Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Символіка хреста

Реферат Символіка хреста





сторичні причини. Християнство з'явилося на Сході, де образи і символи нерозлучні з процесом мислення. Тому Спаситель і апостоли, пристосовуючись до східного складу мислення, користувалися формою притчею і подоб. Багато прикладів символіки можна бачити і в літературних творах церковних письменників перших століть християнства. Сам Старий Завіт служить чином і символом Нового Завіту.

Для вираження свого вчення першохристиянських Церква приваблює і язичницькі символи, і деякі сюжети греко-римської міфології. Вона користується формами античного мистецтва, грецького і римського, наповнює їх новим змістом, і від цього нового змісту змінюються і самі ці форми, виробляються перші іконографічні типи.

Розглянемо основні символічні зображення в християнських катакомбах:

Якір - символ християнської надії, один з найбільш поширених древнехристианских символів. Вказівка ??на нього знаходимо в Посланні до євреїв, де апостол уподібнює християнську надію безпечного і міцному якоря. Іноді якір міститься поруч з іншими християнськими символами, наприклад з голубом.

Голуб - символ Святого Духа, таке значення йому надано в євангельському оповіданні про Хрещення Ісуса Христа, тому і в катакомбах в зображенні Хрещення (катакомби Люцини) Дух Святий є у вигляді голуба. Іноді голуб служить символом невинної християнської душі. Якщо голуб зображується з гілкою в дзьобі, то він служить символом миру. Голуб з виноградної пензлем може означати християнську душу, їсти від небесних благ. Зрідка голуб означає апостола.

Фенікс - символ безсмертя. У язичництві він був символом вічності. У християнській символіці він зустрічається рідше, ніж голуб. У християнстві фенікс служив також символом Воскресіння.

Павич - символ безсмертя, так як, на думку древніх, його тіло не піддавалося розкладанню.

Півень - символ Воскресіння, тому, що своїм співом він пробуджує людей від сну, а пробудження від сну переносить думка християнина до Страшному Суду. У поєднанні із зображенням апостола Петра півень має історичне значення - він вказує на зречення цього апостола.

Хрест - також відноситься до древнехристианской символу. Ті форми хреста, які ми маємо у вжитку в даний час з'явилися в християнстві не раптово. Хрест в очах язичників служив символом ганебної страти, і тому шанування його християнами викликали насмішки і осуду. Це змушувало християн приховувати свої догмати під покровом символу. На перших порах християни не тільки не зображували ніде розп'ятого Христа, але навіть не мали прямого зображення хреста. Поширений в дохристиянської давнини звичай зображення монограм подав християнам думка про монограмматіческом зображенні Христа і хреста.

Найдавніша з таких монограм представляє буква «Х», що означає, як Христа, так і хрест, на якому Він був розп'ятий. Ця монограма з'являється раніше 3 в. У 3 в. додається в середині буква I - ця монограма означає, Ісус Христос.

У 3-4 століттях з'являється монограма у вигляді з'єднаних літер «Х» та «Р» - ця монограма називається Константинова, тому що за велінням імператора (після того як він побачив її в сні на небі) зображена була на прапорах Костянтина, а потім і інших імператорів.

Всі ці монограми мали лише віддалену схожість з християнським...


Назад | сторінка 8 з 9 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Воскресіння Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Праведність від закону або від Христа на підставі послання Апостола Павла д ...
  • Реферат на тему: Лінгвістічній аналіз Значення имени Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Спокутне значення страждань Господа Ісуса Христа по Четвероевангелию
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа