Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Характерні риси філософії періоду середньовіччя

Реферат Характерні риси філософії періоду середньовіччя





ї схильності. Він повністю опанував долею, підпорядковуючи її своїй волі, і доля стала провидінням, промислом божим. Нескінченний Бог нескінченно підноситься над створеним ним нескінченним світом. Акт творіння Богом світу слід вважати початком часу, бо час виникає з нескінченності. Бог поза часом, він і є сама нескінченність, тоді як світ (і людина, і суспільство) є акти творіння, вони мають початок і перебувають у русі від минулого через сьогодення до майбутнього. Але це тільки видимість, міркує Августин, так як минуле для нас наслідок пам'яті, а майбутнє - уяву і надії. Дійсно існує тільки сьогодення. Воно стрімко у своєму потоці, але воно і відносно всередині себе. Отже, Августин висунув два положення: абсолютна вічність Бога і її протилежність - час, тобто мінливість створеного Богом світу усередині себе. Нескінченність ж незмінна, у вічності немає ніякої зміни. Бог є сама досконалість, а його творіння нижче його по досконалості - згадаємо ідеї Гребля про еманації.

Ці ж підходи видно і в міркуваннях Августина про добро і зло. Зло не є наявне буття, не є щось само собою існуюче. Воно є недолік добра, наслідок втрати божественного світла на його шляху від Бога до людей. В акті творіння відбувається деградація добра. Тому етичною нормою для людей має бути постійне прагнення людей до Бога, тобто до добра. Подолання зла, таким чином, бачиться як можливість для людини, але саме зло - як такий собі закон, закладений в акті творіння.

Це пов'язано і з августініанской концепцією історії людства, з його вченням про провіденціалізмі (приречення). В основі історії за Августином лежать два царства - Боже і Земне. Перше складають ті, хто виконує розпорядження Церкви і заповітам її батьків - їх меншість. Серед них Августин називає пророків, ангелів, патріархів, а також тих християн, хто жив у покірності і молитвах - всі вони складають Град божий, тобто Церква, або Боже Царство. Земний Град, або Земне Царство, складають занепалі ангели, язичники, віровідступники, єретики, невіруючі, тобто загрузли в гріховності. Їх більшість. Протиставлення двох Царств носить моральний характер, отже сенс історії Августин бачить в моральному удосконаленні земного життя, в прагненні людей до моральної досконалості на основі християнських заповідей. Ідея прогресу, таким чином, це ідея розширення Божого Царства за рахунок Земної Царства. p> При такій постановці питання неминуча критика Земної Царства. Августин засуджує егоїзм, ненаситне прагнення до збагачення, до задоволення низьких пристрастей, постійне порівняння спраги панування одних людей над іншими. Ці гріхи засуджуються священним писанням. Вони не можуть не викликати осуду Августина. Це відноситься і до прояву насильства, що твориться не лише окремими людьми, але і державою, яка Августин називає "великою розбійницькі організацією ". Сама історія замішана на насильстві; про це можна судити хоча б з того, що першим будівельником став братовбивць Каїн, а Рим був заснований бр...


Назад | сторінка 7 з 10 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Августин Блаженний і його вчення
  • Реферат на тему: Августин ізповедіте
  • Реферат на тему: Августин Блаженний про людину
  • Реферат на тему: Порівняння жіттєвіх ознакой царства рослини и царства тварини
  • Реферат на тему: Людина - вінець творіння або помилка природи