Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Етика Античності

Реферат Етика Античності





що-небудь інше: іноді пристрасть, іноді задоволення, іноді скорботу, інший раз любов, а частіше страх. Про знання вони думають прямо як про невільників: кожен тягне його в свою сторону В».

На противагу думку більшості Сократ відстоював принцип загального панування розуму - у природі, в окремій людині і в людському суспільстві в цілому. Тому справжнє пізнання, відповідно до Сократа, виходить від бога і приводить до нього. А істинний шлях людського пізнання і полягає в тому, щоб зрозуміти божественну мудрість, керуючу всіма справами. Тому мірою речей у Сократа, в кінцевому рахунку, виявляється людина, але Сократ при цьому має на увазі розум і знання людини - людина як мисляча істота. При цьому вищим проявом божественної турботи про людей є розумність людини. У земному житті людина безпосередньо не бачить образ божий, але йому досить і того, що він бачить справи богів. Чи не мабуть і божественне начало в людині, його розумна душа, хоча саме вона править тілом і діями людини.

Людина по Сократу, був би взагалі позбавлений розуму і знання, якби в ньому, на ряду зі смертним тілом, не було б безсмертної душі. Саме завдяки божественної душі людина долучається до божественного знання: подібне пізнається подібним. Крім того, душа - берегиня знань, придбаних нею раніше у вічних мандрах в цьому та іншому світі; Людське ж пізнання - це по суті справи, спогад душі про колишніх знаннях. Тому вважав, що народжуючись, ми втрачаємо те чим володіли до народження, а потім за допомогою почуттів відновлюємо колишні знання, і тоді В«ПізнаватиВ» означає відновлювати знання і назвав це В«пригадуванняВ». Однак подібної гносеологічної роллю значення душі в сократовском вчені не вичерпується. Положення про безсмертя душі займає провідне місце в моральній філософії Сократа, визначаючи сенс і мету людського буття у світі, його життя і смерті.

Вважав, що душа повинна бути В«наїзникомВ» тіла, тіло існує для душі, а не навпаки, тобто підпорядкувати тіло душі - це вища мета людини. Саме через порушення цього правила виникає все погане і зле.
Безсмертя душі, по думці Сократа, з усією очевидністю показує, що тільки розумна і добродійне життя доцільна і відповідає божественної гармонії всесвіту, її провіденціальним цілям.

Відсутність безсмертя душі, зауважує Сократ, було б щасливою знахідкою для поганих людей: зі смертю душі вони легко позбувалися б від властивої їм порочності. Але душа безсмертна, і отже, неминуча відповідальність людини за свої справи. Будучи безсмертної, душа, за версією Сократа, разом з тим, піддана як вдосконаленню, так і псування - залежно від земного способу життя тих, кому вона дістається у своїх вічних переселеннях з цього світу в загробний і повернення назад. Душа людей, які скоїли тяжкі, але все ж іскупімие злочину (напр., душі каялася ще за життя вбивць і т. д.), увергаються в Тартар (тобто пекло) лише на час, до тих пір, поки не вимолив собі вибачення у своїх жертв.

Космос, по Сократу, слу...


Назад | сторінка 6 з 16 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Психологія свідомості. Питання про природу душі: душа як особлива сутність ...
  • Реферат на тему: «Безсмертя душі моєї ...»: до питання про генезис пушкінського вірша «Я пам ...
  • Реферат на тему: Філософське вчення Платона про безсмертя душі
  • Реферат на тему: Душі мертві і живі в поемі Н.В. Гоголя "Мертві душі"
  • Реферат на тему: Проблема душі і тіла у філософії Платона