Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Етика Середньовіччя

Реферат Етика Середньовіччя





містичне спілкування людини з богом. Всі помисли людей повинні бути звернені до вищого, потойбічного світу. Відмовившись від раціонального осягнення чуттєвого світу, душа зосереджується на самопізнанні і приходить в стан містичного екстазу. Звичайні, мирські, людські чесноти грають при цьому підпорядковану роль, і тільки так звані теологічні чесноти - віра, надія, любов, очищаючи душу, сприяють її надприродному В«озаріннямВ». Досягнення ж вищого блаженства можливо тільки після смерті. [2, с.93]


2. Навчання Августина Блаженного і Фоми Аквінського

Розглянемо послідовно погляди двох найбільших авторитетів середньовічної філософії: Августина Блаженного (354-430 рр..) і Фоми Аквінського (1225-1274 рр..) Християнська мораль грунтується на уявленні про те, що Бог, єдиний в трьох особах (Отець, Син і Дух Святий), є творцем світу, його метою і сокровенним глуздом. Світ створений Богом з вільної волі і з любові. Бог - Це Буття, він не тільки історично творить емпіричну дійсність, але і дозволяє їй існувати, відтворюючи її кожну мить. Одночасно він Благо, єдине і вища, він - абсолютна повнота Блага, досконалість. Тому Вседержитель є одночасно моральним Абсолютом. p> На відміну від усіх інших тварюк людина подібна Творцю, бо наділений духом і свободою волі. Однак у той же самий час людина гріховний. Він був вигнаний з Раю за зухвале непослух Божої волі, одягнувся в смертну плоть, поліг у емпіричний світ, де він у поті чола повинен добувати свій хліб. Людина заплямований гріхом і віддалений їм від Бога, він передає первородну гріховність по спадщину своїм дітям, і тому все людство глибоко загрузло у гріху. Людина гріховний безнадійно, і сам, власними стараннями він врятуватися не в силах. Він здатний розраховувати щасливе безсмертя лише завдяки Богу і Церкві. Господь своєї вищої волею може підняти будь-якого смертного з пороху і тліну і дарувати йому життя вічне. Церква являє Бога на землі, і люди повинні об'єднуватися в ній перед обличчям Всевишнього. Ісус Христос - свідчення можливості реальної єдності Бога і людини. Господь вбирається в людську плоть, щоб спокутувати гріхи створеного ним людства і явити зримий взірець істинної моральності. Головне завдання християнина - жити задля себе, а для Бога, для правди Божого Царства. Світ сам по собі не представляє ніякої цінності, він - не більш ніж залежне творенье, і людина, яка загруз в земних інтересах, йде не до вічного життя, а до вічної смерті. [3, с.27]

У Августина ж сильні мотиви фаталізму, божественного приречення людської долі. Бог створив Адама здатним не грішити. Він дав йому свободу, але у цієї свободи була спочатку задана спрямованість - виконувати заповіді Творця. Бог ніби не припускав самочинно і свавілля в людині, він направляв його до вільного вибору благого. Однак людина виявила непомірну гординю, він уявив, що може зробитися як Бог, і це стало його гріхом і його фундаментальним моральним падінням, спричинило за собою вигнанн...


Назад | сторінка 3 з 9 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Філософія символічного світу людини, людина в світі культури
  • Реферат на тему: Століття техніки: добро і зло. 20 століття людина в світі і світ людини
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Синдром емоціонального вигорання у професії &Людина-людина&
  • Реферат на тему: Дистанційні взаємодії в системі відносин людина-людина