Критична діяльність Г.А. Лароша

Ставлення до Флобера

Долі музичного мистецтва

Висновок

Список літератури

Введення

Г.А. Ларош співпрацював у "Російському віснику" і "Московських відомостях ", при цьому він не поділяв поглядів Каткова і його однодумців. Критик не вступав у полеміку з досвідченим реакціонером князем В.П. Мещерських, пользовавшимся підтримкою Олександра III. Безсумнівний інтерес для характеристики суспільних поглядів Лароша представляє його стаття про книгу Мещерського "Речі консерватора". Він, що "Гімн ідеального дворянству і плач про тяжке становище сучасного дворянства - ці два мотиву княжої ліри - наводять нашого співака до найпікантнішим варіацій; що він на кожному кроці захоплюється кріпосним правом, - це можна було передбачити і не читаючи його книги; про що ж писати елегіков, оплакували добрий старий час дворянства, як не про відмітних рисах цього старого часу; і яка ж відмінна риса важливіше блаженства володіти тисячею-другою ревізьких душ? ". З нищівній іронією відгукувався Ларош про "Великосвітських", антінігілістіческіх романах В. Мещерського і його однодумця В. Авсеенко. У 1889 році, захищаючи А. Рубінштейна від нападок видавця В«ГромадянинаВ», Ларош виступив зі статтями, в яких викрив "ясновельможного наклепника".

Критик не раз виступав проти теорії неославянофільства і "Почвеннічества", проти проповіді смирення і покірності. Ларош розумів, яке страшне спадщину залишив кріпак лад у свідомості народу. Про це він писав, зокрема, в рецензії на "Благочинні мови" Салтикова (Щедріна). Але Ларош вірив у духовну силу російського національного характеру і з почуттям патріотичної гордості зазначав у одній зі статей: "З надр ... російського життя вийшли Петро I і Ломоносов, єкатерининські орли, герої 1812 і 1878 років ... Зазначу також і на ту сіру, непоказну доблесть, яка в особі російського мужика бореться при страшних кліматичних і ще більш страшних суспільних умовах ... Сильні, геройські характери аж ніяк не чужі російської природі ". І цілком закономірно він пізніше відкинув заклик Достоєвського в "Речі про Пушкіна" - "Змирися, гордий людина ". Ларош був далекий від ідей революційних демократів і один час поділяв ліберальні ідеї, що реформи і мирна еволюція приведуть Росію до оновленню.

Різноманіття статей Г.А. Лароша

Тематика статей Лароша різноманітна: проблеми реалізму, ідейна позиція художника, роль критика і доступна йому запобіжний об'єктивності в оцінці близьких або чужих явищ мистецтва. Ці питання висвітлені з найбільшою повнотою в статтях про літературу, що, безсумнівно, пояснюється самою природою її. Але, звичайно, думки Лароша виходять за межі словесного мистецтва, і багато з того, що їм сказано, застосовно до музики. Адже він нерідко проводив паралелі між творчістю Шумана і Байрона, Берліоза і французьких поетів-романтиків, Глінки і Пушкіна і т.д. Ларош писав, що ідея художнього твору обумовлюється ставленням його творця до зображуваної дійсності, випливає із сутності життя. Об'єктивність - вища мета художника. Але об'єктивність у розумінні Лароша нічого спільного не має з безпристрасністю і байдужістю. У вигляді прикладу вищої об'єктивності, коли творець як би розчиняється в зображуваному, він називає Шекспіра, Гете, а серед сучасників - Л. Толстого. Аналізуючи сцену зустрічі Анни Кареніної з сином, Ларош писав: "Зауважте: це звичайне мистецтво! Жодного слова зайвого, жодної риси "від себе ", від автора, жодного висловлювання, натякає на бажання ідеалізувати ". Цю об'єктивність Толстого критик протиставляє творчості Діккенса, який не може і не хоче приховати особистого ставлення до зображуваного.

У тій же статті Ларош провів паралель між Толстим і Достоєвським: "За силою психічного проникнення графу Л. Толстому ні на справжню хвилину письменника рівного ні в одній іноземній літературі, і підходить до нього хіба р. Достоєвський. Але у високоталановитого ж своєрідного автора "Злочину і покарання "і" Бісів "аналіз, який доходить іноді до психіатричних глиб, вже іншому, крім нього недоступних, висловлюється завжди тою нервовими хворобливі нотою, входить переважаючим звуком у індивідуальність самого автора ... Реальність подробиць в творах р. Достоєвського висвітлюється їм, як у фантастично-художніх картинах Рембрандта, довільним розподілом світла і тіней. Творчість графа Л. Толстого, як у Клода Лоррена, цього царя пейзажистів - все на сонці. Світло з усіх боків обливає його...

сторінка 1 з 6 | Наступна сторінка