Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Основи герменевтики

Реферат Основи герменевтики





о матеріалу, і сьогодні будь-який серйозний богослов визнає факт наявності особливостей у богословській системі кожного учасника. br/>

Розглянемо для прикладу особливо богословської системи ап. Іоанна. Його Євангеліє явно відрізняється від синоптичних Євангелій, і справа, швидше за все, не в тому, що Іоанн хотів написати В«додатокВ» до вже існуючих Євангеліям, а в іншій богословської системі. br/>

У першу чергу ми звертаємо увагу на богословський мова Іоанна - він використовує багато різних богословських термінів - світло, тьма, гріх, правда, мир та ін На відміну від синоптичних Євангелій, у Івана Ісус не говорить притчами і стиль його проповідей зовсім іншою. br/>

По друге навіть з утримання Іоанн сильно відрізняється від синоптиків - у нього немає ні родоводу, ні опису народження, спокуси, вигнання демонів, нічого не сказано про перетворенні, установі Вечері Господньої, мученні в Гефсиманському саду. Якщо припустити, що Іван просто хотів доповнити вже існуючі Євангелія, то виникає питання - чому Матвій і Лука писали те, що вже було написано Марком, замість того, щоб також доповнити Марка? Яка взагалі мета написання Євангелій - біографія Христа? опис подій так В«як це булоВ»? br/>

Можна по різному відповісти на виникаючі питання, але одне очевидно - Іван не просто зібрав і записав всі невідомі іншим євангелістів факти - його Євангеліє має абсолютно закінчену богословську систему, і сам він був не просто збирачем фактів з біографії Христа, але богословом, заломлюючим події через свою богословську систему. br/>

2. В«Критика редакційВ» [98] - знайомство з поняттям, історія і приклади.


а) Загальні відомості про В«критиці редакційВ».

Критика редакцій з'являється після Другої Світової війни і її основоположниками можна вважати Гюнтера Борнкамма (Gunther Bornkamm), Ханса Концельманна (Hans Conzelmann) і Віллі Марксена (Willi Marxsen), який і ввів термін В«RedaktionsgeschichteВ». Суть даного підходу в тому, щоб, на відміну від В«Критика формВ», не просто виділити певні форми, складові біблійного тексту, але розглянути наявних текст як наслідок богословської переробки (редакції) автором різних джерел. Так як метод з'явився при вивченні Євангелій, то, природно, що він перш за все стосується аналізу богословських редакцій авторів Євангелій. Вважається, що Євангеліє від Марка було написано першим, тому можна сказати, що Матвій і Лука В«редагувалиВ» це Євангеліє, створюючи свої - але як вони це робили, і, головне, навіщо вони це робили? - саме на це питання намагається відповісти В«критика редакційВ».


Чому ми говоримо про В«Критиці редакційВ» зараз, при обговоренні богословського аналізу? Тому що саме після аналізу богословського змісту Євангелій, стали звертати увагу на те, що євангелісти та інші автори Біблії були не просто компіляторами, але богословами, які переробляли наявні у них матеріал. br/>

Як приклад розглянемо опис смерті Христа в Євангеліях - Матв. 27:45-56; Марк 15:33-41; Лука 23:44-49:




Матв. 27:45-56


від години шостої аж темрява сталась по цілій землі до години дев'ятої А коло години дев'ятої скрикнув Ісус гучним голосом:


Або, Або! лама савахтані? тобто: Боже Мій, Боже Мій! для чого Ти Мене покинув?


Деякі з що стояли там, це почули й казали: Він кличе Іллю. І зараз побіг один з них, взяв губку, наповнив оцтом і, наклавши на тростину й давав Йому

пити; а інші казали: Чекай, побачимо, чи прийде Ілля визволяти Його. А Ісус знову голосом гучним голосом, віддав дух. І ось завіса у храмі роздерлася надвоє, від верху до низу, і земля затряслася, і зачали

розсілися; і труни гроби, і багато тіл спочилих святих, і, вийшовши з гробів по воскресінні Його, увійшли у святе місто і явилися багатьом. p> сотник та ті, які з ним стерегли Ісуса, побачивши землетрус і все колишнє,

налякалися дуже й казали: Він був справді Син Божий. Там були також і дивилися видали багато жінок, які слідували за Ісусом з Галилеї, служачи Йому;

між ними були Марія Магдалина і Марія, мати Якова й Йосипа, і мати синів Зеведеєвих. /Td>

Марк 15:33-41


як шоста година настала темрява по всій землі аж до години дев'ятої. p> У дев'ятій годині скрикнув Ісус гучним голосом:


Елої Елої лама савахтані? - Що значить: Боже Мій! Боже Мій! для чого Ти Мене залишив? br/>

Деякі з що стояли тут, почувши, казали: Ось Він кличе Іллю. p> А один побіг, наповнив губку оцтом і, наклавши на тростину й давав Йому пити, кажучи:

постійте, побачимо, чи прийде Ілля Його зняти. p> Ісус же, скрикнув голосом гучним, віддав духа. І в храмі завіса роздерлась надвоє, зверху низу. p> Сотник, що стояв навпроти Його, побачивши, що Він, так духа віддав, то промовив:

Чоловік Цей був Син Б...


Назад | сторінка 43 з 54 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Немає нічого більш складного і тому більш цінного, ніж мати можливість прий ...
  • Реферат на тему: &Ідеальна держава& Платона і його критика
  • Реферат на тему: Наукові основи економічного аналізу. Поняття і значення економічного аналі ...
  • Реферат на тему: Відновлення залізничного транспорту після Другої світової війни і початок й ...
  • Реферат на тему: Ісус Христос, нагірна проповідь