Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Контрольные работы » Віра як філософська категорія

Реферат Віра як філософська категорія





В» істинного тоді і тільки тоді, коли істинні А і Б. І тут істинність застосовна лише до А і Б як умовність, не більше того, а чи дійсно істинно А (Б) - питання зовсім інший. p> Також непріложімо поняття віри до безпосередньому сприйняттю. Наприклад, ми мислимо в категоріях простору і часу - і не можемо мислити поза цих категорій. Але це не означає, що треба вірити в існування простору - більше того, а ви спробуйте дати коректне визначення цього терміна (або часу; енергії - теж непогано).

Крім того, до категорії віри не належать безпосередні суб'єктивні відчуття - В«цей чай солодкийВ», В«мені холодноВ» або В«Я люблю ТанюВ». Навіть якщо мене загіпнотизували, і чай насправді солоний і навколо 40 градусів за Цельсієм, все одно солодкість/холод - безпосередні відчуття, хоч і навіяні. Сумнів тут не застосовується за визначенням, тому що відчуття - дорассудочни .

Можна сміливо сказати, що віра - це саме людський механізм, необхідний для біологічного виду; але якщо дивитися не на homo, а на sapiens, то віра - це атавізм, який заважає розвитку розуму і психіки.


6. Віра як особливий спосіб пізнання істинної реальності


У Середньовіччі загальноприйнятою вважалася точка зору, що пізнати явища навколишнього світу можна двома шляхами: розумом і вірою. Необхідно з'ясувати, що ж малося на увазі під вірою як особливої пізнавальною здатністю. p> З точки зору мети пізнання віра і розум розглядалися як рівноправні: і перша і другий прагнуть дізнатися істину, то є те, що існує в світі (і в матеріальному, і в духовному) насправді. Віра дає людині той же результат, що і раціональне пізнання, але тільки значно швидше, відразу, без витрат часу на докази і роздуми. Це необхідно, тому що віруючому немає часу чекати: мова йде про порятунок, а термін Суду нікому не відомий - може, він настане сьогодні. І в цій швидкості, зрозуміло, її перевага В«тут і теперВ». p> Адже ми ж не намагаємося раціонально довести собі, чому при натисканні другий зверху кнопки на відеомагнітофоні зменшиться контрастність зображення на екрані - ми просто натискаємо на цю кнопку, коли хочемо видозмінити колірну гаму, тому що так написано в інструкції. І в цьому відношенні наші дії нічим не відрізняються від дій того, хто розуміє будова кінескопа і інших хитромудрих пристроїв. У даному випадку ми досягаємо одного і того ж результату, рухаючись різними шляхами. Звичайно, може виникнути ситуація, коли моїх знань виявиться недостатньо (наприклад, при поломці приладу), але, по-перше, така ситуація може і не виникнути, по-друге, менше часу займе викликати фахівця, а не вивчити будову всіх пристроїв, облаштовують мій побут. p> Напевно, виникає питання, а чи правомірно проведення таких паралелей до того змісту, яке є змістом віри. Все-таки божественна реальність і реальність складної побутової техніки - речі різні навіть для атеїстичного свідомості. І ось тут ми-то і сказали ключові слова. Поки ми будемо розглядати погляди середньовічного автора, виходячи з наших уявлень епохи Постпросвещенія, ми будемо розуміти тільки самих себе, але не досліджуваного автора. p> Справа в тому, що для людини віруючої в навколишньому матеріальному світі немає кордонів між світом духовним і матеріальним. По-перше, немає меж просторових, так як духовні істоти живуть навколо і можуть з'являтися в будь-якому місці, причому у видимій матеріальній формі: як знамення в небі над Москвою, обложеної татарами, або як ангел, що є пастушці в Лурді. Заперечення про те, що, може, насправді, нічого цього немає, і всі є плодом деяких особливих психологічних процесів, не є спростуванням, оскільки для свідомості віруючого ці явища мають абсолютно такою ж реальністю, як і наявність цього тексту у нас перед очима. Свого час на це звернув увагу ведучий філософ-неотоміст Етьєн Жильсон, коли аналізував чудову і єдину істотну роботу з психології релігії «гзноманіття релігійного досвідуВ» Вільяма Джемса. Жильсон зазначав, що всі факти описані абсолютно правильно, але що для конкретної людини переконаність у тому, що Бог є, і переконаність у тому, що Бог цілком може бути - абсолютно різне, тому що в результаті поведінка таких людей буде різним, не кажучи вже про переживання. p> друге, для віруючого немає і часових меж між світом духовним і матеріальним. Духовне - це не те, що відбувалося з пророками в давнину, а потім відбудеться з космонавтами при Апокаліпсисі. Духовна реальність існує завжди і оточує мене так само, як і реальність матеріальна. Чудо (тобто те, що необ'ясняемо законами матеріального світу) може статися завжди, якщо це буде необхідно, і я можу стати його свідком. Або навіть уже став, як впевнене величезне число віруючих, вилікуваних, наприклад, після паломництва до мощів святого Пантелеймона або чудотворної ікони в Ченстохові. І це ще раз зміцнює їх у думці, що написане в книгах або передане переказом є істинним. Колишній досвід Чи впливає на сприйняття теперішнього або ж справжнє перетвор...


Назад | сторінка 4 з 7 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Немає нічого більш складного і тому більш цінного, ніж мати можливість прий ...
  • Реферат на тему: Вірш Тургенєва І.С. "Коли мене не буде"
  • Реферат на тему: Чи може комп'ютер мислити
  • Реферат на тему: Коли працювати можна менше ...
  • Реферат на тему: Штучний інтелект: чи може машина бути розумною?