Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Християнське віровчення в умовах наукового прогресу

Реферат Християнське віровчення в умовах наукового прогресу





огом і його ставленням до світу, його становищем у світі або поза світу, історії творення, гріхопадіння і спокути і т. д. Він навіть дозволяв собі критичні висловлювання з цих питань. Про бога, вважав він, можна або висловлюватися на антропоморфних образах і виразах, або не можна нічого говорити. Антропоморфізм не засуджує при цьому, а допускався як одне із законних проявів релігійної свідомості. Усюди, де Шлейермахер говорить про бога в логічно зрозумілих формах, у нього виходить послідовний пантеїзм, прозоро маскіруемий словами про те, що бога не можна мислити ні тотожним світу, ні які є поза його, але що у всякому випадку неможливо мислити бога без миру і до нього. Проте християнство істинно. p> Поєднання таких протилежних точок зору досягається за рахунок того, що релігія оголошується справою почуття, а не умогляду і логічного мислення. Всі різноманіття релігійних уявлень криється у почутті абсолютної залежності від того нескінченного, що зазвичай іменується богом. Різні напрямки людської фантазії дають і різні системи релігійних поглядів, причому всі вони істинні не в тому сенсі, що виражають дійсне В«об'єктивнеВ» положення речей, а в тому, що дають вихід істинного благочестя, що виражається в глибоких і піднесених переживаннях. У такій конструкції пропадає, правда, претензія християнства на абсолютність, що в усі часи розцінювалося церквою як страшна єресь. Але Шлейермахер вмів обходити всі складні питання за допомогою пишномовної і туманною фразеології, за змістом якої далеко не завжди можна було розрізнити, що він стверджує, а що - заперечує. Наведемо приклад його богословлення, що стосується таких важливих релігійних категорій, як бог і безсмертя: В«Звичайне уявлення про бога як про окрему істоту поза миру і позаду миру не є для релігії єдине і все, а є лише один спосіб її вираження, рідко цілком чистий і завжди недостатній. Хто утворив собі таке поняття не чистим способом, саме щоб це було таке істота, яким він міг би користуватися для розради і допомоги, той може вірувати в такого бога, не будучи благочестивим. Точно так само мету і характер релігійного життя тобто не те безсмертя, як його багато хто бажають і вірують в нього, - то безсмертя поза часу і позаду часу, або скоріше лише після цього часу, але все ж у часу, а безсмертя, яке ми можемо безпосередньо мати вже в цій тимчасового життя і яке є те завдання, дозволом якої ми безперестанку зайняті В». Церковні вчення про особистого бога, рай і пекло не вкладаються в сенс наведеної тиради.

Емоціоналістіческой лінії Шлейермахера протистояла в протестантській теології раціоналістской-гегелівська лінія, що втілилася, зокрема, в діяльності новотюбінгенской школи. По суті ця школа перетворилася з богословської в церковно-історичну. Її представники Ф. Баур, А. Швеглер, К. Кестлін займалися переважно історією ранньохристиянської церкви. Їх відкриття в цій області історичного знання мали, однак, безпосереднє відношення до християнського богослов'я, правда, скорі...


Назад | сторінка 9 з 18 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Триєдність Бога
  • Реферат на тему: Мета Бога для шлюбу та сім'ї