Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Візантія: образ світу

Реферат Візантія: образ світу





ав його Платон, але має ні якостей, ні імені, якщо він едпн, неподільний і досконалий, то що спільного може бути між ним і грішним, гадів в земній бруду людиною? Стара затишна зв'язок з домашніми та родовими богами, богами-покровителями виявлялася розірваною, і людина залишався на самоті перед холодним і далеким всесовершенством. Монотеистический бог це бог всього людства, з яким, здавалося б, неможливо вступити в особисті, інтимні стосунки. p> Християнство шукало шляхи до подолання цього протиріччя і знайшло їх у створенні догмату про троичности боячества. Згідно з християнським віровченням, бог єдиний і разом з тим троічен: він єдиний за своєю сутністю, але в той же час складається з трьох осіб, або іпостасей. Очі особи - бог-Отець, Бог-Син, інакше іменований Логосом, тобто Словом або Розумом, і святий Дух. p> Догмат про троїчності божества не відразу з'явився в християнському богослов'ї: у всякому випадку він відсутній у Новому завіті, пройнятому загалом і в цілому строго монотеїстичних принципом. Самого терміну В«трійцяВ» немає в Новому завіті, його вперше вжив письменник кінця II ст. н. е.. Феофіл Антіохійський. Ще пізніше увійшли в обіг християнських богословів такі поняття, як В«єдиносущогоВ» і В«іпостасьВ». Догмат про трійцю виробляється, власне кажучи, тільки в IV ст. і виробляється під явним впливом неоплатоновской філософії. p> Дійсно, ми знаходимо у неплатників не тільки основну термінологію християнства (В«ТрійцяВ», В«іпостасьВ»), а й саме уявлення про трьох іпостасях божества: Єдиному, Розум і Дусі. Однак між християнською трійцею і трійцею (тріадою) неплатників було корінна відмінність: неоплатоники жертвували монотеїзмом п брали субстанциальную відособленість іпостасей, бачили в Єдиному, Розум і Дусі окремі сутності, пов'язані між собою лише генетично, лише походженням, тоді як для християнських богословів Батько, Логос і Дух складали одну субстанцію, одну сутність, хоча і представлену трьома іпостасями. p> Догмат про трійцю, таким чином, є спробою подолати дуалізм землі і неба: бог залишається єдиним, тобто принципово відокремленим від тварі, від соторенного їм світу, і разом з тим виявляється множинним, тобто допускає перехід до тварюки. Зрозуміло, троичность божества, тобто з'єднання єдності і безлічі, є диво і таємниця, але ми вже бачили, що диво і таємниця настільки ж властиві християнському мисленню, як і зняття дуалізму. p> Представлення про троїчності божества породжувало великі труднощі, і богословська думка на Протягом усього середньовіччя билася над цією проблемою. Догмат про трійцю полягав у тому, що всі особи божества єдиносущні, рівні і співвічні; саме ці чинники - единосущие. рівність і співвічність - забезпечували християнству монотеистическое уявлення про божество. Але якщо робити акцент на монотеїзмі, то природно було прийти до того, що називається монархічним динамізмом, т. е. до подання, що бог єдиний і що Логос і Дух лише його сили (по-грецьки сила-В«ДинамісВ»), його влас...


Назад | сторінка 13 з 33 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Священна книга - Авеста. Божества парсізма. Дуалізм
  • Реферат на тему: Божества в індуїзмі
  • Реферат на тему: Поняття іконографії та догмат іконопочитання
  • Реферат на тему: Новокаїнові блокади регіонального дії, тобто безпосередньо діють на патолог ...
  • Реферат на тему: Єдиний соціальний податок. Його заміна страховими внесками