Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Православ'я та творчість

Реферат Православ'я та творчість





ні інше яке створіння не може відлучити нас від любові Божої в Христі Ісусі, Господі нашім (Рим. 8, 38-39). p> Так і людини Він створив з праху земного, як якесь художній твір: Вдихнув у ніздрі її дихання життя, і стала людина живою душею (Бут. 2, 7). Святитель Григорій Палама пише, що людина була створена так, В«щоб тільки тілом належати до цього чуттєвого світу, а душу мати премирними, яка через особливе і нез'ясовне вдуновеніе від Самого Бога стала чимось великим та чудесним, над усім підноситься і все созерцающим, всім керівним, пізнає Бога і найкраще свідчить, що вона є твір чудового величі Художника В». (22)

Праведний Іов Багатостраждальний так описує художнє помах свого Творця:

Твої руки трудилися мною й утворили всього мене кругом ... Згадай, що Ти, як глину мене обробив Ти ...

Чи не Чи ти вилив мене, як молоко, і, як сир, згустив мене,

кожею і плоттю одягнув мене, кістками і жилами скріпив мене,

життя і милість подав Ти мені, а опіка Твоя стерегла мого духа

(Іов 10, 8-12)

Святитель Григорій Палама вчить і про те, що людина відображає і Божественне буття. Якщо вдивитися в людини, то побачимо в ньому Бога. У чині Хрещення про це йдеться так:

Ти бо ... від Не сущих в їжаку бити Наведу всіляка, Твоєю державою содержіші тварюка, і Твоїм Промислом строіші світ: Ти від чотирьох стихій тварюка сочінівий (виділено нами. - О.Н.), четирма час кола літа вінчав єси. p> Владико Господи Боже наш, іже чином Твоїм почтівий людини, від душі словесния, і тіла благолепнаго устроівий його, яко да тіло служить словесної душі: главу убо на найвищих положівий, і в ній множайшему почуттів водрузівий, незапінающія один одному ... і вся Уди його потребно насадівий, та всіма дякує Тя Ізряднохудожніка. p> Літургійне богослов'я оплакує людини в чині поховання такими словами: Плачу і ридаю, егда подумую смерть, і Вижде ... за образом Божим створену нашу красу, Потворна, Безславні, що не імущу виду. Але й В«сама матерія, - за словом псевдо-Діонісія Ареопагіта, - отримавши буття від Справжньою Краси, зберігає через всі своє матеріальне улаштування деякі сліди духовного благопристойності, через посередництвом її можна піднятися до нематеріальних прообразів її В». Преподобний Симеон Новий Богослов (XI ст.) Свідчить, що всередині тварюк В«залишився той нематеріальний світло, непричетний нічого з цього світу В». (23)

Тому в людині перебуває, за словами святителя Василя Великого, В«жадання прекрасного В», потреба з'єднання і причастя їй, сподівання преображення, прагнення до святості: В«Люди за природою вожделевают прекрасного, у власному ж сенсі чудово ... благе, а благ - Бог В». (24) Творче роблення людини полягає в тому, щоб дати цим вищим вожделениям і потребам насититися, прагненням здійснитися, тобто по своїй вільній волі зрадити всього себе в волю Божу і втілити Божественний задум про себе самого.

Чи суперечить смиренність творчості?

Сьомий Вселенсь...


Назад | сторінка 9 з 29 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Успішний керівник: людина, приклад якого мене надихає
  • Реферат на тему: Що таке добро для мене?
  • Реферат на тему: Детермінанта (Ставлення до простору, годині, природи, самого себе, або Іншо ...
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Філософія символічного світу людини, людина в світі культури