Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Творчість як спосіб буття людини

Реферат Творчість як спосіб буття людини





всякий творчий акт по суті своїй є творчість з нічого, тобто створення нової сили, а не зміна і перерозподіл старої. У всякому творчому акті є абсолютна прибуток, приріст. Тварность буття, совершающийся в ньому приріст, досягнута прибуток без всякої убутку - говорять про творить і творчості. Про творить і творчість говорить тварность буття в двоякому сенсі: є Творець, що створив створене буття, і можливо творчість у самому тварному бутті. Світ створений не тільки створеним, але і творчим. У тварности отпечатлевается образ і подобу Творця, тобто в самій тварности є творці. Тварна природа була б протилежна творчої природі, якби не було в тварности образу і подоби Творця. Але природа людини - образ і подоба Творця, тобто творча природа. Душа предвечно і предмірно сотворена Богом-Творцем, і першооснови душі божественні і незалежні від світового процесу і його часу. Передіснування душ - абсолютна метафізична істина. Але доля душ пов'язана з космічним розвитком. Творчий акт абсолютного прибутку буття, приросту мощі без всякої убутку і применшення триває в самому тварном бутті, в людині, подібному Творцеві. Творчість у світі можливо тому лише, що світ творимо, тобто створінь. Світ, що не сотворений, який не знав творчого акту прибутку і приросту битійственной мощі, не знав би нічого про творчість і не був би здатний до творчості. Буття, яким його собі уявляє як натуралістичний матеріалізм, так і натуралістичний пантеїзм, нічого не знає про творчість. Це - замкнутий буття, в якому може бути лише перерозподіл сил, але не може бути прибутку, приросту. Чи буде це буття для нас матеріальним або буде божественним, у ставленні до творчості від цього ніщо не змінюється. Для чисто пантеїстичної космології так само мало існує творчість, як і для матеріалістичної космології. Нехай світ є Божество, але в Божество немає творчого акту і немає його у світі. Творча прибуток народжується з волі творить. Це - абсолютний приріст до самого Божества. Людина покликана збагатити саму божественну життя. Бо абсолютно бути повинен не тільки Бог і божественне, але також людина і людське.

Ортодоксально-біблійна теологія, космологія і антропологія занадто раціоналістично - вони припускають в останній першооснові сущого ясний і для розуму місткість світло, а не таємничу безодню, що створює для розуму лише антиномії. Істина пантеїзму распространіми лише на цю споконвічну і бездонну божественність. Творення ж світу лежить по цей бік, в Бозі, у внутрішньому русі проявленої Троичности. У німецькій містиці не до кінця розкрилася антропогонія, в ній розкривалася лише теогонія і космогонія. Але в Бозі є пристрасне ловлення і туга по людині. У Бозі є трагічний недолік, який заповнюється великої прибутком - народженням людини в Ньому. Містики вчили про таємницю народження Бога в людині. Але є інша таємниця, таємниця народження людини в Бозі. Є поклик людини, щоб Бог в ньому народився. Але є й поклик Бога, щоб людина в Ньому народився. Це і є таємниця християнства, таємниця Христа, невідома містиці індусів, Гребля і всякої абстрактно-моністичної містиці. Бог і людина - більше, ніж один Бог. Розкривається в Єдиному субстанціальна множинність буття - більше, ніж недиференційоване Єдине. Необхідно порвати з метафізичної традицією Парменіда і Елейці. Лише міф про тугу Божої по людині і по любові людини наближає нас до останньої таємниці.


Глава III. Людина - як суб'єкт творчості


...


Назад | сторінка 3 з 6 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Молитва як сходження людини в Божественне Буття по архімандриту Софронію (С ...
  • Реферат на тему: Віртуальність як спосіб буття людини в інформаційному суспільстві
  • Реферат на тему: Екзистенція як сенс буття людини
  • Реферат на тему: Століття техніки: добро і зло. 20 століття людина в світі і світ людини