Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Культурне значення суфізму в ісламі

Реферат Культурне значення суфізму в ісламі





одійство в тасаввуф, стати шейхом - наставником будучи носієм істини Мухаммада (хакіка Мухаммадійа), світлом Мухаммада (нур Мухаммадійа), часто стаючи ще й духовним, а іноді і політичним лідером. p align="justify"> Інститути суфійських братств формує саме завдяки появі відносин учитель-учень, знаменуючи другу стадію в розвитку громад містиків. Однак головою ордена, наставником і шейхом міг стати тільки той суфій, який пройшов усі "стоянки" тасаввуф, пережив, все "стану", відчув "блаженство екстазу єднання", той чиє серце завжди знаходилося в поминанні Всевишнього, навіть якщо очі і розум споглядають зовнішній світ. "Суфійські" Вахдат аль-вуджуд "дозволяло насолоджуватися Божественної красою навіть через чуттєво сприймаються і емпірично осягаються предмети та явища. Адже всі окремі прояви матеріальної природи є ні що інше, як частки (джуз), що відображають різноманіття краси (кул) Всевишнього. " 1 У взаєминах вчитель-учень проявлявся елемент природного містицизму полягає у впливі наставника на свідомість людини, так як на думку суфіїв виходить від шейхів "дух-благої" "исторгает благе ..." в надра душ людських. Адже для духу (Руху) "... немає перешкод ні в чому: ні в часі, ні в місці, ні в відстані. Як тільки мюрид згадає про Муршід, його Рух виявляється поруч в мить ока ". Ця концепція співпадає з визначенням природного містицизму психологом О. А. Андрєєвим, який стверджує, що дане явище і є "з'єднання, вплив або злиття з іншою людиною або живим об'єктом".

При цьому 'необхідний елемент тасаввуф полягав у повному підпорядкуванні учня наставнику, бо "свобода людини є не що інше, як зумовленість його вчинків", тобто істинно людина вільна лише в одному питанні, бути чи покірним Божественному волевиявленню чи ні, якщо обирає перше, він отримує справжню свободу в рамках зумовленості долі - свободу в собі самому; "зумовленість волі людини означає свободу Бога" 4 . Підтверджуючи тезу, що Бог Абсолютний і не залежить не від чого і не від кого, але все залежить від Бога, Ібн Арабі укладає що "свобода Божественної волі відрізнити від її зумовленості"; "зумовленість Божественної волі - означає свободу людини". У містицизмі простежується сутнісне єдність тварі і Творця, а не подобу: Бог - пан, а людина - раб, підкоряючись йому він проявляє акт свободи в підпорядкуванні, а якщо порушує наказ "значить, він вільний у своєму вчинку - і водночас він не вільний , бо ця його свобода (свобода непослуху) зумовленість самим велінням Бога ". Таким чином "людина вільна у своєму підпорядкуванні Богу і підпорядкований йому у своїй свободі". 1 І пізнання, і підпорядкування в суфізм відбувається за формулою - "ми самі визначаємо себе через самих себе, але в Ньому". 2

Виходячи з цього, ...


Назад | сторінка 59 з 63 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Л.М. Лопатін. Питання про свободу волі
  • Реферат на тему: Жан-Поль Сартр про свободу людини
  • Реферат на тему: Свобода волі і особиста відповідальність
  • Реферат на тему: Свобода волі і Промисел. До питання про соціальної пасивності
  • Реферат на тему: Конституційне право людини і громадянина на свободу творчості в Російській ...