Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Феномен людини в неотомизме

Реферат Феномен людини в неотомизме





иблює їх, показуючи, що людська свобода є свобода створена. Свобода дана людині Богом, тому вона існує в рамках Божественного провидіння (це вже випад проти екзистенціалізму; Сартр говорив, що людина В«приречений бути вільнимВ»). Людина є вільним у рамках благодаті. Як навігаційні карти не обмежують свободу капітана, так і Божественна благодать не обмежує свободу дій людини - навпаки, вказує шлях і допомагає уникнути помилок. Бог допомагає людині, направляє його, але не скасовує його волі. Якби людина не був вільним, то не було б відповідальності і не було б покарання. У Писанні неодноразово говориться про те, що людина відповідальна за свої вчинки і тому несе покарання за свої гріхи. Таким чином свобода і моральність неминуче пов'язані'' [4]


2.4 Віра, як ідеальна філософська система


'' Чи може людина бути врятований, якщо він не знає нічого в первородний гріх, про втілення Христа, про спокуту людини через Христову смерть на хресті, про прощення, про церкви та її таїнствах?

Якщо такими були помилки і прорахунки навіть найбільших серед геніїв філософії, якщо така була їх сліпота в справах першорядної важливості, немає ніякої потреби істинному християнину звертати яке б то не було увагу на те, що філософи висловлювали по всіх цих приводів. Як сказав сам Павло: "Називаючи себе мудрими, збожеволілиВ» (Рим., I, 22). І в іншому місці: В«Бо, коли світ своєю мудрістю не пізнав Бога в мудрості Божій, то Богу юродством проповіді спасти віруючих ... немудре Боже воно від людей ... В»(I Кор., I, 21; 25).

Коротше кажучи, так як той, хто просто вірить у слово Боже, знає більше про кардинальні проблеми життя, ніж найбільші філософи, ми цілком можемо вважати виправданим нашу заяву про те, що наіпростодушнейшій з Християн має своєї власної філософією, яка і є самою вірною філософією, і зветься ця філософія Одкровенням'' [5].

'' Для будь-якого щирого віруючого, який в той же самий час є ще й істинним філософом, найменший протиріччя між його вірою і його розумом є вірна ознака того, що щось не в порядку з філософією, а не з вірою. Бо віра, безсумнівно, не є принцип філософського знання, але вона служить вірним путівником на шляху до раціональної істини і безпомилковим попередженням проти філософських помилок. p align="justify"> Людина, яка не схильний вірити в те, що він може пізнати, і який ніколи і не намагається пізнати те, у що можна тільки повірити; і одночасно людина, чия віра і знання зростаються в органічну єдність, тому що і те, й інше відбувається з одного і того ж Божественного джерела - такий якщо не портрет, то, принаймні, замальовка типового представника томістской групи'' [6].


3. Душа


3.1 Що є душа


В«Будучи формою організованої матерії, душ...


Назад | сторінка 4 з 10 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Людина і свобода у філософії Н.А. Бердяєва
  • Реферат на тему: Дистанційні взаємодії в системі відносин людина-людина
  • Реферат на тему: Синдром емоціонального вигорання у професії &Людина-людина&
  • Реферат на тему: Освічена людина - корисна людина
  • Реферат на тему: Філософія символічного світу людини, людина в світі культури