Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Леонардо да Вінчі як художник і вчений

Реферат Леонардо да Вінчі як художник і вчений





овгого столу, повинна ніби розбиватися про спокійну, трагічно приречену фігуру Христа в центрі. Як і в ранніх творах Леонардо, бурхливий рух і емоційна насиченість цієї картини повинні поєднуватися з благородним спокоєм і гармонійної завершеністю композиції в цілому.

«Таємна вечеря» підпорядковує собі простір, створюється враження, що трапезна, в якій брали їжу ченці, переходить в іншу кімнату з більш високою стелею. Однак, це ілюзія. У реальному трапезній стояли столи у формі букви «П», причому за столом, що стоїть проти стіни з «Вечерею», сидів настоятель монастиря. Довгий і вузький стіл, зображений на картині, замикав таким чином чотирикутник столів. При цьому він за своєю формою, оздобленню, що стоїть на ньому посуді в точності повторював реальні столи. Коли всі ченці сиділи на своїх місцях, здавалося, що Христос і апостоли сидять з ними, беручи участь в їх трапези. Те прагнення до створення повного враження живої реальності, яке з ранньої юності займало художника, в цьому найбільшому з його творінь знаходить собі чудове втілення. Простір у «Таємній вечері» навмисне обмежене: перспективні лінії продовжують перспективу трапезній, «точка сходу перспективних ліній знаходиться десь за спиною Христа, далеко за віконними прорізами», - таким чином, приміщення, де знаходиться фреска, здається тільки злегка продовженим, але його прості прямі обриси зорово не порушені.

Другий план, неозора пейзажна далечінь за плечима Христа, - нескінченне протікання часу. З цієї дали Христос прийшов в даний картини. І туди він віддалиться.

Христос тільки що вимовив: «Один з вас зрадить мене». На обличчі його м'яка, покірна печаль. Ці страшні, але спокійні слова потрясли апостолів: у кожного виривається мимовільне рух, жест. Дванадцять людей, дванадцять різних характерів, дванадцять різних реакцій. «Таємну вечерю» зображували багато художників і до Леонардо, але ніхто не ставив такого складного завдання - висловити єдиний сенс у різноманітті психологічних типів людей і їх емоційних відгуків. Апостоли енергійно жестикулюють - характерна риса італійців, - крім улюбленого учня Христа юного Іоанна, який склав руки із сумною покорою і мовчки слухає, що говорить йому Петро. Іоанн один ніби передчував сказане Христом і знає, що це неминуче. Інші ж приголомшені і не вірять. Рухи молодих поривчасті, реакції бурхливі, старці ж намагаються осмислити і обговорити почуте. Кожен шукає співчуття і відгуку у сусіда - цим виправдана симетрична, але виглядає природно розбивка на чотири групи. Тільки Юда психологічно ізольований, хоча знаходиться в групі Іоанна і Петра. Він відсахнувся назад, тоді як всі інші мимоволі спрямовуються до центру - до Христа. Судорожний рух руки Іуди, його темний профіль - Леонардо навмисне посадив його спиною до джерела світла, - видають нечисту совість. Але це віддане без акценту - потрібно вдивитися і вдуматися, щоб зрозуміти.

Христос виділений і відділений від своїх учнів в просторовому і колірному відносинах, того що він відчужено задумливий, від того, що в його особі і у покояться, розлучених, все приймають і все благословляючих руках не можна вичитати ніякої конкретної емоції , ніякого індивідуального стану, - тільки тому, у співвіднесеності зі смисловим центром дії, виглядає таким разючим людське" різноманітність« учасників святої вечері. Вазарі вважав, що обличчя Христа залишилося недописаним. Він, мабуть, пом...


Назад | сторінка 17 з 28 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Воскресіння Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Екзистенція Христа як норма історії
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Мальовничий образ Христа у творчості В.Д. Полєнова
  • Реферат на тему: Девід Гудінг. Вчення Христа про святість