Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Відмінності старозавітній релігії від інших віросповідань

Реферат Відмінності старозавітній релігії від інших віросповідань





актично повністю проігноровано. Весь акцент зроблений на етнічному приналежності. Звідси переконання у вічній невід'ємності вибраності, затвердження національної винятковості євреїв, їх переваги над усіма іншими народами. Природно, що подібна ідея не може не імпонувати егоїстичному свідомості людини, і тому вона пустила глибоке коріння в іудаїзмі. [4]



Глава 2 Формування старозавітній релігії В  2.1 Євреї - як основоположники старозавітній релігії

У Насправді ж, у загальнокультурному, філософському, науковому розвитку, як свідчить історія, євреї стояли істотно нижче багатьох навколишніх народів (Єгипту, Вавилона, Греції, Індії) і обрання єврейського народу було суворо обумовлено найважливішим релігійним фактором: В«Якщо будеш слухатися голосу Мого, і будеш виконувати все, що скажу тобі, і збережеш завіт Мій, то ви будете у Мене народом обраним з усіх племен, бо вся земля Моя; ви станете Мені царственим священством і народом святим В»(Вих. 23; 22). Про цю обумовленості свідчить також той очевидний факт, що ізраїльські пророки постійно закликають цей народ до покаяння, викриваючи його:

в В«ТугошиїмиВ» (Втор. 9, 6: "Тому знай, що не за праведність твою Господь, Бог твій, дає тобі посісти цей хороший Край, бо ти народ твердошиїй В»);

в розбещеності і незабаром боговідступництві (Втор. 9,12-14: В«І сказав мені Господь: Устань, зійди звідси, бо зіпсувся народ твій, що ти вивів з Єгипту; Зійшли вони скоро з дороги, що наказав був Я їм, зробили собі литого боввана. І сказав мені Господь: Бачив Я той народ, і ось він народ твердошиїй Позостав Мене, і Я вигублю їх, і зітру їхнє ймення з-під неба В»);

в завзятості й непослуху (Іс. 65, 2: В«всякий день простягав Свої руки до народу непокірному В», порівн. Євр. 3, О¤О™ 1) і т. д. [1]

Єврейський народ був обраний до старозавітну епоху з причин, в Одкровенні прямо не названим. Що не були прямо вказані причини обрання апостола Петра, який зрікся Христа, або Іуди Іскаріота, який зрадив Його. Промисел Божий постійно обирає ті чи інші народи і окремі особистості з урахуванням їх властивостей для виконання конкретних історичних цілей. Однак контекст Біблії показує, що основною причиною обрання єврейського народу були його переважні здатності до збереженню та проповіді серед усіх народів землі Одкровення про спасіння світу через Христа Господа. Але оскільки здібності можуть бути реалізовані дуже різному, то і його обрання носило тимчасовий і прообразовательное характер, як і весь старозавітний Закон, який мав В«тінь майбутніх благ, а не самий образ речей В»(Євр. 10,1).

Про відібрання вибраності у євреїв, які не приймають Христа, зовсім виразно й багаторазово сказано в Євангелії. Наприклад, у притчі про злих виноградарів: В«Тому кажу вам, що від вас Царство Боже і дасться народові, приносящему плоди його В»(Мф. 21,43). І без притчі: В«Кажу ж вам, що багато прийдуть від сходу та захо...


Назад | сторінка 3 з 7 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Український народ
  • Реферат на тему: Народ в правовій державі
  • Реферат на тему: Евенки як народ, їхні звичаї і традиції
  • Реферат на тему: Перші народницькі організації і ходіння в народ
  • Реферат на тему: Етнос, нація, народ: визначення та розмежування понять