Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Спори філософів. Іудеї і християни

Реферат Спори філософів. Іудеї і християни





но визнавалося істинним тільки в тому випадку, якщо спиралося не так на емпіричні дані, придбані в процесі практичної діяльності, а на сверхопитних розумне знання про Бога, або, що те ж саме, на ідеальне знання. Це ідеальне знання, на думку Кудрявцева-Платонова, являє собою збіг того, чим повинен бути предмет, з тим, що він є чи буває. Істина міститься не в матеріальному світі, а в ідеї про світ. Бог є основою навколишньої дійсності, її творцем і рушійною силою. Тому істиною має вважатися тільки те, що збігається з божественною ідеєю, втіленої в навколишньому людини дійсності. Прихильники академічної філософії оцінюють і процес пізнання, вважаючи пізнання достовірним тільки в тому випадку, якщо воно поряд з матеріальним і духовним світом включає світ надприродний. Саме пізнання поділяється на емпіричне, раціональне і ідеальне. Емпіричне пізнання оголошується гранично обмеженим, раціональне - недостатнім. Основ-ним є ідеальне пізнання, тобто сукупність уявлень про божественної істини, добро, красу, про абсолютне і всесовершенного істоті, що стоїть над світом. Воно досягається не емпіричним або раціональним шляхом, а вірою. Представники академічної філософії стверджують, що захоплення практичною перевіркою вищих істин здатне породити В«матеріалізацію наукового знанняВ», викликати сумніву серед віруючих вчених.

У онтології центральне місце відводиться доказам буття Бога, божественного походження світу і людини. Багато представників академічної філософії вважають цілком виправданими раціональні докази: космологічне, телеологічне, психологічне, онтологічне, моральне. Але при цьому вони підкреслюють, що жодне з перерахованих доказів буття Бога не витримує перевірки, якщо до нього підходити тільки з раціональних позицій. Коли ж ці докази будуть доповнені євангельським поданням про Богочеловеке, вірою в Ісуса Христа, вони стануть безперечними. Єдність розуму й віри в пізнанні Бога, по думку В. Д. Кудрявцева-Платонова, здатне утвердити у свідомості людини трансцендентальний монізм.

Єдність світу - поза світу, в Абсолютному істоті, тобто Бога. Витоки цієї єдності закладені в акті творіння. Тому визнання цієї біблійній ідеї має стати безумовним для розуму. Людина - вінець творіння, на відміну від інших явищ природи він поставлений Богом в центр Всесвіту, є її метою, наділений богоподобной душею. Безсмертна душа як відмінна особливість людини робить її, на думку академіків, образом і подобою Бога. А це, в свою чергу, служить доказом реальності Бога, оскільки без нього немислимо безсмертя душі.

Представниками академічної філософії приділялася велика увага розробці проблем християнської моралі та антропології. Найбільш грунтовно ця проблематика розкрита в роботах М. М. Тареева і В. І. Несмелова.

М. М. Тарєєв (1867-1934) у своїх роботах: В«Філософія життяВ», В«Основи християнства В»,В« Християнська філософія В»- висунув уявлення про релігійну філософії як вищої формі морального вчення про християнство. Подібне вчення, на його думку, будучи певною системою мислення, є обгрунтуванням істинного життя.

М. М. Тарєєв наполегливо підкреслював, що справді християнська філософія - частина філософії життя. На основі духовного досвіду, витлумачене як пізнання і переживання релігійних цінностей, формується таке свідомість, яке, з одного боку, наближає віруючого до скарбниці християнської істини, а з інший-убезпечує його від спотворюють справжнє християнство навчань. Спираючись на переконання Р. У. Емерсона (1803 - 1882), А. Шопенгауера (1788 - 1860), С. К'єркегора (1813 - 1855), А. Бергсона (1859 - 1941), В. Дільтея (1833 - 1911), М. М. Тареев робить спробу сформулювати загальні принципи такої філософської системи, яка б дозволила досягти глибокого коріння світу цінностей, царства Божого, безпосередньо доторкнутися до таємних зародження духовного світу, до ті болі силі Святого Духа, заглянути в ту потаємну, приховану в глибині серця кліть, в якій вперше, в самому зародку, визначається духовне благо.

М. М. Тарєєв малює теологізірованной картину спрямованості світової історії. Він не обмежується визнанням божественної волі і провіденціальної цілі в як визначальних чинників суспільного розвитку. У його історіософії помітна роль відводиться і природної необхідності, яка протистоїть творчому першооснові. Природна необхідність і визначає, за його думку, наявність в історичному процесі трагічних колізій, В«свободи плотіВ», аморалізму, явищ і вчинків, чужих людині. Наявність у світі зла є наслідок природної необхідності, В«інопріродность духуВ».

Як і М.М. Тареев, основне завдання християнської філософії зводив до морального вдосконаленню В. І. несміливі (1863 - 1920). У своїй дисертації В«Догматична система св. Григорія Нісського В», а потім у основній роботіВ« Наука про людину В»Несміливо ставить завдання визначити, що таке людина, яке її реальне місце в світі, в чому загадка його буття, за якими принципами він повинен формувати життєві установки....


Назад | сторінка 7 з 18 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Проблема пізнання світу у філософії
  • Реферат на тему: Філософія символічного світу людини, людина в світі культури
  • Реферат на тему: Місце екскурсії у процесі пізнання навколишнього світу