Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Середньовічна філософія. Філософія епохи Відродження

Реферат Середньовічна філософія. Філософія епохи Відродження





а релігійної філософії.

Бог, по Августину, створив світ з нічого по своїй доброї волі. Світ не-однорідний і є ієрархією істот, висхідних до бога. На цій ієрархічній драбині людина займає особливе місце. Тільки він має душу. Вона створюється богом у момент народження людини, безсмертна і вільна. Вона несе весь тягар відповідальності перед богом за земні справи людини після його смерті. Тому душа має бути предметом особливої вЂ‹вЂ‹турботи людини і весь сенс його земного життя полягає в порятунку душі. У той же час, за Августином, все, що робить людина, робить через його душу бог (з цієї тези Августина логічно витікає проблема теодиции - морального виправдання бога). Над людьми панує божественне приречення. Воно є джерелом двох протилежних царств: божого і земного. Перше - втілено в церкви, а друге - в світській владі. Їх боротьба завершиться перемогою церкви. Так що за Августином, верховенство церковної влади наказано самим богом. Це положення Августина використовувалося в боротьбі пап проти світських феодалів.

Вчення Августина зробило величезний вплив на подальший розвиток християнської теології. І цей вплив не слабшає і сьогодні. p> 2. Рання схоластика


Рання схоластика (XI-XII ст.) була викликана новим підйомом культури, що почалося в ХI ст. Назва схоластика сталося від латинського scholastica - вчена бесіда, школа. Спочатку при дворі Карла Великого, а потім у багатьох інших містах стали виникати світські школи. Підрив монополії церкви в області освіти став загрожувати її безроздільного духовному впливу в суспільстві. І щоб зберегти його, ідеологи церкви змусили філософію своїми вустами проповідувати богослов'я, як точно висловився Петро Доміан (1007-1072), перетворили філософію на В«служницю богослов'яВ». Але світська освіта, що апелює до логіки, неминуче привела до проблеми раціонального обгрунтування християнства. Рання схоластика прагнула зробити це, орієнтуючись на вчення Платона і неоплатонізм. З аристотелизма використовувалася тільки логіка. Поляризація думок стосовно вчення Платона про світ ідей привела до формування реалізму і номіналізму.

Реалізм, яскравим представником, якого був Ансельм Контерберійський (1035-1109), стверджував, що загальні поняття мають реальне існування, і передує речам. З цього положення він прямо виводив існування бога.

Номіналізм, який відстоював Росцелін (рід близько 1050 м. рік смерті невідомий) та ін в протилежність реалізму прагнув обгрунтувати протилежну точку зору: В«універсаліїВ» - загальні поняття не існують не залежно від людської свідомості. Вони суть загальні, імена, повідомляються речам. З цього положення номіналісти прагнули зробити матеріалістичні висновки. Проти крайнощів реалізму і номіналізму виступили П'єр Абеляр (1079-1142) та ін Так, за Абеляру, речі можуть мати подібні риси, і в цьому істина номіналізму. Але разом з цим Абеляр, як і реалізм, визнавав буття загальних понять або ідей в думці бога....


Назад | сторінка 2 з 7 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Вчення Християнської Церкви про свободу
  • Реферат на тему: Загальні положення вчення про цивільно-правові правочини
  • Реферат на тему: Аналіз раціонального обгрунтування буття Бога
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта