Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Когелет (Екклесиаст): у пошуках сенсу буття

Реферат Когелет (Екклесиаст): у пошуках сенсу буття





ися на землі і залишити після себе пам'ятний слід. І відповідь звучить як вирок: що ні в чому немає сенсу:


. Яка користь людині в усіх його праць,

над якими він трудиться під сонцем

. Рід проходить, і рід приходить,

А земля навік залишається.

. Сходить сонце, і заходить сонце, і на місце своє,

де сходить, поспішає воно;

. Біжить на південь, повертає на північ,

Кружляє, кружляє на бігу своєму вітер,

І на круги свої вертається вітер;

. Всі потоки біжать в море, -

Але море не переповнюється.

До місця, куди біжать потоки, -

Туди вони продовжують бігти;

. Зношені всі слова - нічого не розкажеш,

Дивляться, чи не переситяться, очи, слухають, не переповнені, вуха.

. Що було, те й буде, і що творилося, те й буде діятися,

І немає нічого нового під сонцем.

. Буває, скажуть про щось: дивись, це новина!

А воно вже було у віках, що пройшли до нас.

. Не пам'ятають про колишніх - але й про тих, хто буде,

Чи не згадають про них ті, хто будуть пізніше.

(Екл 1: 3-11) [4, с. 41-42].


І тут ми можемо побачити, що підтвердження стабільності світобудови для Проповідника є Земля і Сонце, їх вічний рух, а також обертання зоряного неба. Тоді чому ж людина стає безглуздістю на тлі всього цього? Але саме за всім цим кругообігом Землі, Сонця, природи і т.д. розрізняється Нескінченність, і цією Нескінченністю ми називаємо Бога, який привів весь цей світ в рух, дав йому цілісність, яка зрозуміла людині або частково.

Р. Ентін зазначає: «в дванадцяти розділах Еклезіаста світ і людина пронизують один одного, поки не проблискує промінь світла, що опромінює дійсний світ як частина якоїсь цілісності. І світ, і людина, самі по собі повністю безплідні та безнадійні, у світлі цієї цілісності знаходять свою гармонію і вічність »[9, с. 5].

Тут ми бачимо, що саме Бог, який створив цей світ і є гарантією його стабільності, можна навіть більше сказати: Він і є сталість і стабільність: «... все, що Бог творить, - це буде повік :/Не можна нічого додати,/І можна нічого забрати ... »(Екл 3:14) [4, с. 47].

У самій поемі образ Бога постає гранично складним, а також незбагненністю Себе і Своїх справ: «... Щоб справи, творені Богом,/Від початку і до кінця не міг осягнути людина» (Екл 3:11) [4, с. 46].

Без Бога неможливий і один наш крок, але разом з тим кожній людині дана свобода приймати волю Бога або ж відхилитися від неї. Автор упевнений, що Бог благоволить до праведному, але також і не сумнівається, що Божа милість непередбачувана, що для праведного «всі його дні - печалі, і турботи його - це скорботи» (Екл 2:23) [4, с. 45]. Бог - це не тиран, як можуть подумати багато, Бог справедливий, Бог є любов, Він наше життя.

І.М. Дьконов зазначає наступне: «Його треба боятися, на Його милість можна сподіватися, але не можна розраховувати на Його нагороду за які б то не було справи або помисли: якщо людині слід бути мудрим і благочестивим, то не тому що це спричинить нагороду від Бога, а тому лише, що розумне спілкування з силами суспільства і природи - і в тому числі і з головною силою - Божеством, - швидше охоронить від лих, ніж нерозумне; однак удача, благополуччя, щастя - це довільний дар Божества, яке може його не дарувати, незважаючи на мудрість і благочестя людини. Тому треба, поки можливо, радіти життю і своєму повсякденному справі, надавши Божеству, як року, вирішувати інше »[5, с. 720-727].

Але в розумінні Проповідника Бог не є рок, тому що Він причетний долю і справах людини, Він дасть всім по справедливості. Проповідник не раз говорить, що Бога потрібно боятися, поступати за Його заповідями, йди по Його пусти, слідуючи за Ним, і це обов'язково позначиться на житті людини.

Ось що зазначає Вейнберг Й .: «Автор Книги Кохелет поділяв характерне й істотне для йахвізма уявлення про взаємозв'язок і взаємодію Божественного приречення і свободи людського вибору, але особливо підкреслював, що Бог є гарант і запорука сталості і стабільності у всьому ... »[3].

Бог - це стабільність, і тому людина ніколи не повинен допускати сумніви в своє серце, що Бог сказав одне, а зробить по-іншому. Звичайно не виключено, що таке буває, але все таки рідко, тільки тоді, коли людині це буде необхідно.

Г.В. Синило зазначає: «...


Назад | сторінка 2 з 6 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Немає нічого більш складного і тому більш цінного, ніж мати можливість прий ...
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Образ Божий і Його подобу в людині
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Інтелектуальна експертна система по вибору країни, яка близька людині за йо ...