Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Сочинения » Нанак - основоположник філософії сикхізму

Реферат Нанак - основоположник філософії сикхізму





рипинити це болісне мандрівка душі не допоможуть ні жертвопринесення, ні відлюдництво, ні далекі паломництва - тобто ніщо з того, до чого вдаються у своїй практиці індуси і мусульмани. Єдине, що призводить до бажаної мети набуття порятунку - це добрі справи, якими очищується душа, віддана Богу. Засобом звільнення від карми стає проходження законам громади, і дисципліна воїна починає набувати рис релігійного культу.

Культові обряди у сикхів існують, але їх роблять не жерці, а сикхи-воїни, рівні один одному перед обличчям безособового божества. Відсутність професійних священнослужителів досі різко відрізняє сикхів від всіх інших індійських громад.

І все ж, відкинувши касти, сикхи фактично самі утворили гігантську касту воїнів. Багато сикхи і в наші дні залишаються вірними своєму традиційному заняттю - військової професії. Тому відсоток сикхів в індійському офіцерському корпусі дуже високий. p> При наступників Нанака сикхізм отримав організаційне оформлення. 3-й гуру Амар Дас (1552-1574 рр..) перетворив владу гуру в спадкову і став засновником династії сикхских духовних правителів. Його наступник, 4-й гуру Рам Дас, заснував столицю сикхів - місто Амрітсар, в якому був побудований знаменитий Золотий Храм. 5-й гуру Арджуна (1581-1606 рр..) Склав священну книгу сикхів Адігрантх ("Початкова Книга"), що зберігається в Золотому храмі. Під час свят величезний фоліант цієї книги виносять з храму і в урочистій процесії проносять по вулицях міста.

При 10-м (і останньому) гуру Говинд Сингхе (1675-1708 рр..) були проведені серйозні реформи всередині громади сикхів, в результаті яких громада остаточно перетворилася на згуртоване воєнізоване об'єднання. У 1699 р. Говинд Сінгх зібрав загальний з'їзд сикхів, на якому оголосив їх громадою рівних (Хальса), а загальні збори - Вищим органом сикхів. Спадкова влада гуру була скасована. В цей же час були встановлені і деякі зовнішні знаки, які відрізняли сикхів від решти населення Пенджабу. Був введений особливий обряд посвячення в члени громади - пахул, обов'язковий для кожного сикха. Всі сикхи були зобов'язані носити тюрбан, вузькі штани до колін, довге волосся і бороду і постійно мати при собі три сталевих предмета: меч, гребінь і браслет. Кожному сігху присвоювався благородний титул "сінгх" (лев).

На початку ХVIII ст. хальса сикхів очолила боротьбу народів Пенджабу проти імперії Великих Моголів, в результаті якої в 1765 р. на території Пенджабу було створено незалежна держава сикхів. У 1849 р. англійці після двох запеклих воєн захопили цю державу.

В даний час число прихильників сикхізму налічується більше 22 мільйонів по всьому світу. Це дев'ята за величиною релігія в світі [3].

Перша мантра (Молитовна формула або зaклінаніе), іменована "Мул Мантра", з якої починається священна книга сикхів "Аді Грантх", виглядає таким чином (вона написана на пенджабі): "Om sati namu karata puruku nirabau niravairu akal murati ajuni saiba gur prasadi".

У перекладі це означає: "Бог єдиний і вічний. Він міститься в усьому, і в той же час Він - творець всього сущого. Він позбавлений страху і ворожості. Він існує поза часом. Він поза народження і смерті. Він пізнається милістю Гуру "[4]. p> У цьому короткому вислові викладена сама суть вчення Нанака.

У сикхизме існує уявлення про нескінченному ланцюгу народжень людини відповідно до його заслугах або проступками, досконалими в житті. Є подібні положення і в буддизмі, і в індуїзмі. Але в сикхизме цей ланцюг не настільки довга й безнадійна, і перервати її (тобто отримати повне духовне і матеріальне звільнення, а значить, максимально наблизитися до божества) цілком можливо для кожного віруючого сикха. Осягнення божества - ось основна мета і прагнення кожного віруючого. А повне осягнення - це не що інше, як абсолютне занурення в Бога, розчинення в Ньому, що означає переривання ланцюга народжень. Бог повинен бути в серце людини, і це головне. Так вчив Нанак. p> Як же осягнути Бога в сикхизме? По-перше, необхідно пізнати містичне Слово ("шабда"). Медитуючи, розмірковуючи про божественну сутність, людина може почути зачаровує "беззвучну" музику ("анахад шабда"), яка і є одкровенням.

друге, необхідно постійно повторювати в молитвах Ім'я ("нам"). Для позначення Бога у сикхів існують різні імена, але всі вони несуттєві. Ім'я - це божественна сутність, яка визначається за допомогою понять "сат" - "Істинний", "Сач" - "істина". "Саті нам" ("Його Ім'я - Істина") - одне з основних понять в сикхизме. p> Ще одне найважливіше поняття Гуру (Божественний Наставник), що є провідником вищої Істини. У вченні Нанака це поняття використовується в різних значеннях: в одних випадках Гуру асоціюється з Богом, в інших - чітко простежується відмінність між Богом і Гуру (коли в ролі Гуру виступає голос Бога, за допомогою якого Бог повідомляє істину людині). Існує і таке тлумачення Гуру: це Слово, Божественна Істина. Але найбільш зрозуміли...


Назад | сторінка 2 з 5 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Туристичне агентство &Гуру Тревел&
  • Реферат на тему: Священна книга - Авеста. Божества парсізма. Дуалізм
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Мова і світ людини. Істина і правда. Істина і етика
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта