Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Образ Божий і Його подобу в людині

Реферат Образ Божий і Його подобу в людині





юдині є його душа. Більш конкретно - образ Божий полягає у здатності душі мислити, відчувати, виконувати прийняті рішення, а також в її безсмертя (як неможливості руйнування або знищення). p align="justify"> З цього, у свою чергу, випливає, що образ Божий:

присутній в людині незалежно від його духовного стану. Іншими словами, образ Божий властивий як праведному, так і грішникові,

входить в природу людини. Інакше кажучи, дається людині даром, без її відома і, у зв'язку з цим, не є заслугою людини В»(Борис Левшенко, Клірик храму святителя Миколая в Кузнецької слободі - Москва.В« Катахезис В», Вид. Православний Свято-Тихоновський Богословський інститут, 1997 р.)

Отже, можна виділити, як мінімум, п'ять основних рис образу Божого в людині: розумність (мислення і мова), свобода волі (свобода), безсмертя, панування (панування) і творчість.


4. Що таке подобу Божу в людині?


Принципово інша якість в даному контексті має поняття В«подобуВ». Василь Великий писав: В«Створімо людину за образом Нашим, за подобоюВ». Одне ми маємо в результаті творіння, інше набуваємо по своїй волі. При первісному творінні нам дарується бути народженими за образом Божим; своїй же волею набуваємо ми буття по подобою Божого. Тим, що залежить від нашої волі, ми розпоряджаємося в повну силу; видобуваємо ж ми це собі завдяки своїй енергії. Якби Господь, створюючи нас, не сказав предопределітельно: В«СтворімоВ» і В«за подобоюВ», якби нам не було даровано можливість стати В«за подобоюВ», то своїми власними силами ми б не стяжали подоби Божого. Але в тому-то й річ, що Він створив нас здатними уподібнюватися Богу. Обдарувавши нас здатністю уподібнюватися Богу, Він надав нам самим бути трудівниками в уподібненні Богу, щоб ми отримали за (цей) працю винагороду, щоб ми не були інертними речами, подібно портретам, створеним рукою художника, щоб плоди нашого уподібнення не принесли похвали кому-небудь іншому. Справді, коли бачиш портрет, в точності передавальний модель, то чи не портрету відплачуєш хвалу, а художником захоплюєшся. Отже, щоб захоплення ставилося до мене, а не до когось іншого, Він надав мені самому подбати про досягнення подоби Божого. Адже, В«за образомВ» я володію буттям істоти розумної, В«за подобоюВ» ж я роблюсь, стаючи християнином В». (Василь Великий В«Бесіди на ШестодневВ», бесіда 10.) p align="justify"> Схожу думку мав святий Григорій Ніський: В«У самому моєму створення я отримав - за образом, а за зволення буваю - за подобою ... Одне дано, а інше залишено недовершений, диби ти, вдосконалився сам себе, соделался гідним мздовозданія від Бога. Як же ми робимося - за подобою? Через Євангеліє. Що є Християнство? Уподібнення Богові, скільки то можливо для природи людської. Якщо ти зважився бути християнином, то старайся соделаться подібним до Бога, зодягнутися в Христа В». (СПб.: Аксіома, 1995.). br/...


Назад | сторінка 3 з 5 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Співвідношення Промислу Божого і свободи волі людини
  • Реферат на тему: Інтелектуальна експертна система по вибору країни, яка близька людині за йо ...
  • Реферат на тему: Мова SMS - що це таке. Бути чи не бути йому в нашому житті
  • Реферат на тему: Рефлексія і несвідоме в людині
  • Реферат на тему: Зародження свідомості в людині