Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Візантія: образ світу

Реферат Візантія: образ світу





оративності духовенства (до духовенства як корпорації і до спроб уніфікації культу Симеон ставиться досить насторожено), але на індивідуально укладеному союзі духовного батька і його учня. Індивідуалізму суспільної структури відповідав і розроблений візантійськими містиками шлях індивідуального порятунку. p> Вважаючи приватне, живе потяг до божества неодмінною умовою порятунку, Сімоон разом з тим розробляв той психо-фізичний метод молитви, який припускав наявність певного етикету, певного ритуалу, де внутрішній стан перепліталося зі строго формальними діями. Симеон наставляв, що під час молитви слід стояти прямо і нерухомо, що не перевалюючись з ноги на ногу, що не тулячись до стін або колонах; треба міцно з'єднати руки, рівно і твердо поставити ноги і прямо тримати голову. Праведник повинен був володіти чеснотою мовчання та слізним даром. Максималістське вимога - безперервно, каждодневно здійснювати подвиг, дотримуватися всі заповіді до єдиної, уникати всіх гріхів - відповідало вченню Симеона про сліпого підпорядкуванні духовному батькові. p> Індивідуальне прагнення до божества, згідно Симеону, лише одна з умов порятунку. Друге - Не менше, якщо не більш важливе - милість панове. Божа милість - поза нами діюча сила. Вона не викликається механічно ні молитвою, ні магічними обрядами, ні добрими справами. Але вона - не сліпа Тиха і не абстрактний Закон, здійснює свою волю по несповідимим для людини підстав. Божество Симеона-приватне, і тому віра і подвиг складають передумову божої милості. p> Так проступає в містицизмі Симеона Богослова Характерними протиріччя візантійського суспільства - індивідуалізм і підпорядкування людини зовнішній силі, підпорядкування, яке іменується рабством і яке ставиться вище свободи. Візантійський індивідуалізм є запереченням корпоративності, але аж ніяк не (Cінонімом людської незалежності; ми могли б сказати, що це індивідуалізм без свободи особистості. p> Основні принципи християнського світогляду як знятого дуалізму відображаються, зрозуміло, і в уявленнях про всесвіт - про бога, про світ і про людину. p> Античні релігії були в своїй переважній більшості релігіями політеїстичними, релігіями, зберігали архаїчне багатобожжя. Политеистические божества хоча і відрізнялися від людей відомими властивостями (безсмертям, швидкістю пересування, могутністю), проте не були відокремлені від людства непрохідною межею: вони втручалися в людські взаємини, вступали в зв'язок зі смертними жінками і, подібно людям, несли покарання за свої провини. p> Поступово вже в античному суспільстві стало вироблятися інше уявлення про божество - як про всемогутнього, всезнаючого, абсолютно справедливе. Природно, що ці властивості могли бути приписані лише єдиному Богу, але не политеистическим божествам. Нове уявлення про бога тягло за собою монотеїзм. p> Монотеїзм ставив перед релігійною свідомістю нову проблему, яка колись і не могла виникнути, - проблему співвідношення людини і бога. Дійсно, якщо бог є суще, як визнач...


Назад | сторінка 12 з 33 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Вчення про обоження преподобного Симеона Нового Богослова
  • Реферат на тему: Відродження свободи людини як цінності вибору бути Творцем Майбутнього
  • Реферат на тему: Відродження свободи людини як цінності вибору бути Творцем Майбутнього
  • Реферат на тему: Співвідношення Промислу Божого і свободи волі людини
  • Реферат на тему: Образ бога в творчості Фідія