Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Мовні засоби репрезентації стихії світла в идиостиле М.А. Волошина

Реферат Мовні засоби репрезентації стихії світла в идиостиле М.А. Волошина





. «А що можна сказати про сонячне світінні самому по собі? Це адже світло, що виходить від Добра і образ Благості. Тому й оспівується Ласкаво іменами світла, що воно виявляється в ньому, як оригінал в образі »[Там же: 124].

Цікаві дослідження Роберта Гроссетеста (XIII ст.) - у своєму коментарі до Шестодневе він пише: «... Як говорить Іоанн Дамаскін:« Якщо ти усунеш світло, всі речі зробляться невиразні в темряві, оскільки не зможуть являти свою Красу ». Значить, світло є «Краса і впорядкованість жодної видимої тварі». По слову Святого Василя, «природа сотворена так, що немає нічого приємнішого для розуму смертних, що користуються нею. Перше слово Бога сотворило природу світла, розсіяло темряву, розтрощило печаль і виконало радістю і веселощами кожен вид ». Світло прекрасний сам по собі, бо «його природа проста і містить у собі всю сукупність речей». Тому він являє чудове єдність, відрізняючись гармонійної пропорційністю внаслідок своєї рівномірності; гармонія ж пропорцій є Красою. Тому, навіть будучи позбавлений гармонійних пропорцій тілесних форм, світло прекрасний і вельми приємний для ока. Як говорить Святий Амвросій, «природа світла така, що вся його принадність полягає не в числі, не в міру і не у вазі, як у інших речей, але в його зовнішності. Світло робить інші частини світобудови гідними прославлення »[Там же: 127].

З погляду старозавітної естетики, світло є естетико-гносеологічної категорією, оскільки за біблійною міфології в образі світла бог є світу [Трубецкой 1993: 226-227].

Р.В.Алімпіева підкреслює, що «з поняттям прекрасного в візантійської християнської естетиці центральне місце займає поняття світло» [Алімпієва 1996: 9]. Таким чином, світло виступає головною модифікацією прекрасного. Ні в якій іншій культурі світлу не надавалося такого важливого значення. Найбільш глибоко розробляли проблему світла Псевдо-Діонісій, Симеон Новий Богослов в X-XI в.в. і в пізньої Візантії Григорій Палама. Розробка цієї проблеми здійснювалася в рамках естетики аскетизму, що склалася в середовищі візантійського чернецтва.

Першим, у кого світло стало предметом аналізу, був автор «Ареопагітик». Псевдо-Діонісій вважав світло благом, чином доброти. Поняттям світла він характеризує і видимий і духовний світ. Видиме світло сприяє життя органічної, духовний ж об'єднує духовні сили, звертає душі до істинного буття. Духовне світло невидимий сам по собі, промені його ховаються під різними образами але саме він становить головний зміст різних символів і образів.

У X-XI ст. проблемі світла приділив увагу Симеон Новий Богослов. Так само, як Псевдо-Діонісій, він розрізняв два види «світла» і два їх джерела: «чуттєвий» світло сонця для бачення предметів матеріального світу і «світло розумний», для узренія «уявних речей», джерелом якого є Ісус Христос.

Злиття світлових сутностей об'єкту і суб'єкта характеризується Симеоном як вища ступінь пізнання. Злиття відбувається в душі суб'єкта, але душа в цю мить як би проривається в інші виміри і зливається з божественною сутністю.

Надалі містику світла розробляв Григорій Палама. Він бачить всю духовну сферу пронизаної світлом. Головним у його вченні було показати «нетварность», трансцендентність світла Божественного преображення. Палама називає Христа світлом, а його діяльність просвітництвом. Вчення Святого Духа випромінюється у вигляді світла, Петро і Павло постають як два світила. Тіло Христа мало всередині себе джерело божественного світла, який сяяв з його ран і, поширюючись, перетворював все навколо. Печера воскресіння Христа була наповнена світлом. Янголи на Палами световідние. Праведники, побачивши світло більш яскравий, ніж сонячний, стануть дітьми цього світла ... самі засяють як сонця в царстві Отця їх ». Божественним сяйвом та світлоносної був обдарований і Адам до гріхопадіння. Він був зодягнений в «вбрання слави» і тому не соромився своєї наготи. В одязі божественного світла він був прикрашений значно розкішніше, ніж ті, хто носить золоті прикраси і дорогоцінні камені, вважав Палама. Саме наше первозданне єство, тільки ще більш сильною светозарном, показав Христос учням на Фаворі.

Фаворський світло - «сяйво сил божественної природи», він є «світлом Божества і нествореним». Якби світло було тварним, створеним, вважає Палама, то слід було б визнати в Христі три природи: Божественну, людську і природу цього світла. Тільки обраним Христос явив світло, «щось велике і таємниче». Ця доступність божественного трансцендентного світла почуттєвого зору стверджує і його іманентність тварному світу. Світло одночасно і іманентний і трансцендентний світу. У цьому знову антиномизм як основний принцип православного мислення. Це відповідь Палами на розум і логіку західних християн. Між ориентирующимся на Греко-латинський світ Калабрійським чен...


Назад | сторінка 3 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Розвиток поглядів на природу світла. Явище інтерференції світла
  • Реферат на тему: Світло як екологічний фактор
  • Реферат на тему: Світло лiричнага героя Ригора Барадулiна
  • Реферат на тему: Світло, температура і вологість, як екологічні фактори
  • Реферат на тему: Будова атома. Світло. Звукові хвилі