Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





и Адамом і Євою в Раю. Як сказано у Святому Письмі, людина повинна привести весь світ, всю тварь до Бога. У цьому полягає одна з основних призначень людини на землі. Життям своєї оцими вчинити порятунок не тільки своє, але і своїх ближніх, і всіх звірів. І Герасим досяг цього блаженного стану так само як досягли його і такі святі як Сергій Радонезький і Серафим Саровський, які з рук яко голуба годували ведмедя. «Ні, я сама звичайна людина, і навіть, зізнаюся вам, що я ще дуже дурний: я от з звірами живу, а з людьми зовсім жити не вмів - всі вони на мене образилися, і я пішов з міста в пустелю», -так говорить сей раб Божий, не бачачи своєї святості.

У позитивних героях творів Лєскова в тій чи іншій мірі є така чеснота як смиренність. І її не може не бути, тому що ця чеснота - невід'ємна частина доброї душі, душі шукає допомоги не в собі, а в Бозі, яка сподівається не на свої власні сили, яких у людини так мало, щоб створити добро, а на силу Божу, якої людина і може це добро здійснювати.

Трохи інакше сія християнська чеснота, її плоди і рятівна сила відкриваються Н.С.Лескова в оповіданні «ашкелонський лиходій», через образ головної героїні. «Тенія покірливо корилась необхідності і несла свою частку, не виявляючи своєї страждання перед чоловіком». Її смиренність не дало чоловікові Фалалею ще більш зневіритися у своїй долі. Якби тенія скаржилася на свою тяжку життя без нього, то вона зробила хворому і страждаючому своєму чоловікові ще болючіше, і невідомо до якого відчайдушного стану міг би тоді довести його ворог роду людського. До кінця свого мимовільного ув'язнення в ашкелонський темниці чоловік Тенії Фалалей так само придбав від Бога сей дорогоцінний дар. І, безсумнівно, прийшов він до цього завдяки життєвої позиції своєї дружини. «Я був жадібний до придбання багатства - це те, що не потрібно і в чому приховано несчастие життя. Я за це страждаю ». Саме про це слова псалмоспівця Давида: «Серце скрушно і смиренно Бог не погордуєш» (Пс. 50:19).

Сім даром смирення був наділений і герой оповідання «Гора» златокузнец майстер Зенон. Ось як говорить про нього автор: «Зенон був скромний і від пошани завжди віддалявся». Під словами «був скромний» автор має на увазі смиренність Зенона, бо від однієї лише скромності, як малої частини цієї чесноти знатний майстер не міг віддалятися від пошани і жити окремо від усіх, щоб його ніхто не бачив. І жив він у прекрасному місці, яке було так само прекрасно, як і його душа.

У «Повісті про боговгодній дроворуби» письменник показує, яку силу молитви дає Господь смиренному трудівника, відвага перед Богом має цей нікому невідомий чоловік. Навіть єпископ за хіротонією своєї наділений від Бога благодатними дарами не має настільки сильною молитви, яку має проста людина. Але невже Господу було шкода дати дощу спраглої землі і добрим людям, що живуть на ній? Ні, не потого всеблагої Господь не посилав дощ на землю. Бог, перш за все, піклується про спасіння душі людської, а не про умови життя людини, в яких опинилися ці спраглі дощу люди. Бог послав цим людям такого смиренного людини, щоб ці, узрев його, зрозуміли яке серце і яка душа для Нього приємні: серцем скорботним і смиренним. Для цих людей «дивно, щоб ледве рухається під в'язку дров мужик був всіх краще для вознесіння Бога молитви про суспільне лихо». Якби душі сих людей були чисті, як чиста душа дровокола, як повинна бути чиста і світла душа Богу угодна, то не було б їм так дивно бачити сього людини. «Я недостойний, отче, щоб в твоїй присутності слова молитви сходили з уст моїх. Це тобі, отче, всіх більш пристойно помолитися в загальному лихо, ти і помолися, а я не смію ». Сей дровокол на свій превеликий смирення брав все, що дає йому серцевідець Господь. Він був жебрак духом, не маючи нічого на земного, того, що прив'язувала його до землі. «Та ось житла-то у мене теж ніякого немає і ніколи не було. А коли я втомлюся і мені треба відпочити або переночувати, то я залізу під церкву і там під підлогою скрутіть і висплюся ».

Дровокол не бачить своєї святості так само, як не бачили її всі святі за своїм смирення і вважали себе наігрешнейшімі людьми. «Повір мені, пан, що я все б вам з охотою розповів, та в тому справа, що мені, право, розповісти-то вам зовсім нічого. Я звичайнісінький грішник і проводжу моє життя в щоденній життєвій суєті і турботах ». Плід же сього смирення - дієва молитва угодна Богу, і довгоочікуваний дощ з небес - диво. «Старий більш не сперечався, і як умів, так і почав молитися, а з неба зараз же заріс, і пішов благодатний дощ». Про «Повісті про боговгодній дроворуби» можна сказати, що вона цілком і повністю присвячена чесноти смирення.

Наступною найважливішою чеснотою виявляється в оповіданнях Лєскова, мабуть, можна назвати цнотливість. Доторкнемся до цієї теми і спробуємо розібратися. Людина цнотливий - це людина з ясним...


Назад | сторінка 7 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Немає нічого більш складного і тому більш цінного, ніж мати можливість прий ...
  • Реферат на тему: Століття техніки: добро і зло. 20 століття людина в світі і світ людини
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Олександр Македонський - господар своєї долі
  • Реферат на тему: Презентація себе і своєї організації при роботі з клієнтами