Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Православ'я та творчість

Реферат Православ'я та творчість





фия Церкви ... іконографія В». (14)

цілісності, тобто ц е р к о в н о м у світоглядом, притаманний цей дар проникнення в світ і його таємниці. Воно не зупиняється на поверхні явищ, але прозріває їх корінь, їх Божественне начало. Тут доречно говорити про х у д о ж е с т в е н н о м видінні речей, про виконання Адамова покликання. Найбільшою мірою це бачення відкривається в людях святого життя - подвижників і молитвеників. Саме вони виявляють сліди присутності Бога у світі, Його дії в ньому - те, що отримало у вченні святителя Григорія Палами назва Божественних енергій. І якщо говорити про це у зв'язку з проблематикою творчості в інтерпретації Н. Бердяєва, то можна стверджувати, що В«об'єктиваціїВ» - цього безпосереднього слідства гріхопадіння - не було, в першу чергу, у святих отців. І подібно того, як Адам у раю вдивлявся в В«скотів, птахів і звірівВ», осягав прихований сенс кожного Божого творіння і сам, по Божественному ласки, творив йому ім'я, так і духовно обдарований християнський мислитель вдивляється в явища цього світу і прочитує їх потаємну суть, розгадує його таємницю і знаходить у ній відбитки Самого Творця.

Архімандрит Кипріан (Керн) стверджує у книзі В«Антропологія св. Григорія Палами В», що богослов'я класичних письменників Церкви було т в о р ч е з до і м і сміливим саме тому, що, за складом розуму свого, по сприйняттю світу і по мові, ці татусі були ближче до понять Біблії та Євангелії, до мови пророків, апостолів і Самого Господа. p> Один з пізніх вчителів Церкви, святитель Григорій Палама, узагальнюючи і синтезуючи висловлювання жили до нього батьків і письменників Церкви, слідом за ними пов'язав питання про богоподобии з міркуваннями про творчому дар, даному людині при створенні світу. Розмірковуючи про склад людини і про перевагу його над ангелами, він пише: В«Справді, ми (люді.А - О.Н.) тільки одні з усіх створінь маємо, крім розуму і розуму, ще й почуття. Те, що природно пов'язане з розумом, відкриває різноманітне безліч мистецтв, наук і знань: землеробство, будівництво будинків, творчість речей з нічого - зрозуміло, не з досконалого небуття, бо це вже діло Боже, - все це дано тільки людям В». (15)

Творчий дар, що ріднять людини з її Творцем, дар, якого позбавлені навіть ангели, є велика прерогатива людини. Однак, якщо Бог творить з нічого, як сказано в Біблії: подивися на небо і землю і, бачачи все, що на них, пізнай, що все Бог створив з нічого (2 Мак. 7, 28), то людина, створений за подобою свого Творця, творить неіснуючі до того в світі образи, проте не з досконалого небуття, а викликаючи їх до життя з якогось умопостигаемого світу і даючи їм буття у світі емпіричному.

Тому творити - не означає В«відображатиВ» реальність, це означає викликати до буття нове, і тому творіння - це повсякчасний В«ризик новогоВ». (16) З цієї містикою творчості знайомі не тільки попередники і послідовники святителя Григорія Палами, але і великі християнські художники.

<...


Назад | сторінка 4 з 29 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Філософія символічного світу людини, людина в світі культури
  • Реферат на тему: Вчення про церкву у святих отців і вчителів церкви
  • Реферат на тему: Немає нічого більш складного і тому більш цінного, ніж мати можливість прий ...
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Духовні аспекти заразність в патології людини: аналіз з позицій теоретичної ...