Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Феномен людини в неотомизме

Реферат Феномен людини в неотомизме





пані. p align="justify"> Католицька Церква відроджує знаменитий теза В«філософія - служниця богослов'яВ», авторство якого найчастіше приписують Фоми Аквінського, але, як ви пам'ятаєте, до Фоми про це сказав Петро Даміані, а ще раніше - Климент Олександрійський у В« Стромат В». Так чи інакше, ця теза в католицизмі знову знаходить свою популярність і, як пише Жильсон, якщо релігія християнська буде грунтуватися тільки лише на вірі, тобто як би звільнить філософію як звільняють служницю, то вона тим самим послабить сама себе. В«Служниця НЕ пані, - пише Жильсон, - але й вона належить домуВ»''. p align="justify">'' Філософія, як і будь-яке знання, засноване на розумі (у тому числі і наукове), і релігія доповнюють один одного, ведучи нас до однієї і тієї ж цілі. Адже не випадково і не дарма Бог дав людині розум. Але людський розум кінцевий, він не може пізнати все, і вже за межі того, що може спіткати розум, виводить нас віра, джерелом якої є Божественне одкровення. Тому предмет віри набагато ширше, ніж предмет розуму. Віра головує над розумом, так само, як релігія і богослов'я панують над філософією. Віра є критерієм, кінцевим критерієм будь-якої істини. Тому розум, впадаючи в якийсь сумнів або протиріччя, повинен узгоджуватися з цим критерієм. Розум не може суперечити істинам Церкви. Таким чином, неотомізм намагається уникнути протиріччя між розумом і вірою, намагається з'єднати їх, протиставляючи себе як фідеїзм, так і раціоналізму'' [2]. br/>

2.2 Людський розум, як інструмент для непрямого пізнання Бога


'' Розум людський є розум створений, і цей розум пізнає також створений порядок речей. Бог же підноситься над створеним світом як Творець цього світу, тому наш розум, що має справу тільки лише з створеним буттям, не може пізнати перевершує створений світ Джерело, не може пізнати Бога в Його сутності. Тому онтологічний доказ буття Бога, як воно висунуто Ансельмом Кентерберійським, не може бути істинним, так як воно грунтується на знанні сутності Бога. На думку неотомістов, людина може знати про Бога тільки за аналогією; пізнаючи один лише матеріальний світ, людина здатна судити про Бога на підставі того, що він приписує Йому деякі характеристики найвищою мірою, або ж, навпаки, позбавляє Бога тих негативних характеристик, які також належать негативному світу'' [3].


2.3 Свобода волі


'' Крім розуму, людська душа має іншу здатність-волю. Людська воля вільна, але свобода можлива, оскільки людина є істота розумна. Свобода волі полягає в можливості вибору між двома варіантами. Для того, щоб була свобода вибору, необхідне знання про різних варіантах. Тому вільним може бути тільки розумна істота. Ці положення Фома Аквінський запозичує насамперед з творінь Іоанна Дамаскіна і Григорія Нісського. Сучасний неотомізм також повторює ці положення, але погл...


Назад | сторінка 3 з 10 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: «Розум з серцем не в ладу?» (Вмотивованість мовних знань немовними в російс ...
  • Реферат на тему: Теорія про Вищу Розум
  • Реферат на тему: Аристотель - енциклопедичний розум Стародавньої Греції
  • Реферат на тему: Віруючий розум. Основний принцип російської філософії
  • Реферат на тему: Штучний інтелект: чи може машина бути розумною?