Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Значення духовної спадщини Серафима Саровського для відродження Росії

Реферат Значення духовної спадщини Серафима Саровського для відродження Росії





ве, висвітлюючи храмину душі божественним сяйвом, як говорить від імені Бога святий пророк Малахія: І возсияет вам, тим, що бояться Мого, Сонце правди (4: 2). Сей світло є купно і життя, за євангельським словом: В Том живіт бе, і живіт бе світло людиною (Ів. 1: 4).

Про покаяння.

бажаємо спастися завжди належить мати серце, розташоване до покаяння і сокрушенне: Жертва Богові дух упокорений, серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш. (Пс. 50:19). У такому сокрушенні духа людина з легкістю може безбідно проходити хитрі підступи диявола, якого всі сили спрямовані до того, щоб збурити дух людини і в обуренні посіяти свої кукіль, за словом Євангельського: Господи, не добре насіння сіяв ecu на селі твоєму? .. Він же рече їм: ворог людина се сотвори. (Мф. 13: 27-28).

Коли ж людина намагається мати серце смиренне і думка зберегти у світі, тоді всі підступи вражий бувають бездіяльні; бо де світ помислів, там спочиває Сам Бог: У світі, - сказано, -місце Його. (Пс, 75: 3).

Початок покаяння зароджується від страху Божого й уваги до себе, як говорить святий мученик Воніфатій (Чет. Мін. груд. 19): страх Божий є батько уваги, а увага - матір внутрішнього спокою. Страх Господній пробуджує сплячу совість, яка робить те, що душа, як у якоїсь воді чистою і невозмущенной, бачить свою некрасоту, і так народжуються початки і розростаються коріння покаяння.

Ми все життя гріхопадіння своїми ображаємо величність Боже; а тому й повинні завжди зі смиренням просити у Господа залишення боргів наших.

Чи можна облагодатствованного людині по падінні повстати через покаяння?

Можна, по псаломників: перетворити пащі, і Господь прият мя. (Пс. 117: 13). Коли святий пророк Натан викрив Давида в гріху його, то він, покаявшись, тут же отримав прощення.

До сього прикладом служить і один пустельник, який, повставши водою, при джерелі упав у гріх. Але, повернувшись в келію, він усвідомив своє прогрішення, і паки почав проводити життя подвижницьку, як колись. Ворог бентежив його, представляючи йому важкість гріха, заперечуючи можливість вибачення і намагаючись відвернути його від подвижницького життя. Але воїн Христовий встояв на своєму шляху. Про се випадку Бог відкрив якомусь блаженному отцю і звелів брата, занепалого в гріх, догодити за таку перемогу над дияволом.

Коли ми щиро каємося в гріхах наших і звертаємося до Господа нашого Ісуса Христа всім серцем нашим. Він радіє нам, засновує свято і скликає на нього Антіоха. Бо як сукно белільнік колотить, топче, чеше, миє, і воно робиться біло, подібно до снігу; так і послушник, терплячи приниження, образи, ганьбу, очищається і робиться, як срібло чисте, блискуче, вогнем розпалення.

Не повинно опиратися влади під благе, щоб не згрішити перед Богом і не піддатися Його праведному покаранню: протівляяйся влади, Божому повелінню противляться: протівляющііся ж собі гріх приймають. (Рим. 13: 2).

послушливие багато до творення душі процвітає, крім того, що він набуває через це поняття про речі і приходить в розчулення.

За порадою чи чи з влади інших, або яким би то не було чином прийшов ти в обитель - не сумуй: відвідування Боже є. Аще пильнуватимеш, яже тобі оповідь -спасешься сам і присні твої, що про дбаєш: чи не видех, - глаголить Пророк, -праведніка залишена, нижче його насінню просяще хліби. (Пс. 36: 25). Живучи ж у цій обителі, се дотримуйся: стоячи в церкві, послухай всьому без опущення, дізнайся весь церковний порядок, тобто вечірню, повечір'я, полунощницю, утреню, годинники, вивчися містити в розумі.

Якщо знаходиться в келії, не маючи рукоділля, всіляко прилягає читання, а найпаче Псалтиря: намагайся кожну статтю прочитувати багаторазово, щоб утримувати все в розумі. Якщо є рукоділля - займайся оним; якщо кличуть на послух - йди на оне. За рукоділлям або будучи де-небудь на слухняності, твори безперестанку молитву: Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного. У молитві почуй собі, тобто розум збери і з'єднуй з душею. Спочатку день, два і множать твори молитву сю одним розумом, роздільно слухаючи кожному осібно слову. Потім, коли Господь зігріє серце твоє теплотою благодаті Своєї і з'єднає в тобі ону в один дух, тоді потече в тобі молитва оная безперестанку і завжди буде з тобою, насолоджуючись і живлячи тебе. Се-те саме є сказане пророком Ісаією: Роса бо яже від Тобі, зцілення їм їсти. (26: 19), Коли ж будеш містити в собі цю їжу душевну, тобто бесіду з Самим Господом, то навіщо ходити по Келлі братії, хоча ким і будеш закликаємо?- Істинно оповідь тобі, що марнослав'я це є і празднолюбіе. Аще себе не розумієш, то чи можеш міркувати про щось та інших вчити? Мовчи, безперестанку мовчи; пам'ятай завжди присутність Божу і, маючи Його, ні з ким не вступай в розмову, але всіляко страви засуджувати багато розмовляють чи сміються; будь в цім випадкові глухий і німий; що б про тебе не говорили, пропускай все мимо вух. У пр...


Назад | сторінка 25 з 27 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Коли працювати можна менше ...
  • Реферат на тему: Вірш Тургенєва І.С. "Коли мене не буде"
  • Реферат на тему: Образ Божий і Його подобу в людині
  • Реферат на тему: Сонце, його властивості та вплив на наше життя
  • Реферат на тему: Проблема злочинна и покаяння в новелістіці Василя Стефаника