Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова

Реферат Духовна культура російського суспільства в художньому світі Н.С. Лєскова





самперед, цнотливість означає не що інше як чистоту. Виявляється, що цнотливим може бути людина у шлюбі, що живе з дружиною нормальним життям. А цнотливою може бути і людина, яка не тільки не перебуває у шлюбі, але і не робить ніяких плотських гріхів. Але, тим не менш, за своїм внутрішнім станом він - як кажуть святі отці - розпалюється. Тобто, виконаний всяких поганих схильностей, прагнень, і живе цими пристрасними думками, почуттями і так далі ». З цих слів видно, що цнотливість - це не тілесна чистота, а перш за все, чистота душевна. Христос Господь наш говорив: «Світильник для тіла є око. Отже, якщо око твоє буде чисте, то все тіло твоє буде світле Якщо ж твоє око лихе було, то й усе тіло твоє буде темно ». (Мф. 6: 22-23). І ще: «Ісус говорить їм: Поправді кажу вам, що митарі і блудниці вперед вас у Боже Царство». (Мф. 21:31).

Так чиста дівчина Аза, що не знала Бога своїм розумом, знала Його своїм серцем. Вона стала блудницею мимоволі, принісши себе в жертву, віддавши всі свої заощадження. Її тендітне тіло не могло витримати ніякої фізичної роботи, вона не могла заробити собі на шматок хліба. Зневірена дівчина віддала своє тіло на наругу. Але тільки тіло, як тимчасову одяг нашу на землі. Душа ж її залишилася чиста як крапля прозорої води, бо любов до ближніх була найсильніше.

Зберегти своє тіло в чистоті це прекрасно, але не найголовніше, не цього від нас чекає Господь. Він чекає від нас нашого серця, люблячого Його. А без любові до ближніх немає любові до Бога як писав про се улюблений учень Христовий святий Іоанн Богослов: «Хто каже:« я люблю Бога », а брата свого ненавидить, той неправдомовець Бо хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, Якого не бачить? І ми маємо від Нього таку заповідь, щоб люблячий Бога любив і брата свого »(1 Ін. 4:20). Юна Аза возлюбила Христа всією душею, коли дізналася про Нього і Його вчення.

Мимоволі, а може бути і не випадково, письменник порівнює прекрасну Азу з цнотливою Теніей. «Аза (як і тенія - авт.) Не могла уникнути тяжких лих з причин, які крилися в її вихованні: вона зовсім не була приготована до того, щоб здобувати собі засоби своїми працями. Вона мала молодість, красу і світлий, навіть проникними розум і піднесену душу, але не була навчена ніякому ремеслу. Прелестное, незаймане тіло її було слабо для того, щоб виконувати грубі роботи - берегові подёнщіци її відганяли; вона не могла носити ні кошиків з плодами, ні цеглу на будівлі, і коли вона хотіла мити білизну в річці, то зола із згорілого нільського очерету роз'їдала її ніжні руки, а текуча вода справляла на неї запаморочення ...

У Ази була добра і безкорислива душа ... Нехай страждає вона, але зате Іо і її старі врятовані ».

І тенія страждала, здобуваючи хліб насущний своєму коханому чоловікові і дітям. Хтось може заперечити, як можна порівнювати Азу і тенію, адже дії їх абсолютно протилежні ?! Одна віддала своє тіло на наругу прийшлим мореходци - інша ж своє тіло, його чистоту, всіляко зберігала. Чи не у наявності тут протиріччя? Навіщо Лєсков його так відверто призводить? Чи для того, щоб збентежити розсудливого читача? Ні ж! Мудрий письменник не дарма поставив близько ці два оповідання і не дарма провів через образи цих жінок стільки паралелей. Письменник зробив це навмисне, щоб ми не тільки могли побачити величезну різницю між цими двома «крихкими судинах», а ще й замислитися. Чому кажу заглянути в себе глибше? Це тільки на перший погляд, погляд поверхневий і неглибокий тут криється протиріччя. Лєсков - письменник найвищої глибини, і мислить як справжній християнин. Адже якщо взяти життя Ази і життя тієї ж Тенії, то можна зрозуміти, що спочатку їх життєві шляхи абсолютно не співставні. Аза була незаміжня багата дівчина, коли тенія ж навпаки, була жінкою заміжньою, має двох дітей. У цьому криється велика різниця. Азе нічого було втрачати, вірніше, у неї не було чоловіка і дітей, і навіть батьків, за якими вона повинна б доглядати і їм служити. Дівчина була сирота. З цього виходить, що вона не несла відповідальності за життя рідних як тенія. Аза була надана самій собі, відповідала тільки за себе. І вона відповіла, пожертвувала собою. Вона зробила все, що могла для порятунку життя нещасного незнайомця і його дочки. Вона принесла себе в жертву, виконавши головну заповідь Божу, поклала життя своє за ближнього свого. А втрата тілесної чистоти ніяк не змінила душу, не забруднила її. Стала блудницею вона як би і не з волі своєї.

Тепер же подивимося на життя цнотливою Тенії. Тенія у свою чергу, як і Аза виконала головну заповідь Божу, вона дотримала чистоту шлюбу і зберегла вірність своєму чоловікові, даного їй Богом. Вона не пішла ні на які вмовляння втратити свою чистоту в обіймах сластолюбця Мілія, робила те, що повинна була робити, слухала, насамперед, своє серце як і Аза. Було дуже важ...


Назад | сторінка 9 з 34 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Українська модель суспільства: чи буде вона ліберальної?
  • Реферат на тему: Що таке філософія і навіщо вона
  • Реферат на тему: Синтез 5н-спіро [Хромов -2,2 † - [1,3] - оксазонідін] - 4-вона
  • Реферат на тему: Синтез оптично чистого 3R-метілціклопентан-1-вона з L - (-) - ментолу
  • Реферат на тему: Розробка комплекту подушок в змішаній техніці "Він і Вона"