Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Богословське спадщина святителя Афанасія Великого

Реферат Богословське спадщина святителя Афанасія Великого





ів, питання життя і смерті. Тварний світ-справжній, живий і тому дорогоцінний в очах Бога; смерть-настільки могутній ворог, що перемогти її можна тільки зсередини, тільки її ж зброєю-смертю, притому смертю самого втіленого Бога. Заради цього і відбувається Боговтілення, яким перемагати владу смерті, знищується тління: В«Слово знало, що тління не інакше могло бути припинено в людях, як тільки неодмінний смертю; померти ж Слову, як безсмертному і Отчому Сину, було неможливо. Для цього - то самого сприймає Воно на Себе тіло, яке б могло померти, щоб, як причетну над усіма сущого Слова, тяжіло воно до смерті за всіх, щоб заради мешкає в ньому Слова зосталися ті нетлінним, і щоб, нарешті, у всіх припинено було тління благодаттю воскресіння. Тому, сприйняте їм на Себе тіло приносячи на смерть, як жертву і заклання, вільне від усякої скверни, цим приношенням східного у всіх подібних знищило негайно смерть. Бо Слово Боже, будучи вище всіх, і Свій храм, Своє тілесне знаряддя, приносячи в спокутну за всіх ціну, смертю Своєю абсолютно виконало належне, і таким чином, за допомогою подібного тіла з усіма сопребивая, нетлінний Божий Син, як і слід було, всіх наділив у нетління обітницею воскресіння. І саме тління в смерті не має вже влади над людьми, заради Слова, що вселився в них за допомогою єдиного тіла. Якщо великий Цар входить в який - або велике місто і вселяється в одному з будинків його; то без сумніву високої честі удостоює такої місто, і ніякий ворог або розбійник не нападе і не розорить його; швидше ж докладуть про нього все Раченьем, заради царя, що вселився в одному з будинків його. Так було і з Царем всесвіту; коли Він прийшов у нашу область і вселився в одне з подібних нашим тіл; тоді припинилися, нарешті, ворожі зловмисництва проти людей, знищилося тління смерті, здавна над ними перемагати. Бо загинув би рід людський, якщо б Владика і Спаситель всіх, Син Божий, не прийшов покласти край смерті. В»

Порятунок полягає у досягненні нетлінного стану або обоження. Обоження можливе тільки завдяки втіленню Бога- Слова, який сприйняв плоть, і встановив таїнство Хрещення, через яке і вчиняється це обоження: В«Як ми всі від землі сущі вмираємо в Адамі, так, відродившись понад водою і Духом, все оживотворяється у Христі, бо плоть наша є вже як б не земна, але з Словом наведена в тожество самим Божим Словом, яке заради нас стало плоттю. В»p> На закінчення зробимо висновок: Спасіння полягає в прощенні гріхів і позбавлення від смерті і тління тобто обожении, яке стало можливо з втіленням Бога-Слова, яке за своїм людинолюбства сприйняло людську плоть і через таїнство Хрещення подає нам цей стан. p> 2.3 Христологія

Як вважає архімандрит Кипріан (Керн), вчення Афанасія про Христа явно відображає александрійську традицію, представники якої, обговорюючи Втілення, спиралися на текст з четвертого євангелія: В«І Слово стало плоттю В». Змагатися з олександрійської антиохійська традиція воліла говорити про вочеловечился Слові. За...


Назад | сторінка 9 з 12 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Тема смерті і воскресіння в посланнях апостола Павла
  • Реферат на тему: Специфіка художнього втілення теми життя і смерті у творчості поетів-символ ...
  • Реферат на тему: Ермітаж - великий музей всіх часів і народів
  • Реферат на тему: Проблема теплової смерті Всесвіту
  • Реферат на тему: Висновок судмедексперта про причину смерті