Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Християнська картина людини

Реферат Християнська картина людини





стиянське вчення про блаженство

Незважаючи на свою відносну нетривалість - всього три роки, проповідницька діяльність Христа здійснила справжній переворот у світогляді багатьох людей, у філософії і, звичайно ж, в уявленнях про людину. Основний зміст Свого вчення Він висловив в знаменитій Нагірній проповіді (Євангеліє від Матвія, глави 5-7). Знамениті заповіді блаженства, що містяться тут, можна назвати християнським вченням про щастя.

Але перш ніж ми зійдемо з вами на гору благословень і почнемо слухати разом з учнями Ісуса Христа Його проповідь, звернемо увагу на один дуже важливий момент, що передував цьому знаменитому події і без якого неможливо буде зрозуміти зміст слів Христа. Першими словами, сказаними ним людям після прийняття хрещення з рук Івана Хрестителя, на самому початку проповідницької діяльності, були: ... Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесное.8

Християнське вчення про щастя є одночасно вчення про Царство Небесне, про вічне життя, про рай. Отже, перша ступінь по сходах на Небо, перший крок до щастя - покаяння, каяття у своїх гріхах. Покаяння (з грец. "Метанойя" - зміна свідомості) - початок вдосконалення, самовиховання. Покаяння веде до сокрушению нашого колишнього серця і створення нового; покаяння веде до духовного очищенню. Покаяння - це переплавлення старого серця в нове. Вогонь і світло, стосуються серця, - Ісус Христос. Покаяння обов'язково припускає уявне, а потім і практичне відкидання гріхи вчинив. Ми не в змозі подолати гріх до тих пір, поки не усвідомлюємо його згубність; поки наше серце не відвернеться від нього, в нашому житті не відбудеться справжньої зміни.

Очищена душа і просвітлений Христом розум поступово витягують людини з виру мирської, тілесного життя і просувають до духовного життя у Христі Ісусі. Так відбувається друге народження людини, народження згори, народження християнина. Отримав від Бога в результаті цього силу людина здатна долати радості, прив'язують його до цього світу, "перемогти світ" своєю вірою. Так людина знаходить вічне життя - щастя. Апостол Іван говорить про це так: Бо кожен, хто родився від Бога, перемагає світ і оце перемога, що перемогла світ, віра ваша.9

Отже, онтологічна зв'язок, з'єднання з Христом, що розуміється слідом за найбільшим православним богословом XX століття В.Н.Лосскім як істота віри в Христа як Сина Божого, - є головна умова щастя на Небесах: Хто має Сина Божого має життя; хто не має Сина Божого не має жізні.10

Народжений від Духа Святого людина повністю змінюється, тому можна навіть сказати, що колишній людина помирає, а новий народжується. Тепер все буде нове: серце, думки, слова, справи. Дух, оселившись в людину, являє своїми плодами нові якості: Плід Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, воздержаніе.11

Дев'ять заповідей блаженства - це не просто перелік християнських чеснот або правил. Христові заповіді відрізняються від М...


Назад | сторінка 4 з 26 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Володимир Винниченко та Григорій Сковорода про гармонійне життя людини як н ...
  • Реферат на тему: Якість життя як критерій щастя
  • Реферат на тему: Проблема злочинна и покаяння в новелістіці Василя Стефаника
  • Реферат на тему: Девід Гудінг. Вчення Христа про святість