Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Структура великопостного Богослужіння

Реферат Структура великопостного Богослужіння





одатком до сему літургії Передосвячених Дарів ». Згідно Типікону, після першої години відбувався «досконалий відпуст», після якого братія розходилися з храму. У третьому годину дня (по нашому в 12:00 дня) братія збиралися на денне богослужіння. Після відпусту вечерні відбувалася заупокійна літія, і також був витрата (Тип., Гл. 49, 330 лист). Статут про трапезу в Типікон знаходиться після витрати вечірні, т. Е. Після закінчення денного богослужіння. У 9:00 дня (по нашому обчисленню о 15 годині дня) братія збиралися до храму для здійснення повечір'я.

В даний час, згідно з найбільш поширеною практиці, ранкове богослужіння з'єднується з денним. У деяких парафіяльних храмах вранці скоюють денний богослужіння (години, образотворчі і вечірню), а ввечері - повечір'я, і ??ранкове богослужіння (утреню і перший годину).


. 3 Особливості богослужінь добового великопостного кола


Спільною особливістю великопісних служб є молитва Єфрема Сиріна, яка вимовляється в кінці кожної з них з 16-ю поклонами.

На полунощнице єдиною особливістю є проголошення молитви прп. Єфрема Сиріна наприкінці першої її частини, по вигуку: «Боже, ущедри ни ...» перед молитвою: «Владико Отче Вседержителю ...». У тропарях першій частині полуношниці згадується про Другий прихід Христа і Страшний суд. Тому молитва «Господи і Владико життя мого ...» є природним висновком першої частини. Наприкінці полуношниці молитва прп. Єфрема Сиріна була б недоречною, тому що друга (заключна) частина полуношниці присвячена молитві про покійних.

Утреня

) На відміну від звичайної на великопісною утрені після вигуку «Благословен Бог наш ...» перед «Прийдіте, поклонімся ...» читається Трисвяте, «Отче наш ...», «Господи, помилуй» 12 разів, «Слава , і нині ».

) Замість «Бог Господь ...» співається" Алилуя» по гласу Октоїха з чотирма віршами з пророка Ісаї. " Алилуя» означає «хваліть Господа». Якщо у звичайні дні тут говориться про явище Бога і Господа нам, то на великопісною утрені йдеться про прагнення людини до Бога, сенс якого є в хвалені Бога, або в прославлянні Його своїм життям. Перший вірш - «Від нощи утренюет дух мій до Тебе, Боже, зане світло веління Твоя на землі» (Іс. 26: 9) - виражає старанність до Бога, усвідомлюючи те, що на землі сяє світло Його заповідей, т. Е. Він вже відкрив нам Свою волю. Другий вірш - «Правді навчіться, що живуть на землі» - говорить про те, що віруючі зобов'язані вчитися пізнавати і виконувати правду, т. Е. Волю Божу. У третьому вірші - «Заздрість приимет люди ненаказанния» (Іс. 26:11) - йдеться про долю тих, хто не буде вчитися правді Божій і залишиться непокараним, т. Е. Ненаученним. Ці люди в день Страшного суду сильно позаздрять праведним. У четвертому вірші - «Доклади їм зла, Господи, приклади зла славним землі» (Іс. 26:15) - міститься молитва про дарування скорбот людям, що мають силу і владу на землі, для того, щоб вони змирилися і не опиралися Богу, тому що гордість є причиною відпадання від Бога і зневаги Його заповідями.

) Після" Алилуя» співаються Троичном тропарі гласу. Закінчення першого тропаря «відповідає службі дня». Наприклад, у понеділок - «Предстательство безтілесних Твоїх, помилуй нас»; у вівторок - «Молитвами Предтечі Твого помилуй нас» і т. д. Закінчення другого і третього тропарів не змінюються. Другий закінчується словами: «молитвами всіх святих Твоїх помилуй нас», третій - «Богородице, помилуй нас». Ці тропарі називаються Троичном тому, що в них говориться про прославлення Трійці ангелами, які оспівують пісню: «Свят, свят, свят ...». В даному випадку Церква ставить ангелів нам в приклад для наслідування в старанності до молитви.

Тропар празднуемого святого тут не співається тому, що з давнини (в Студийском статуті) він був приналежністю святкової служби, а не алілуйні.

) Кафізми і седальни. Оскільки Чотиридесятниці - час сугубого покаяння і сугубій молитви (усугубіті - робити вдвічі, удвоять), Псалтир в храмі за седмицю прочитується двічі. Тому на утрені читаються трьох кафізми. Виняток становить четвер 5-ї седмиці («стояння Марії Єгипетської). У цей день на утрені один кафізма тому, що читається Великий канон. Якщо в цей четвер доведеться Благовіщення, то ця служба переноситься на вівторок.

За першою кафізми седальни читаються з Октоїха. Якщо святкується святий має свій кондак, то до них додається мученику (з седальнов Октоиха по другій кафізми) (Тип., Гл. 49, стор. 325 на обор.). Якщо у святого немає свого кондака, то цей мученику читається по 6-й пісні канону. Мученику неодмінно повинен бути прочитаний або по першій кафізми, або в каноні тому, що приклад мучеників зміцнює в терпінні подвигу посту. По другій і третій кафізми читаються седальни Тріоді. У них ідея посту і покаяння...


Назад | сторінка 8 з 15 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Немає нічого більш складного і тому більш цінного, ніж мати можливість прий ...
  • Реферат на тему: Споживча кооперація Північного Кавказу після закінчення громадянської війни ...
  • Реферат на тему: Лікувальна фізкультура після вагітності. Відновлення після пологів
  • Реферат на тему: Нова розстановка сил у світі після закінчення Другої світової війни. СРСР ...
  • Реферат на тему: Цех з виробництва масла з річним обсягом переробки молока 40000 тонн на рік ...