Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





ри цьому стані душі, людина будує все життя тільки для себе, крім свого я, не бачить нікого поруч з собою. Гордість - це хвороба душі. Душа живе обманом, душа живе в тому світі, який вона вигадує, конструює для себе. І цей світ мертвий, в ньому немає Бога, в ньому немає ближнього, немає життя. Людина горда не помічає, що навколо нього порожнеча і сам він внутрішньо порожній. Він намагається бути краще за всіх, бути в центрі всіх подій і його думка стає єдиним. Але це самотність, в якому живе горда людина, вбиває його. Людина засліплений і приголомшений собою, своїми уявними талантами, досягненнями, заслугами, і він не в змозі побачити і почути людину, яка поруч. Гордий людина завжди на самоті, він вічно чимось незадоволений і всіх засуджує, і коли у нього щось не виходить, він впадає у відчай, у відчай, тому що не може змиритися, не може потерпіти, не може визнати свій гріх, свою помилку. Гордість - це та стіна, за якою людина не бачить ні Бога, ні ближнього, це початок смерті душі, бо гординя вбиває в душі все живе і руйнує всі зв'язки.

Смирення як повнота життя, смиренність як великий дар Божий, дається тим, хто трудиться, хто шукає поруч із собою Бога, хто не довіряє собі і не ставить себе в центрі на першому місці. «Навчіться від мене, бо я лагідний і смиренний серцем», - Господь упокорив себе до смерті, смерті хресної. Джерело смирення - сам Христос, Який прийшов у цей світ, прийшов до людини, щоб врятувати його від вічної смерті, від тієї гордині, яка паралізувала волю, яка закрила очі людини, яка зробила його нездатним радіти і бачити красу поряд з собою »(Протоієрей Андрій Лемешонок духівник Свято-Єлисаветинського монастиря і сестринства).

Яке велике прояв смирення скомороха Памфалон в однойменному оповіданні. Саме через смирення розкривається вся краса душі цієї людини. «Сила бо Моя в немочі звершується», - говорить Господь (2 Кор.12: 9). Смирення - це і є неміч угодна Богу, цей стан людського духу, від якого тремтять демони, бо в душі смиренного живе Сам Господь. Ким вважає себе Памфалон? Глиною, з якої Господь творить Свій образ і Своє подобу. «Я вірю, що я сам із себе нічого хорошого зробити не зумію, а якщо створити мене Сам щось краще з мене з часом зробить, ну так це Його справа ...».

«- Ну так ти людина пропащий.

Дуже може бути ... ».

«Які научения можу дати я, паскудної скоморох. Почивай на моєму ліжку. Я адже син гріха і як у гріху зачатий, так з грішниками і виріс ... ».

«А тепер я знаю, що хіба може слабка людина давати обітницю Всемогутньому, який предуставіл, ніж йому бути, і мне його, як гончар мне глину на кружалі?».

У цьому ряді цитат з оповідання видна покірність Памфалон своєму Творцю і тверде на Нього надія.

В оповіданні «Зображений ангел» образ безгневний анахоріта старця Памви зіграв вирішальне значення в обігу старообрядця Луки до віри православної. Сей смиренням одягнений Памва життям своєю святою вказав вірний шлях до спасіння цього ревнителю старовини. Світло його смиренної душі висвітлив серце сього людини, висвітлив його думки. «Жодного слова я більш батькові Памва не сказав, та й що б я міг йому сказати: согрубі йому - він благословить, прибий його - він у землю поклониться, нездоланний ця людина з таким смиренням! Чого він злякається, коли навіть у пекло сам проситься ...

Він і демонів - то всіх своєю смиренністю з пекла розжене або до Бога зверне! Цього смирення і сатані не витримати! Він все руки об нього Обколоти, все кігті обдерёт і сам своє безсилля спіткає перед Творцем, таку любов створив, і засоромиться Його ».

«Господи!- Дерзаю міркувати, - якщо тільки в Церкві дві такі людини є, то ми пропали, бо цей весь, любов'ю одушевлена ??».

Якщо подивитися на останні слова в міркуванні Луки про старця, то можна ясно побачити, що любов невіддільна від смиренності, а смиренність невіддільне від любові.

Не менш яскраво чеснота смирення розкривається у творі «Зачарований мандрівник», наприклад, в діалозі з головним героєм повісті батьком Ізмаїлом.

«А скоро ж ви приймете старший постриг?

Я його не приму-с. Так ... гідним себе не почитаю ».

Шукання сенсу життя цієї людини - це шукання Бога. Знайшовши своє покликання, він віддав йому всю свою душу, за що і Господь в Свою чергу наділив сього мандрівника, вічно Його Єдиного шукає, даром пророцтва. Дар сей не міг бути даний Богом душі, чи не стежити смирення.

У житийном оповіданні «Лев старця Герасима» автор показує людину, яка життям своєї, смиренням своїм всю тварь Божу під нозе собі підкорив, знайшов спільну божественний мову з тваринами. Це та мова, який було втрачено прабатьками нашим...


Назад | сторінка 6 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доктор Женішбек Назаралієв - людина, яка зробила себе сама
  • Реферат на тему: Мова SMS - що це таке. Бути чи не бути йому в нашому житті
  • Реферат на тему: Століття техніки: добро і зло. 20 століття людина в світі і світ людини
  • Реферат на тему: Треба неодмінно струшувати себе фізично, щоб бути здоровим морально
  • Реферат на тему: Філософія символічного світу людини, людина в світі культури