Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Мальовничий образ Христа у творчості В.Д. Полєнова

Реферат Мальовничий образ Христа у творчості В.Д. Полєнова





моральної сили людини, і протиставлявся гнітючим оковам церкви, сваволі і насильства з боку влади. Зображуючи Христа, художники намагалися відповісти на вічне питання про сенс життя і самопожертву заради суспільства. М.М. Антокольський, створюючи своїх героїв, мучеників за ідею, створив В«вмираючого СократаВ» (1875), В«СпінозуВ» (1882) і поряд з ними - В«Христа, перед судом народуВ» 1874. Але для того, щоб зрозуміти Спінозу і Сократа, потрібно було бути людиною освіченою, а образ Христа був зрозумілим усім, саме це і приваблювало до нього увагу художників. І.М. Крамськой написав В«Христа в пустеліВ» (1873), про який сам говорив: В«Я бачу ясно, що є один момент у житті кожної людини, хоч трохи створеного за образом і подобою божу, коли на нього приходить роздумах - піти направо або наліво? ... Ми всі знаємо, що звичайно закінчується подібне коливання. Розширюючи далі думку, охоплюючи людство взагалі, я, з власного досвіду, моєму маленькому оригіналу, і тільки по ньому одному, можу здогадуватися про ту страшну драмі, яка і розігрувалася під час історичних криз ... Отже, це не Христос, тобто я не знаю хто це. Це є вираз моїх особистих думок. Який момент? Перехідний. В»Тобто ми бачимо, що Крамськой хотів зобразити не так Христа, скільки свого особистого героя, близького і зрозумілого, який би виражав його переживання та прагнення. М.М. Ге всю свою творчість присвячує зображенню євангельської драми. Він слід моральному вченню Л.М. Толстого, але гарячий внутрішній протест проти існуючих умов життя і бурхливий темперамент призводять до того, що сила образів Ге, їх динаміка розриває самі рамки мистецтва. p align="justify"> Саме в цей час складаються основи світогляду Полєнова. Він з цікавістю сприймає прогресивні ідеї сучасності, співчуває революційного руху в Росії. Але в ньому немає того бурхливого протесту проти дійсності, який є в оточуючих, який робив настільки динамічної й бурхливої вЂ‹вЂ‹живопис М.М. Ге, який проповідував у житті євангельську лагідність. Подібно І.М. Крамскому, Полєнов з ранньої юності шукає героя, але, як і багато, зупиняється, зрештою на особистості Христа, який стає центральним образом на всьому його творчому шляху. Живописні роботи Полєнова, написані за кордоном, були повні суперечностей, художник намагався спробувати свої сили в самих різних напрямках. Однак, задуми всіх картин молодого художника об'єднувала тема боротьби за повагу до гідності людини, за свободу совісті, незалежність. Він до кінця життя зберігав віру в глибоке виховне значення мистецтва. Як у старості він вимагав, щоб у народній аудиторії виконувалася класична музика, так і в центральному періоді свого творчого шляху він хотів створити картину, повну В«одухотворення та красиВ», яка повинна була заворожувати глядача укладеної в ній гармонією. В«Мистецтво має давати щастя і радість, Інакше воно нічого не коштуєВ», - говорив Полєнов. Він остаточно зупиняється на темі В«Христос і грішницяВ». p align="justify"> Ще на самому початку ...


Назад | сторінка 7 з 25 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Переломний момент: який мінімум подій максимально впливає на вашу кар'є ...
  • Реферат на тему: Лінгвістічній аналіз Значення имени Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Спокутне значення страждань Господа Ісуса Христа по Четвероевангелию
  • Реферат на тему: Воскресіння Ісуса Христа