей Вівцебик був дивною особою. Автор, описавши на початку твору його портрет, продовжує розкривати риси його характеру протягом усього оповідання. Тим самим як би даючи нам добре вивчити душу нашого гер...


Назад | сторінка 24 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Монголи. Хто вони і звідки прийшли?
  • Реферат на тему: Спецсимволи в HTMl для чого вони потрібні?
  • Реферат на тему: Важкі діти: хто вони, причини появи
  • Реферат на тему: Мутації і нові гени. Чи можна стверджувати, що вони служать матеріалом Мак ...
  • Реферат на тему: Мережеві анекдотчікі: хто вони?