Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Феномен двойничества в християнській антропології

Реферат Феномен двойничества в християнській антропології





гарського і християнського проповідника Івана Веніаміновича Каргел, зауважимо факт, що апостол говорить не двойніческой суперечливості в людині, а як виділяє у нього святитель Феофілакт, боротьбу чотирьох самостійних субстанцій (законів): 1) Божий, який вчить добру, 2) протиборство добра, який приходить до нас від диявола, 3) закон розуму або природний закон; 4) закон знаходиться всередині членів тіла-грехолюбівая воля і схильність до зла. Майже такі ж закони в людині виділяє і Каргель, тільки, якщо можна так зіставити, замість "закону розуму "Іван Веніамінович призводить поняття" дух мешкає в людині ". Крім того вони обидва кажуть, не дивлячись на всі розбіжності в процесі тлумачення, про те що тільки за допомогою Бога (Христа) людина може, якщо не звільниться від закону зла, то хоча б почати це звільнення до тих пір поки в людині залишиться один закон-Божественний.

2) Святитель Григорій вчить, що людина створена за образом Бога звідси випливає, що спочатку його природа добра, в теж час, як подоба Бога, людина має вільну волю, значить має право вибирати і через це властивість він (чоловік) здійснює гріхопадіння, в процесі якого людина відокремлює себе від Бога, і в ньому з'являється зла сутність, настає смерть душі, однак і після гріхопадіння людина не втратив повністю своєї богоподібним, і завжди, з будь-якого ступеня падіння може повернутися до вихідного стану, таку можливість дає людині сам Бог через втілення свого Слова, і крім того завдяки складному будові душі людської, в якій, як тільки з'явився фактор зла, почалася боротьба між частинами (силами) душі, тому людина здатна практично одночасно здійснювати гріх і чесноту, або зовсім не здійснювати гріха.

3) Микола Олександрович Бердяєв вважає, що Людина є образ Божий, в свідчення цього він наділений здатністю до творчості, але не завжди те творчість, яке людина здійснює є богоподібне, часто відбувається підміна справжнього змісту творчості або просто придушення творчого початку, що породжує подвійність, так як Божественне творче начало перебуває в несвідомо-стихійної сутності людини, саме ця сутність веде до надсвідомого, а сверхсознательним в людині є дух отже коли дух оволодіває людиною повністю, то він стає особистістю, здатною до богоподібним творчості, в наслідок чого його роздвоєність скасовується.

Також необхідно сказати про загальну ідею, яка проглядається у вченні всіх досліджених нами персоналій, а саме про те, що в людині існує якась розумна сутність, яку по різному називають: "закон розуму", "дух мешкає в людину "," розумна частина душі "," самосвідомість духу ", ця сутність свідчить про людину, як єдиною тварі створеної за образом і подобою Бога, яка невпинно нагадує людині про цей факт і закликає його до вчинення добра, придушення якої самою людиною або іншими людьми в ньому, викликає до влади зло-гріховний закон, який буде до Відтоді заважати людині, поки він досконало не відновить в собі Божий закон, що можливо здійснити тільки за допомогою...


Назад | сторінка 11 з 12 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Біологічне і соціальне в людині. Людина як цілісність
  • Реферат на тему: Образ Божий і Його подобу в людині
  • Реферат на тему: Програма виховної діяльності "Людина людині ліки"
  • Реферат на тему: Інтелектуальна експертна система по вибору країни, яка близька людині за йо ...
  • Реферат на тему: Клінічні дослідження на людині