Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Християнський еволюціонізм П. Тейяра де Шардена

Реферат Християнський еволюціонізм П. Тейяра де Шардена





рсальність мови Шардена прискорили процес побудови цілісного християнського світогляду.

Шлях до визнання, проте, у Тейяра був не з простих. Будучи слухняним сином церкви, він не йшов на конфлікт зі своїми духовними наставниками, які не схвалювали його модернізму. Праця його життя «Феномен», неодноразово виправлений і доповнений, так і не вийшов у світ згідно забороні служителів Товариства Ісусового, його наукова діяльність і досліди зустрічали нерозуміння, злий критику і навіть протидію. Але його віра в істинність еволюціонізму нарівні з жагою пізнання і торжества філо-богословської думки, охопленої пожежею діалектичної загальності, що впускає в створений світ його Творця. Для прогресивної науки - вчений-авангардист, для застарілої релігійної догми - єретик-утопіст - тим не менш, цей видатний різнобічна людина заслуговує більш пильної уваги особливо в наш час, і бути може, нам ще пощастить - і новий потрясатель підвалин, наш сучасник, з успіхом продовжить його творче справу.

Шарден еволюційний космізм


Висновок


Зосереджуючи свою увагу на майбутньому людини і Всесвіту, Тейяр аж ніяк не був абстрактним мислителем. Його справді християнський оптимізм заряджений невичерпною творчою енергією. Його довіру до буття, довіру до Бога надихає і вселяє надію. Все прекрасне, творче, все пронизане любов'ю, що здійснюється на Землі, є для Тейяра «знамення часу», передвістя прийдешнього перетворення. Подібно Миколі Федорову, він пророк прогресу, але не помилкового, чисто зовнішнього, а - націленого до Царства Божого. Він бачить еволюцію і розвиток людства очима віри.

«Для того щоб отримати понад-одухотворення в Бозі, - пише він, - чи не повинно людство попередньо народитися і вирости у відповідності зі всією системою того, що ми називаємо" еволюцією" ? Сенс Землі відкривається і вибухає вгору, в сенс Бога. А сенс Бога вкорінюється і харчується знизу, в сенсі Землі. Трансцендентний, особистий Бог і еволюціонує світ, що не є більш протилежними центрами тяжіння, але входять в ієрархічну зв'язок, щоб підняти всю людську масу в єдиному пориві, -така повинна бути та чудова трансформація, яку теоретично можна передбачити, але яка фактично вже проявляє себе на всі зростаючому числі, як вільнодумства, так і віруючих, ідея духовної еволюції Універсуму ». * (* Ibid P. 148-149.). У цих словах виражено надія, на якому грунтується віра Біблії, бо для неї сенс історії укладений у русі до Царства, де Бог буде всім і у всьому.

Ми лише дуже коротко торкнулися основних моментів тейярдизм. З того, що було сказано, легко побачити, що «пантеїстичний» внутрішній досвід Тейяра наклав певну друк на його систему. Однак набагато важливіше відзначити, що Тейяр дуже близький до тих з православних мислителів, які розглядали весь світ як теофанії (Богоявлення). Зіньківський мав підставу дорікати його в недостатньому розмежування шарів буття і у відсутності чіткої ідеї творіння. Слабкістю Тейяра є і його розуміння зла. Залишилася осторонь від Тейяра і проблема антиномичности, для нього у всьому панує номізма, закони однозначні й чіткі. Мають рацію і ті католицькі критики, які дорікали Тейяра в тому, що він дав привід для змішання Бога і світу, природного і надприродного. Однак мислитель свідомо прагнув до подолання недоліків та прогалин своєї системи. Крім того, заявляючи про свою обмеженості «...


Назад | сторінка 20 з 21 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Сенс життя і шляхи його набуття
  • Реферат на тему: Клімат Землі в минулому, теперішньому, майбутньому. Його вплив на розвиток ...
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя