Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Історичні умови виникнення та розвитку християнства

Реферат Історичні умови виникнення та розвитку християнства





в по нагоди смерті і воскресіння Аттіса.

Культ бога Мітри теж послужив християнам зразком для запозичення: день різдва Христового приурочений до 25 грудня - моменту зимового сонцестояння, в який святкували і народження Мітри.

Шанування християнської божої матері скопійовано з культу єгипетської Ісіди. Треба сказати, що культ Ісіди мав дуже сильні шанси на поширення в якості світового культу завдяки своїй еротичній забарвленості. Щоб успішніше боротися з подібного роду релігією, християнство повинно було встановити культ жіночого божества, без якого воно не могло помірятися силами з культом Ісіди. Звідси з'явився культ богоматері в християнстві, абсолютно небачений в давньоєврейської релігії і в самому християнстві до IV ст. не існуючий. З'явилися апокрифічні життєпису діви Марії (Книга Марії діви, Книга дитинства).

Цілий ряд інших елементів був запозичений з єгипетської або інших релігій.

Культ хреста, наприклад, нічого не має спільного з передбачуваним знаряддям - страти Христа. На хрестах дійсно розпинали, але вони мали форму літери "Т". Християнський хрест - це надзвичайно древній релігійний символ, який зустрічається на давньоєгипетських, критських та інших зображеннях. Походження його встановити поки важко, але у всякому разі культ хреста жодним чином не пов'язаний з легендою про хресну смерть рятівника. На найдавніших християнських пам'ятках (похованнях) в якості священних символів зустрічається НЕ хрест, а інші зображення: агнця, пастуха з ягням на плечах, риби та ін Пізніше з'являються хрести різних форм, але без жодного розп'яття. Зображення розп'ятого на хресті Ісуса почали робитися тільки з VIII-IX ст.

Ідея непорочного зачаття Ісуса Христа дівою Марією від святого духу чужа іудаїзму; але це вірування про статевого зв'язку бога зі смертною жінкою широко поширене в цілому ряді східних і античних культів. Коріння ж цієї ідеї лежать в глибокому минулому - в давніх тотемічних віруваннях.

Таким чином, у християнстві поряд з єврейськими елементами є ряд елементів, запозичених з давньосхідних релігій.

В  Боротьба між іудейськими і неіудейскіх групами

Проникнення язичницьких, східних і греко-римських груп до складу ранньохристиянських викликало загострену боротьбу всередині цих громад між єврейськими і неєврейськими елементами. Це призвело до поступового витіснення іудейського спадщини з християнства. Наявність дуже сильних антиєврейських тенденцій серед якихось груп ранньохристиянських громад позначилося вже в ранньохристиянської літературі.

Насамперед, у євангельських оповіданнях дуже чітко проводиться думка про євреях (іудеїв) як про ворогів Ісуса Христа. Хоча він сам єврей, але євреї як народ - вороги Христа, повинні в його смерті. Цю провину євреїв ще більш підкреслює епізод з Пілатом. Всупереч історичній істині (бо в дійсності Понтій Пілат був жорстоким самодуром, аж ніяк не схильним до гуманності) в Євангеліях Пилат зображений справедливим і обережним суддею, який нібито найбільше боїться, як би не осудити невинного: він умовляє іудеїв не наполягати на страті Ісуса, умиває руки на знак непричетності до цієї справи. Весь цей епізод (повторений з варіаціями у всіх чотирьох Євангеліях) явно складений, щоб обілити римлян і всю провину за страту Ісуса звалити на євреїв.

З цим же умислом вставлений в євангелія (знову-таки в усі чотири) персонаж Юди-зрадника: це один з 12 апостолів, який продав Ісуса його ворогам за 30 срібняків. Саме ім'я Іуди - персоніфікація іудейського народу; в його особі укладачі Євангелій хотіли як би затаврувати всіх іудеїв.

Таким чином, у християнській догматиці, у культі, в євангельських оповіданнях кидається в очі переплетення іудейських і язичницьких (навіть антііудейское) елементів.

Першим з дослідників, хто звернув увагу на ці дві ворожі тенденції в ранньому християнстві, був Фердинанд-Християн Баур. Обидві ці тенденції він пов'язав з проповіддю та поглядами двох найвидніших апостолів - Петра (Іудейський апостол) і Павла (апостол язичників, як він себе сам нібито називав). З поєднання "петрінізма" з "паулінізмом" і склалося, на думку Баура, власне християнство. Думку цю розвинув потім Бруно Бауер. p> Вона по суті вірна. Можна сказати, що вирішальний крок в освіті християнства як релігії і складався саме в розриві з іудаїзмом, але в такому розриві, де іудейська традиція була все ж збережена. Це було досягнуто ціною довгої і важкої боротьби.

Боротьба між єврейськими (іудео-християнськими) і неєврейськими (язичницькими) групами в християнських громадах досягала в кінці I і в II ст. великого озлоблення. Хоча сліди цієї боротьби згодом у християнській літературі намагалися згладити, але вони залишилися навіть і в канонічних книгах. У одному і тому ж Євангелії від Матвія (а воно вважається суто іудейським) виразно видно відбитки обох протилежних тенденцій. Звідси по...


Назад | сторінка 8 з 22 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Воскресіння Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Лінгвістічній аналіз Значення имени Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Характер і цілі приходу Ісуса Христа на землю
  • Реферат на тему: Спокутне значення страждань Господа Ісуса Христа по Четвероевангелию