Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Контрольные работы » Історичні типи світогляду

Реферат Історичні типи світогляду





огляду є міфологія. Вона виникає на ранній стадії суспільного розвитку, коли людство у формі міфів намагалося дати відповідь на такі глобальні питання, як походження і пристрій всесвіту, виникнення явищ природи, тварин і людини. p align="justify"> Міф - це не вигадка, не фантазія, не легенда, в якій згадують про колись колишньому подію. Міф - це особлива мова символів, на якому стародавня людина говорить про найважливіше для себе. Стародавні люди не відрізнялися абстрактним мисленням, вони мислили картинами, образами. Іншими словами, вдавалися до міфотворчості. p align="justify"> Міф, за визначенням російського філософа Б.П. Вишеславцева (1877-1954), являє собою В«недиференційоване єдність релігії, поезії, науки, етики, філософіїВ». Міф - В«пластична символікаВ» (А. Мень), за допомогою якої людина осягає буття. Це мова духовної творчості. Тому міф - не тільки форма мислення стародавньої людини. Він і зараз присутня в релігії, сучасній науці, в живій філософії, у мистецтві. Міф у високому сенсі слова, міф-ікона (А. Мень) становить основу Біблії. p align="justify"> Теїзм (від грец. theos-Бог) - вчення, згідно з яким Бог - абсолютна нескінченна особистість, що стоїть над світом і людиною. Світ, згідно теизму, є здійсненням божественного промислу. Деїзм (від лат. Dues-Бог) - вчення, що визнає Бога Творцем світу, але якою відхилено його участь у житті природи і в справах людини. Бог, згідно деизму, являє собою безособову першопричину буття. p align="justify"> Атеїзм (від грец. athton - безбожництво) - система науково-матеріалістичних поглядів, що відкидають релігійні уявлення про Бога як Творця світу.

Агностицизм (від грец. agnostos - непізнаваний) - у широкому сенсі означає непізнаванність світу в цілому; в контексті першого рівня світогляду означає позицію, згідно з якою неможливо напевно знати, є Бог чи Його немає.

Релігія (від лат. religio - святість) - відновлення зв'язку між Богом і людиною, основу якої складає віра в існування Бога і в Його чільну роль у світобудові і житті людей. Освятитися - значить виконати волю Бога. p align="justify"> Релігія - так само є однією з форм світогляду. Згідно Біблії-Книзі Одкровення Бога, зверненого до людства, після тієї духовної катастрофи, яка позначена як гріхопадіння, людство виявилося одне в величезному ворожому світовому просторі. Перед ним лежала скорботна дорога історичного розвитку. Безпосередність спілкування з Богом порушилася. Релігія (відновлення зв'язку між людиною і Богом) починається в історії людства відразу після гріхопадіння. Але придбати втрачену гармонію важче, ніж її втратити. p align="justify"> Звертаючись до сторінок історії, ми бачимо, як люди в своєму повсякденному житті все більше і більше приділяють увагу природного світу. Людині природні стихії здаються більш потрібними помічниками, бо від них, як здавалося йому, залежав успіх полювання, життя в родовій громаді. У первісному світогляді все більшу роль...


Назад | сторінка 2 з 8 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Релігія як особлива форма світогляду і спосіб духовно-практичного освоєння ...
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Аналіз раціонального обгрунтування буття Бога
  • Реферат на тему: Сповідування гріхів згідно біблійного вчення