Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Витоки діалектичної теології

Реферат Витоки діалектичної теології





/p>

Теологія Барта мала справу з протиріччями, але не була "примирною протиріччя", який служила ліберальна: вона мала справу з діалектичними протилежностями і діалектичним протиріччям. Вона була також "теологією кризи", не тільки і не стільки тому, що виникла під час кризи, але в силу того, що розуміла Бога як суд, як криза всього людського. Її називали також "теологією Слова Божого" (згадаймо відому статтю К. Барта 1922 "Слово Боже як завдання теології") через прагнення зробити Слово Боже джерелом і предметом богослов'я. p align="justify"> Звернемося, насамперед, до критичного аспекту діалектичної теології.

Незважаючи на розбіжності діалектичної теології з обома лініями неопротестантської думки - і ліберальної, і фундаменталістської, насамперед, критичні ідеї Барта звернені до ліберальної теології. Традиція ліберальної теології 19 в. (Ф. Шлейермахер, А. Гарнака, Е. Трельч та ін) сповнена надії на швидкий суспільний прогрес, у якому головну роль повинні зіграти науково-технічні відкриття і розумно витлумачене християнство як духовний фундамент гуманного суспільства. Проти такого зближення вести Христа і її богословських інтерпретацій і виступив Барт і його прихильники. Це означало затвердження ним концепції трансцендентного Бога, засудження спроб розчинити вчення Христа в соціальних ідеалах і цінностях мирської цивілізації, різке протиставлення вищої Божественної мудрості і обмеженого людського розуму. У цілому, ідеал К. Барта можна виразити як повернення до ортодоксальним поглядам М. Лютера і Ж. Кальвіна. p align="justify"> Далі, на відміну від ліберальних теологів Барт вважає нездоланний розрив між людським і божественним: він "розглядає біблійне послання не як свідчення того, яким чином людина відкриває Бога, але як звернене до людини Слово Бога, яке говорить про неспроможність всіх людських домагань, включаючи релігійні, вийти за межі кінцевого і минущого. Ні в історичному, ні в особистому досвіді людини, ні в його понятті про абсолют неможливо відкрити Бога. Барт відкидає "природну теологію" в усіх її варіантах: від розуму до віри, від філософії до теології, від людини до Бога немає і не може бути переходу. Бог на небі, а людина на землі, між ними - непрохідна прірву ". p align="justify"> Критика природної теології який суперечить твердженням Барта про те, що Бог може являти себе і через секулярні, мирські феномени, як він стверджує в "Церковній догматики": "Бог може говорити через російський комунізм, через концерт для флейти, через квітучий кущ або через мертву собаку ... Бог може говорити до нас через язичника або атеїста ". p align="justify"> Ідея Барта полягає в тому, що Бог може використовувати все, що завгодно, щоб відкрити Себе як Він хоче і кому Він хоче. Але це не означає, що в світі або в самій людині є щось "постійне", яке вказує на Бога крім Його Одкровення в Ісусі Христі. p align="justify"> Бог і людина, згідно Барту, якісні протилежності. Релігійна віра - це боже...


Назад | сторінка 5 з 18 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Раціоналізація теології
  • Реферат на тему: Філософізаціі теології
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта