Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Діяння франків та інших іерусалімцев

Реферат Діяння франків та інших іерусалімцев





зіткнень між хрестоносцями і візантійцями під час переходу через Східну Європу. Як приклад, сутичка армії Готфріда Бульонского з найманцями імператора, коли герцог відправляв своїх підлеглих на пошуки фуражу. Оборонні дії армії герцога описані в такий спосіб: «Балдуїн, брат герцога, почувши про це, таємно зробив вилазку, і нарешті знайшов їх, коли вони вбивали його народ. З міцною душею Балдуїн подався до них, і перевершив їх з Божою допомогою ». Таким чином, Бог підтримує хрестоносців в бою з візантійцями. При цьому, як ми вже помітили, винні в інциденті були хрестоносці. Потім в  хроніці описана ще одна атака військ імператора на війська Готфріда Бульонского як розвиток того ж самого конфлікту: «Увечері нещасний імператор знову наказав своїм військам напасти на герцога і народ Христа. Женучи їх, непереможний герцог і Христове військо сімох з них убили, а інших безперервно переслідували до воріт міста ». Тут ми бачимо, знову ж таки, що армія хрестоносців підтримується Богом проти візантійців. Крім того, тут є протиставлення якогось «нещасного імператора» і самого «війська Христа». Хроніст ясно дає нам зрозуміти, на чиєму боці божественний статус. Французький перекладач хроніки Луї Брей переводить Christi gens як «християнський народ». На наш погляд, цей переклад кілька невірний, бо мова йде скоріше про «народ Христа». Це важливо, оскільки «християнами» (christiani) хроніст іноді може іменувати і візантійців, але іменування «народом Христа» або «військом Христа» є монопольним для хрестоносців.

Ці епізоди розказані і хроністами з «сім'ї Гесте». Петро Тудебод пише, як йому властиво, близько до тексту Аноніма. Балдуїн «знайшов їх, коли вони вбивали його народ, атакував їх усім своїм серцем і перевершив їх з Божою допомогою». Потім імператор атакує ще раз: «Вечером нещасний імператор відправив свої війська, наказавши їм атакувати герцога і народ Христа. Женучи їх, непереможний герцог і Христове військо, сімох з них убили, переслідуючи інших аж до воріт міста ». Гвіберт Ножанскій пише: «І коли він (Балдуїн - В.П.) зауважив, що нашим докучає шаленство туркополов, він люто атакував їх, як личить, і з благовоління Бога, здобув таку перемогу, що захопив шістдесят з них, частина вбив, а частина відвів своєму братові ». Хроніка Роберта Реймського: «Сильний духом, він мужнім натиском напав на них, і з Божою допомогою перевершив їх, убивши багатьох з них і представивши своєму братові-герцогу полонених»; «На заході сонця, коли ніч покрила поверхню землі, пособники імператора передчували напад на герцога. Однак, за допомогою божественної благодаті, з великим для них збитком, вони ледь пішли від рук наших ». У загальному і цілому, у всіх цих хроніках ми бачимо ситуацію, подібну з хронікою «Діяння франків».

Аналогічна ситуація спостерігається і в описі Анонімом інциденту з фортецею єретиків, про яку також вже було згадано. Візантійці, які, по суті, захищають свої землі, виявляються неправі. Виявлено це, правда, не словами самого хроніста, а переказаний їм словами Боемунда Тарентського. Це дає зрозуміти, може бути і не точку зору хроніста, але все ж того, хто брав участь у поході. Боемунд запитує: «Чому ви, негідні, вбиваєте народ Христовий і мій? У мене немає ніякої чвари з вашим імператором ». Найманці відповідають на це, що вони тут не при чому і лише виконують накази імператора. Ця фраза Боемунда, знову ж таки, на наш погляд, припускає, що в конфлікті є лише одна сторо...


Назад | сторінка 57 з 111 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Український народ
  • Реферат на тему: Народ в правовій державі
  • Реферат на тему: Евенки як народ, їхні звичаї і традиції
  • Реферат на тему: Перші народницькі організації і ходіння в народ
  • Реферат на тему: Латинсько-візантійські відносини і спосіб візантійців в хроніці "Діянн ...