Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Ульріх Цвінглі як реформатор

Реферат Ульріх Цвінглі як реформатор





вінглі, що благочестиві вірують в те, що існує Бог і що світ - Його творіння і т.д., тому, що вони навчилися цьому від Бога.

Але що собою являє Бог? «Це ми знаємо не з більше, ніж знає жук, що з себе представляє людина. У всякому разі, нескінченне і вічне божественне відрізняється від людини набагато більше, ніж людина від жука, бо порівнювати один з одним творіння значно простіше, ніж творіння з Творцем. І все минуще набагато ближче і родственнее одне іншому, ніж вічного, безмежного божественному, незважаючи на те, що відображення і сліди божественного можна, як стверджують, знайти в творіннях ».

Людина жодним чином не може досягти власними силами пізнання того, що є Бог. Для Цвінглі не викликає сумнівів, що вчитися тому, що є Бог, слід у самого Бога. «Якщо хто вважає, що його знання про Бога, отримане іншим шляхом, ніж від самого Духа Божого, істинно, то це не що інше, як люциферова і прометеева зухвалість».

Отже, стає ясно, що те, що теологи привнесли в уявлення про Бога з філософії - обман і помилкова релігія. Якщо ж деякі з теологів висловили про Бога щось істинне, то це виходить із уст Бога, посіяв і серед язичників насіння свого знання. «Але ми, яким віщав сам Бог через Свого Сина і через Духа Святого, повинні шукати відповідь на питання« Що є Бог? »Не у тих, хто будучи обдуреним людською мудрістю, погубив отримане дійсно від Бога, але в Священному Писанні. А саме, як тільки люди почали нехтувати Святим Письмом, впали вони у всілякі фантазії, тобто у фантазії філософії; філософам повірили, їм довірилися, і не тільки почали думати про Бога те, що самі хотіли, але й інших примушувати до того, щоб погоджувалися з вигаданим ними самими щодо Бога ». Ці філософськи налаштовані теологи судять про Бога за своїм розсудом. Але вони не дозволяють, щоб їх противники судили про них рівним чином на свій розсуд. Отже, вони вважають самих себе важливішими, ніж Творець. «Це - зухвалість плоті, яку видають за теологію. Ми хочемо дізнатися, що є Бог, з Його власних уст, щоб не загнивати в наших вигадках і не ставати мерзотою ».

Цвінглі абсолютизує Письмо як єдине джерело одкровення і відповідно рішуче стверджує безсилля людського пізнання. Все те, до чого можна дійти «своїм розумом», як і все, що можна відчути небудь напругою своїх почуттів, ніякого відношення до одкровення не має. Одкровення - це «за визначенням» те, до чого людина сама дійти не може. Будь-які раціональні здогади про бога ведуть лише до омани. Більш того, можна сказати, що чим «хитріше», переконливіше здогадка, тим глибше оману. І по відношенню до цього принципового, абсолютній незнання будь градації і оцінки, будь-які «більше і менше» втрачають сенс. Аристотель не ближче до знання бога, ніж дикун.

Знання бога могло бути (і було) отримано лише від самого бога. Все необхідне для порятунку знання раз і назавжди дано в Ісусі Христі і зафіксовано в Писанні. При цьому знання, що дається одкровенням, залишається таким же в принципі недосяжним для людських здібностей, як для них недосяжне богопізнання без одкровення. Як людина не може «своїм розумом» додуматися до того, що бог став людиною, так оп не може і зрозуміти, що це означає. Знання одкровення - це знання того, що по суті своїй не може бути зрозуміле. І таке знання може бути лише знанням віри.

Цвінглі укладає, що Бог, існує допомогою самого себе, надає...


Назад | сторінка 69 з 130 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Триєдність Бога
  • Реферат на тему: Мета Бога для шлюбу та сім'ї