Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Основи герменевтики

Реферат Основи герменевтики





що основна увага приділяється особистості автора , тому, яким чином він писав свою книгу (Книги), ким він був, і що спонукало його до написання книги хто був його передбачуваними читачами і т.д.


3) Богонатхненність читача - теорія приваблює нашу увагу до третього елементу - людині, яка читав і буде читати книги Біблії. Чи є Біблія богодухновенной сама по собі, або тільки тоді, коли вона читається кимось? Саме на це питання намагаються відповісти теорії про натхнення читача - тільки коли хтось читає Слово від Бога, розуміє його і воно має на нього вплив, тоді можна говорити про те, що Бог надихає Слово в момент читання, у момент дотику людини з живим Словом. br/>

- Книги Біблії є Словом Божим для людини.

Дане положення вчення про Біблії є найважливішим для герменевтики, оскільки саме воно дає нам богословське обгрунтування необхідності читати, розуміти і витлумачувати Святе Письмо. Якщо Бог через книги Біблії звертається до людині, то всякий людина, що бажає дізнатися про те, що говорив і говорить Бог, повинен вміти читати Біблію, правильно тлумачити її. br/>

б) Взаємини бібліологіі і герменевтики.

- Розуміння і тлумачення книг Біблії схоже з дослідженням інших літературних джерел минулого.

Так як Бог обрав саме такий спосіб залишити для нас Своє Слово, тобто у вигляді книг, написаних різними авторами в різних ситуаціях і для різних людей, то ми повинні вивчати книги Біблії як будь-які інші літературні джерела минулого. Таким чином тлумач повинен бути обізнаний про ті методи, які застосовують до дослідження давньої літератури і активно їх використовувати. При обговоренні питань, пов'язаних з дослідженням Біблії за допомогою методів, які застосовуються в секулярної науці, завжди виникає питання - В«Чи не позбавляємо ми таким чином Біблію її статусу особливої вЂ‹вЂ‹книги, зводячи її на рівень інших книг? В»Ні, не позбавляємо, ми лише позбавляємося від всіх тих упереджень, з якими ми підходимо до вивчення Біблії. Як би сильно нам цього не хотілося, але книги Біблії були написані реальними людьми, в реальних життєвих ситуаціях і з певною метою, а не впали на нас з неба, ці книги також не були написані російською мовою не були спочатку об'єднані в той збірник, який ми зараз називаємо Біблією. До нас також не дійшли безпосередні першоджерела біблійних книг, а лише копії, які потребують вивчення, подібно всім іншим стародавніми рукописами. Всі ці факти переконують нас у тому, що наше буденне уявлення про Біблії підчас таке, що просто необхідно його зруйнувати при допомогою фактів, але зруйнувати необхідно саме це невірне уявлення , тому що воно багато в чому заважає нам побачити справжню суть Писання. br/>

- Розуміння і тлумачення книг Біблії відрізняється від дослідження інших літературних джерел минулого.

З іншого боку, як би парадоксально це не звучало в порівнянні з першим твердженням, вивчення Біблії відрізняється від аналогічного дослідження давньої літератури з причини її божественного походження, тобто Богом. Яким же чином поєднати ці твердження? Ніяким - даний парадокс лежить в основі біблійної герменевтики, з одного боку ми досліджуємо книги Біблії так, як якби вони були звичайними пам'ятниками старовини, тобто використовуємо всі можливі для цього кошти класичної філології, з іншого боку, завжди пам'ятаємо про божественне походження цих книг, а отже і про особливу їх значущості для кожного читача. Так як опис методів дослідження тексту часто зводиться (і даний підручник не є винятком) до розгляду тих методів, які застосовні до конкретного тексту, вивчення ж богословських особливостей читання Біблії (керівництво Святим Духом, одкровення від Бога, повчання через читання і роздуми і т.д.) залишається без уваги, необхідно роз'яснити такий стан речей. Дослідити конкретний текст завжди простіше, ніж говорити духовних і в цьому сенсі не таких конкретних матеріях. Але причина не тільки в цьому, а швидше за все в тому, що перш ніж говорить про духовні сторонах читання Біблії, необхідно вивчити основи її читання. У певному сенсі необхідно навчитися читати Біблію як книгу, щоб потім навчитися читати її як Слово Боже, причому останнім повинна займатися не герменевтика, а практичне богослов'я (гомилетика, Духовні наставники, етика і т.д.), використовуючи результати герменевтического дослідження. br/>

- Розуміння і тлумачення книг Біблії життєво важливо для духовного життя християн.

Дане положення абсолютно логічно випливає з твердження, що книги Біблії є Словом Божим для людини - що це означає? Найчастіше, коли ми характеризуємо Біблію як Слово Боже ми думаємо, що в даному випадку ми наділяємо текст Біблії якимись особливими характеристиками, насправді ж тоді ми прирівнюємо цю характеристику Біблії до її іншій рисі - богодухновенности. Що ж особливого ми говоримо про Біблію, коли називаємо її Словом Божим? Ми перш за все говоримо...


Назад | сторінка 5 з 54 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Тлумачення Біблії
  • Реферат на тему: Роль Біблії та ее Вплив на літературу
  • Реферат на тему: Ходатаї в Біблії
  • Реферат на тему: Порівняння вчення Свідків Єгови про Друге Пришестя з вченням Біблії
  • Реферат на тему: Книги царя Соломона в корпусі Учительних книг Старого Завіту. Особливості ...