Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Книга, учебник » Історія філософії

Реферат Історія філософії





софія являє собою надзвичайно важливий, змістовний і тривалий етап в історії філософії, який охоплює період V - XV століть. Наприкінці V століття н.е. Західна Римська імперія була завойована вдерлися з півночі, німецькими племенами, які створили на її території свої самостійні держави. З цього часу в Західній Європі зароджується і розвивається новий суспільний устрій - феодалізм, головною ознакою якого є феодальна власність на землю. p align="justify"> В історії середньовічної філософії виділяється два етапи: патристика і схоластика. Патристика позначає сукупність теологічних, філософських і політико-соціологічних доктрин християнських мислителів I-III століть. Схоластика - це тип релігійної філософії, характеризується принциповим підпорядкуванням примату теології, з'єднанням догматичних передумов з раціоналістичною методикою і особливим інтересом до формально-логічної проблематики. p align="justify"> В цілому філософія середньовіччя характеризується такими рисами (7, С. 33):

по-перше, їй був властивий Біблійний традиціоналізм і ретроспективность, оскільки Біблія стала відправним джерелом і мірою оцінки будь-яких теорій філософії;

по-друге, оскільки Біблія розумілася як звід законів буття і велінь Бога, особливого значення набувала екзегетика - мистецтво правильного тлумачення та роз'яснення положень Завіту;

по-третє, філософії середньовіччя була притаманна тенденція до назідательству і вчителювання.

Докази буття Бога:

Головною ідеєю християнського світогляду є ідея Бога. Середньовічне світогляд теоцентрично, оскільки реальністю, що визначає все суще в світі для християнства, є надприродне початок - Бог. При цьому розвиток, сенс історії і світогляду, людські цілі і цінності набувають особливого надміровой ракурс, що підноситься над кінцевими життєвими й історичними ситуаціями (3, С. 43). p align="justify"> Цей головний принцип релігійно-філософського теоретизування став називатися супранатуралізм. Він конкретизується в християнській теології такими принципами, як сотеріологізм - орієнтація всієї життєдіяльності людини на порятунок душі; ревеляціонізм - принцип Богооткровенность. Теоцентризм характеризується також креаціонізмом - вченням про створення світу. p align="justify"> Богом, антропоцентризмом - вченням про виняткову роль людини серед творінь Бога; провіденціалізмом - вченням про призначення людини до надприродної долю; ЕСХАТОЛОГІЗМУ - вченням про кінець світу і настанні В«царства божогоВ».

Філософські погляди Ф. Аквінського:

Фома Аквінський (1225-1274 рр..) - центральна фігура середньовічної філософії пізнього періоду, видатний філософ і богослов, систематизатор ортодоксальної схоластики, засновник одного з двох її панівних напрямків - томізму.

Вихідним принципом в його вченні є божественне одкровення, через яке людина для свого порятунку дізнається щось таке, що вислизає від його розуму. Предметом філософії є ​​істини розуму, предметом теології - істини одкровення. Кінцевим об'єктом і джерелом всякої істини є Бог, тому немає принципової відмінності між філософією і теологією. p align="justify"> Центральною категорією філософії Аквінського є буття. Воно є, і воно є істина. Граничною повнотою буття, частиною якої є змінюються речі, є Бог. Він є кінцева реальність, його сили постійно в дії. p align="justify"> Фома Аквінський у своїх роботах сформулював п'ять доказів буття Бога:

. Якщо брати рух у всій його повноті, а не тільки як механічний рух, не можна не дійти перводвигателем, тобто до Бога.

. Якщо все в світі має свою причину, то повинна бути і першопричина, тобто Бог. p align="justify">. Незліченна безліч можливостей і випадковостей у світі має управлятися абсолютно необхідною причиною, тобто Богом. p align="justify">. Для вимірювання ступеня досконалості всього, що є у світі, повинно існувати абсолютне мірило всіх досконалості, тобто Бог. p align="justify">. Все існуюче в світі має певним ступенем доцільності, тому повинна існувати остання і головна мета - Бог. p align="justify"> Вчення Фоми Аквінського було високо оцінено християнською церквою, він був зарахований до лику святих.

Номіналізм і реалізм:

Багато характерні особливості середньовічної філософії проявилися в походила протягом кількох століть боротьбі реалізму і номіналізму. Під реалізмом розумілося вчення, згідно з яким справжньою реальністю володіють тільки загальні поняття, універсалії, а не одиничні предмети, існуючі в емпіричному світі. p align="justify"> Універсалії існують до речей, являючи собою думки, ідеї в божественному розумі, і тільки завдяки цьому розум в змозі пізнавати сутність речей, бо ця сутність є не що інше, як загальне поняття. Тому для реалістів пізнання можливе лише за допомо...


Назад | сторінка 2 з 9 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Філософські погляди Платона, Аристотеля, Канта. Сутність буття в історії ф ...
  • Реферат на тему: Вчення про буття в історії філософії
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Від філософії буття до філософії мови: критика метафізики у М. Хайдеггера і ...