Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Релігійно-філософське творчість С.Н. Булгакова

Реферат Релігійно-філософське творчість С.Н. Булгакова





го бюджету шляхом загального роззброєння.

У робочому питанні Булгаков переслідує мету скасувати капіталістичну експлуатацію і створити соціалістичний лад, де пануватиме трудове початок. Програма повністю відповідає інтересам робітників: законодавча охорона праці, особливо дитячої та жіночої, обмеження робочого часу до 8-ми годин, страхування робітників на випадок старості і нездатності до праці, від хвороби, нещасних випадків, а також право створювати робочі спілки, об'єднання, можливість влаштовувати страйки, але тільки в тому випадку якщо вони ведуться мирними способами.

Що стосується аграрного питання, то Булгаков, сприймає тільки повну передачу землі в користування тих, хто її обробляє, тобто землеробського населенню. Також держава повинна подбати про сприяння та допомогу селянським спілкам і сільськогосподарським корпораціям. Про стан і положення поміщиків в програмі не говориться ні слова.

Як ми пам'ятаємо, доля Союзу християнської політики сумна - партія дуже скоро розпалася через розбіжності між її членами. І якщо згадати історію початку 20 століття, то взагалі немає ніяких згадок про існування такого об'єднання. Це значить те, що вона не знайшла підтримки у суспільства, була неактуальна на той момент. Програма відповідала лише запитам селянства і робітників, але от про інших, найбільш впливових, шарах суспільства вона змовчала.

Стаття «Християнство і соціалізм» складається з дев'яти частин: Перша спокуса Христа в пустелі, Свобода від господарства та свобода в господарстві, Обмеженість соціалістичних мрій, Соціалізм і гуманізм, Міщанство соціалізму, Правда соціалізму, Християнський соціалізм, Дійсне значення соціалізму, Духа вгашайте, пророцтва не погорджує.

В увазі панування капіталізму в світі, людство, на думку Булгакова, знаходиться в полоні господарської неволі і змушене постійно вести боротьбу з бідністю. І ця господарська турбота виснажує дух людини, а господарський працю напружує його сили. І тому у автора виникає питання - «чи не можна взагалі звільнитися від господарського полону, завоювати свободу від господарства?». Адже соціалізм обіцяє перемогу над господарством, та й сам Христос вчить не піклуватися про завтрашній день, жити, як птахи, і цвісти, як польові лілії, надаючи себе турботам Отця Небесного.

З цього приводу Булгаков пояснює, що християнство вчить тому, що кожен віруючий християнин повинен охороняти свою духовну свободу від господарства, не віддавати себе повністю господарської роботи, але найголовніше - не визнавати господарську стихію перший і визначальною людську життя і свободу. «Людина навіть і в стані самого тяжкого господарського полону може, а тому і повинен відчувати в собі Сина Божого, покликаного до свободи». І «тому християнство знає свободу в господарстві, але не обіцяє волі від господарства і через господарство». Наводячи уривок Псалтиря 127, 2: «Ти будеш їсти від трудів рук твоїх, блажен ти, і добре тобі!», Булгаков підводить до того, що людина не повинна знімати з себе загальної повинності праці, людина повинна трудитися на благо саду Божиего, бо це уготовано йому заповіддю Божою. Тому вплив християнства призвело до підняття гідності праці: «християнство оздоровило і зміцнило господарське життя Європи, внісши в неї нову і величезну силу - моральний авторитет праці». Навпаки, якби людство-яким способом досягне волі від ...


Назад | сторінка 11 з 15 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Немає нічого більш складного і тому більш цінного, ніж мати можливість прий ...
  • Реферат на тему: Л.М. Лопатін. Питання про свободу волі
  • Реферат на тему: Християнство і його вплив на сучасну суспільно-політичну думку
  • Реферат на тему: Цех з виробництва масла з річним обсягом переробки молока 40000 тонн на рік ...
  • Реферат на тему: Християнство: Витоки, секти. Християнство в Україні