Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Теологічна теорія виникнення держави і права

Реферат Теологічна теорія виникнення держави і права





и держава і влада як даність, отриману понад; визнати владу монархів (поширену в середньовіччі) святий і що походить від Бога (Папа Римський - представник Бога на Землі, монархи - представники Папи і через нього Бога у своїх державах); повністю і у всьому підкорятися владі - небесної (божественної), тобто церковної і земної, що є представницею небесної на Землі, - тобто монархам і державі; не намагатися змінити встановлений Богом порядок.

Переваги даної теорії:

сприяє зміцненню громадянської злагоди в суспільстві, посиленню духовності;

перешкоджає насильству, революції та громадянської війни, переділу влади і власності.

Недолік теорії в тому, що вона заснована на вірі (в Бога), а не на перевіреному науковому знанні, тобто ненаукова. Теологічну теорію не можна довести, як і не можна прямо спростувати. Питання про її істинності вирішується разом з питанням про існування Бога, Вищого Розуму і т.п., а значить це в кінцевому підсумку питання віри. br/>

.2 міфологічні-філософське тлумачення теологічної теорії


У своєму виникненні політико-правова думка всюди у стародавніх народів на Сході і на Заході - у древніх єгиптян, індусів, китайців, вавилонян, персів, євреїв, греків, римлян та ін - сходить до міфологічним витоків і оперує міфологічними уявленнями про місце людини у світі.

Земні порядки, відповідно до стародавніх міфах, нерозривна частина загальносвітових, космічних порядків, що мають божественне походження. У руслі такого розуміння і висвітлюється в міфі тема земного життя людей, їх суспільного і державного устрою, їх взаємовідносин між собою і з богами, їх прав і обов'язків - словом, всього того, що їм дозволено і що заборонено. p align="justify"> У міфах ряду народів йдеться про початковий безпосередньому правлінні богів, які потім навчили людей мистецтву управління і передали владу земним правителям.

Згідно древневавілонскім і древнеиндийским міфів боги, будучи джерелом влади правителя, разом з тим і самі продовжують залишатися вершителями земних справ і людських доль.

Відоме своєрідність притаманна релігійно-міфологічним уявленням стародавніх євреїв. За їх версією, єдиний істинний бог знаходиться в особливому договірному відношенні зі всім єврейським народом, є його главою і царем (верховним законодавцем, правителем і суддею). Закони єврейського народу, по священному писанню євреїв, отримані Мойсеєм прямо від бога (законодавство Мойсея). У звичайних умовах відправлення влади здійснюється людьми від імені бога, але в екстраординарних ситуаціях він діє і безпосередньо (через одкровення, чудеса тощо). p align="justify"> Згідно єгипетської доктрині, влада фараона створена і укріплена богами, правитель - носій їх волі в країні. Видаючи укази, фараон виявляє волю бога Те-та, дотримуючись, однак, стародавніх звичаї...


Назад | сторінка 4 з 19 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Тлумачення Бога у античних філософів і в християнстві
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта