Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Відмінності старозавітній релігії від інших віросповідань

Реферат Відмінності старозавітній релігії від інших віросповідань





зовсім точно. Точніше сказати, що у них багато спільного. Спільність ця полягає в тому, що у них одне загальне джерело. Це джерело - Сам Бог. Релігія Старого Завіту отримана шляхом божественного Одкровення, даного Мойсеєві та іншим пророкам єврейського народу. Християнство - релігія Одкровення Самого Бога втілився.

Так яке ж співвідношення між християнством і старозавітній релігією?

У очі кидається явне недосконалість богооткровенной релігії Старого Завіту.

перше, недосконалим було саме підставу духовного життя. У старозавітній релігії все духовне життя затверджувалася на "рабсько-найманської" психології людини, на розумінні заповідей Божих як даних людині ззовні, як юридичного закону.

Звертає на себе увагу і навіть вражає глибоко земний характер всіх цих обіцянок, нагород і загроз, відсутність будь-яких духовних цілей, будь-якого вчення про Царстві Божому. Тут немає ніякої думки про вічне життя, про духовні блага, про спасіння. Вища обіцянку, яке дається за вірність Богові в П'ятикнижжі це: Шануй батька твого і матір твою, щоб тобі було добре і щоб продовжилися дні твої на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі (Вихід 20, 12).

Ось це слабке, майже непомітне звучання в старозавітній релігії ідеї неземного порятунку, вищого духовного ідеалу найбільш яскраво говорить про її духовному рівні.

друге, надзвичайно істотні відмінності старозавітній релігії від християнства і в моральному плані. Про рівень старозавітній моралі свідчать такі, наприклад, приписи закону:

... введе тебе Господь, Бог твій, у ту землю, яку присягнув батькам твоїм, Авраамові, Ісакові та Якову, щоб дати тобі великі та гарні міста, яких ти не будував, та доми, повні всякого добра, яких ти не наповнював, і з колодязі, висіченими з каменю, яких ти не тесав, і виноградники та маслинами, яких ти не садив, і ти будеш їсти й наситишся. [3]

Велика кількість зовнішніх, обрядових приписів, якими повинен керуватися іудей в Старому законі, пригнічує людину. Ця обставина в кінцевому рахунку призвело до фетишизації обрядового закону, "суботи". Христос засудив це, сказавши ревним охоронцям закону: субота для людини, а не людина для суботи (Мк. 2, 27).

У посланні апостола Павла до Євреїв по суті дається оцінка старозавітній релігії : p> Дух Святий показує, що ще не відкрита дорога в святиню, коли ще стоїть перша скинія. Вона образ для часу теперішнього, за якого приносяться дари та жертви, того не можуть вдосконалити, щодо сумління приносить, і які з наїдками і напоях, та в різних обмиваннях, в уставах тілесних, установлено були тільки до часу виправлення (Євр. 9, 8-10).

Закон, маючи тінь майбутніх благ, а не самий образ речей ... ніколи не може зробити вдосконалити тих (Євр. 10, 1).

Бо, коли б отой був бездоганний, то не було б потреби шукати місця іншому. Але їм докоряючи, каже: Ото дні, говорить Господь, коли Я із домом Ізраїля і з домом Іуди новий завіт ... Говорячи "Новий"...


Назад | сторінка 6 з 7 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Релігія отців (історія релігії російського народу)
  • Реферат на тему: Історії релігії Месопотамії в книзі Т. Якобсена "Скарби темряви: Істор ...
  • Реферат на тему: Подібності та відмінності філософії і релігії
  • Реферат на тему: Науково-філософські погляди Нового і Новітнього часу з питань релігії
  • Реферат на тему: Проблема людини і критика релігії у філософії Л. Фейєрбаха