Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Переоцінка християнських цінностей Фрідріхом Ніцше

Реферат Переоцінка християнських цінностей Фрідріхом Ніцше





ести про смерть Бога до людей за допомогою розвінчування моралі цього Бога.

Вина за смерть Бога лежить на самому християнстві, на всьому часу його існування. Світ, як такий, сам по собі, рухається навмання, безцільно, світ - в сенсі потоку життя. Християнство зробило своєю головною помилкою надання цьому світу мети - позбавлення від зла. Але дана мета істинної не є, так як вона придумана і нав'язана задля утвердження Бога. Християнство не обгрунтовано, по відношенню до реального світу, так як підходить до цього світу з ціннісними судженнями, воно надає йому те, чого в ньому немає. Унаслідок цього світ сприймається не таким, який він є насправді, судження про нього походять з зіставлень з тим, чим він є повинен - ??царством небесним і т. П .. Подібним способом християнство нав'язує життя інший зміст, тим самим заважаючи виявити сенс справжній. Ось, що ставиться в провину християнству у смерті Бога. Але не Бога взагалі, а Бога природного.

Але що відбувається, коли людина позбавлений від цінностей через їх недосконалості? Людина залишається один, у нього більш немає Бога, людина отримує свободу. Але про подібну свободу не можна сказати, що вона легка, це можна назвати, скоріше, тягарем свободи, ніж полегшенням, подібна свобода не більше легка, ніж вантаж цінностей. Потрібно усвідомлювати, що коли пропадає віра в Бога, за все, що відбувається відповідальним стає людина і лише людина.

Ніцше вважає, що весь світ, який вибудував християнство, лежить  в ненависті до дійсності. Цей світ є вираженням незадоволеності реальністю.

Для того щоб зруйнувати міф християнства ми, насамперед, повинні відкинути будь-яку телеологію. Будь-яке вчення, що намагається роз'яснити еволюцію світу і людства, з позиції яких би то не було кінцевих цілей, має бути відкинуто як пережиток. «Поняття мети є перше, в чому Ніцше бачить тінь Бога; воно не має нічого спільного з дійсністю, а являє собою цілком наш винахід ». Грунтуючись на подібному можна говорити, що Ніцше вважав підтвердженим факт існування Бога виключно в нашій свідомості і ніде більше. Але проживання подібного постояльця свідомості нашому лише шкодить. Спосіб позбавлення від цієї чуми можна розглядати як виявлення цієї думки лише в якості ідеї, показати спосіб утворення цієї ідеї і те, як вона змогла влаштуватися в розумі.

«Бог, по Ніцше, є не що інше, як відображення людини». Бог - це те, чому людина віддала піднесене його, він віддав владу, внутрішню силу, любов. Все те, що є дуже сильним, але швидкоплинним і людина, в силу цього, вважає себе не придатним для несення подібної ноші.

Чому ж саме в епоху Ніцше так різко з'явилася потреба в переоцінці сучасної моралі? Християнство, для Ніцше, пов'язано з феноменом церкви, спраглої влади. А раз є претензії на владу, тобто і «феномен світської політики в рамках складання західного людства і культури нового часу». Карл Ясперс у своїй роботі «Ніцше і християнство», пише про те, що церква для великого філософа «смертельний ворог усього благородного на землі». Що тут мається на увазі? Це відстоювання «рабської моралі», про яку ми ще скажемо, прагнення придушити в людині все, що його звеличує.

Дуже добре сенс критики християнства відбивається у вираженні «Падаючого - штовхни». Християнство для Ніцше - це релігія слабких і немічних, це мораль рабів, їхня доля. Християнська релігія обмежує дії людини, вона позбавляє його відповідальності, що є наслідок позбавлення самостійності дій, заперечується свобода мислення.

Підтвердження нашим словам, про те, що християнство - релігія помилкова, ми знаходимо у Ніцше у творі «По той бік добра і зла»: «Той, кого називають вони збавителем, закував їх у кайдани. У кайдани хибних цінностей і слів божевілля! ».

Шкідливо християнство і не тільки через свою хибність. Християнство перетворює людство в натовп. Відбувається це через християнського монотеїзму. Через одноманітності божественної ідеї передбачається і одноманітність менталітету людини. Слід згадати і те, що сучасне християнство нав'язує життя уявний сенс, що не може не перешкоджати виявленню сенсу істинного. Заперечуючи релігію в подібному ключі, можна говорити про те, що Ніцше не припускав повного її знищення, він бажає її лише очистити від всієї «лушпиння», від усього того, що суперечить життя, що було створено явно не по волі серця, але відповідно з чиїмись інтересами, він, як релігію, пропонує міф про вічне повернення. Ось які основні причини невдоволення християнством: заперечення свободи духу, заперечення відповідальності і самостійності людини, перетворення несвободи в ідеал, а смирення - в доброчинність.

Не можна не сказати і про психологічний шкоду християнства. Тут для нас ключовим поняттям є «гріх». Саме з християнством приходить у світ понят...


Назад | сторінка 4 з 13 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Переоцінка християнських цінностей у творах Ніцше
  • Реферат на тему: Християнство: Витоки, секти. Християнство в Україні
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога