Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Витоки діалектичної теології

Реферат Витоки діалектичної теології





ственне диво, що виявляється у формі вічного діалогу бога і людини. Теологічна діалектика абсолютного, парадоксального протиріччя між богом як тезою і людиною як (то антитезою на відміну від гегелівської діалектики виходить з неможливості синтезу даних протилежностей і намагається уявити людське існування вузлом нерозв'язних протиріч. Вона прагне поставити людину в положення болісного вибору між тезою і антитезою, перед рішенням альтернативи "або - або" - за чи проти він Бога, в положення вибору, в якому, згідно Барту, розкривається суперечлива суть істинної християнської віри.

Суть критики цього плану полягає в тому, що людина, яка відмовиться від визнання своєї обмеженості, неминуче прийде до ідолопоклонства, до спокуси прийняти людське за божественне. Барт ж каже на це, що не людина відкриває Бога, але Бог відкривається людині, говорить йому своє Слово: "Бог поза Свого Слова схований для нас". p align="justify"> Завдання людини - сприйняти це Слово. Це означає необхідність зняття з християнства всі нашарування людського (тобто культурного, історичного, соціального) характеру. "Барт відкинув всі спроби звести християнську Звістка до моралі, культу або ідеям соціальної справедливості, виступивши проти" пристосування її до потреб сучасної цивілізації ". Він не відкидав історико-критичне тлумачення Біблії як таке, але вважав, що в цьому випадку теологи не змогли добитися своєї мети, оскільки займалися другорядними питаннями, випускаючи з уваги головне, про що говорить текст. Робота истолкователя для Барта і його однодумців полягала не в тому, щоб відновити історичну ситуацію, в якій писав Павло, але щоб зустрітися обличчям до обличчя з тими ж богословськими реаліями, про які говорить апостол, і розділити його розуміння становища людини перед Богом ". p align="justify"> Звідси випливає розуміння Бартом самої суті Писання.

діалектична теологія гносеологія онтологія

Барт і сам виріс з ліберальної теологічної школи, яка вважала Біблію простим людським документом історії. Навіть після свого розриву з лібералізмом Барт все ж не погодився з протилежною ліберальному думкою, яке звертає увагу виключно на божественність Біблії. Барт заперечував поширене в фундаменталізм думку, що автори Писання, апостоли і пророки, були свого роду "секретарями" Святого Духа. Варто відзначити, що у своїх роботах він невірно приписував таку думку і протестантської ортодоксії, яка практично не заперечувала людську складову Письма. p align="justify"> Бог не звертається до людини інакше, як в людській, а значить недосконалою, формі. Але помилкове людське може стати безпомилковим Божим. Як же текст, схильний до помилок, може ставати Словом Божим? Барт вважає це дивом, яке здійснює сам Бог. Те, що "Бог використовував слова апостолів і пророків для проголошення Свого Слова - це таке ж диво, як зцілення сліпого або воскресіння мертвого". p align="justify"> Таким чином, герменевтичний аспе...


Назад | сторінка 6 з 18 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Ролан Барт "Письменники і друкарські"
  • Реферат на тему: Людина - господар свого покликання
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Розуміння сутності Бога в книзі Арлі Хувера "Листи агностику на захист ...
  • Реферат на тему: Фрейд і його розуміння людини