Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Контрольные работы » Християнська етика

Реферат Християнська етика





ма по собі людська природа богоподібна і гідна натхнення і безсмертя (цим християнство відрізняється від платонізму, гностицизму і маніхейства). Людину чекає тілесне воскресіння; після Страшного Суду праведникам уготовано тілесне безсмертя в нових, перетворених тілах. Оскільки людині важко впоратися з вкоріненими в його природі гріховними бажаннями, він повинен упокорити гординю і вручити свою волю Богу; в такому добровільну відмову від свавілля і знаходиться, справжня, а не уявна свобода. p> У християнстві моральні норми звернені не до зовнішніх справ (як це було в язичництві) і не до зовнішніх проявів віри (як у Старому Завіті), а до внутрішньої мотивації, до "внутрішнього людині". Вищою моральною інстанцією є не борг, сором і честь, а совість. Борг виражає зовнішнє відношення між людиною і Богом людиною і суспільством; сором і честь виражають зовнішню доцільність природи і суспільства. Совість же є голос вільного духу, що робить особистість незалежною від природи і суспільства і підкоряє її тільки власній вищій правді. Можна сказати, що християнський Бог - це вища правда людської совісті, уособлена і обожнена як благодатний зміст усього буття. Тому людина повинна прилучитися до духовної істини, як би заново народитися від неї. p> Віра в безсмертя душі і в страшний Суд відіграє велику роль у християнській релігії. Підносить людину вільне і богоподібне надмирная істота, християнство не може звільнити людину від необхідності жити і вмирати у світі, де немає справедливого відплати за добро і зло. Віра в безсмертя душі і загробне заплату покликана дати людині не тільки знання, але і безпосереднє відчуття абсолютної сили моральних норм християнства. p> Найважливішою складовою частиною християнства є есхатологія - вчення про кінець світу, друге пришестя Христа, тілесне воскресіння мертвих і Страшний Суд, після якого на новій землі під новим небом повинне утвердитися царство праведників. <В В 

4. Ісус Христос: мораль і релігія. p> У світлі проблеми подолання насильства і утвердження миру християнська етика поділяє принципові цінності гуманістичного ненасильства. Більше того, творче, що звільняє ненасильство знаходиться в центрі християнської етики, незважаючи на те, що в історії християнської церкви ці цінності не раз залишалися потоптаними. У Біблії простежується педагогіка прогресивного розуміння шляхів і засобів подолання насильства і його коренів, розуміння, яке досягає кульмінаційного моменту у вченні і життя Ісуса Христа. Вже в текстах Старого Завіту насильство розглядається не як сліпа міфічна сила, а як негативна, жізнеразрушающая сила, за яку люди несуть відповідальність, від якої слід відмовитися і людині, і суспільству. Правда, насильство в цих текстах долається тільки частічно.Чтоби наблизитися до універсальної гармонії, до примирення, людина повинна звернути себе до божественному закону, тобто бути справедливим і визнати новий вимір людських відносин: В«Возлюби ближнього свого як самого себеВ». Це ненасильницький опір передбачає звільнення як пригнобленого, так і гнобителя, прощення і можливість примирення під знаком справедливості. p> У цій ненасильницької визвольній боротьбі розкривається ще один вимір любові, яке виявив Ісус в кінці свого життя своїм навчанням і своєю діяльністю: це - самовіддана любов.

Ісус Христос є засновником світової релігії, що носить його ім'я. Він же - творець жізнеученія, яке коротко можна визначити як етику любові. Ісус Христос поєднав релігію і мораль в єдине ціле: його релігія має моральний зміст, його мораль має релігійні витоки. Небесне безсмертя, в перспективі якого вчителює Ісус, - царство вічного добра. Вічне життя праведності протистоїть там вічним муках беззаконня. Ісус говорить про кінець часу, коли добро і зло, світло і темрява, життя і смерть відокремлюються один від одного нездоланною прірвою. І він говорить про це не як про ймовірність, надії, можливої вЂ‹вЂ‹нагороді, він говорить про це як про добре відомої істини. Говорить не як прагне туди. А як прийшов звідти. p> Чи не сама по собі ідея небесного царства становить сенс вчення Христа. Вона була і до нього, але він більш конкретний: він говорить, що небесне царство близько. І місію свою Христос бачив у тому, щоб повідомити про це людям. p> Перше, що потрібно від чоловіка, - це усвідомити неістотність, другорядність всіх земних цілей і прагнень. Треба правильно позначити масштаб цінностей і зрозуміти одну істину: В«Що високо у людей, то мерзота перед БогомВ». Свій вибір Ісус зробив в пустелі, де він постив сорок днів і сорок ночей. Під кінець посту до нього приступив диявол з трьома спокусами. Ісус відповідає старозавітним висловом: В«Господу Богу твоєму поклоняйся і Йому єдиному будеш служитиВ». p> Ісус вважав, що світ не містить в собі своєї цінності. У перспективі небесного царства він нікчемний, яким би значним і спокусливим не здавався. Словом, земне життя в собі недосконала, і ніщо в ній, будь то багатство, удача, слава, не варто того, щоб бути по...


Назад | сторінка 5 з 6 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Ісус Христос, нагірна проповідь
  • Реферат на тему: «Безсмертя душі моєї ...»: до питання про генезис пушкінського вірша «Я пам ...
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Філософське вчення Платона про безсмертя душі
  • Реферат на тему: Проблеми сенсу життя, смерті й безсмертя в духовному досвіді людини