Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Буддизм

Реферат Буддизм





g>

Засновником вчення махаяни вважається видатний буддистський богослов Нагарджуна (I ст.), Родом, з Південної Індії, з брахманской касти. Махаянистское вчення містило в собі суттєві нововведення в порівнянні з первісним буддизмом. Воно було безсумнівно великий поступкою брахманізму і відображала вплив брахманів, які брали нову релігію, але зберігали багато зі свого старого світогляду.

Махаяністи виходили з того, що основна ідея буддистського віровчення - кожна людина може досягти нірвани тільки своїми особистими зусиллями - накладає непосильний тягар на просту людину; цей вузький шлях доступний тільки небагатьом; масі ж народу потрібен більш легкий, широкий шлях. Релігія без бога або богів народної масі недоступна: віруючим потрібен бог або боги. І ось сам засновник буддизму Гаутама-Будда перетворився для махаянистов з вчителі мудрості в бога. Поступово розвинувся культ Будди. На честь його стали споруджувати спочатку ступи - споруди над передбачуваними останками, а потім справжні храми, де зберігалися зображення Будди, деколи гігантських розмірів. Виникло уявлення, що Будда-Шак'ямуні (Гаутама) - це лише один з безлічі будд. У число цих будд включали і брахманских богів, а згодом і богів інших країн, де поширювався буддизм. Пантеон буддизму поповнювався також і за рахунок власних святих - архатов. Поступово число будд вельми збільшилася: є уявлення про 995 буддах-Мироправителя, про 35 буддах, очищувальних від гріхів, і пр. У северобуддістскіх монастирях нині нерідко зберігаються зображення 1000 будд. Найбільшим шануванням з будд користуються: Будда-Шак'ямуні - відомий вже нам засновник віровчення; Будда-Майтрейя - майбутній Будда, який повинен змінити теперішнього як правителя світу; Будда-Очірвані (Вачжра-пані) - останній з 1000 будд; Будда-Манзушірі (мудрий); Ади-будда - творець світу; Будда-Амитаба - містичний владика раю.

Величезне статуя Будди на острові Цейлоні

Крім будд предметом шанування в махаянистском буддизмі стали бодісатви. Бодисатва - це істота, яка досягла досконалості шляхом подолання в собі спраги існування і заслужившее перехід в нірвану, але добровільно залишилося на час в миру, щоб рятувати інші істоти. Отже, бодісатва - це як би потенційний Будда. З бодисатв буддисти особливо шанують Авалокітешвару.

Бодисатва Авалокитешвара

Ще одне важливе нововведення, зроблене махаянистами в буддистська віровчення, - це допущення мирян в нірвану. Нагарджуна вперше почав вчити, що не тільки одним ченцям, а й мирянам доступна нірвана.

Але цих поступок було недостатньо. Самий ідеал нірвани, привабливий для витончених філософів, розчарованих інтелігентів, був мало зрозумілий широким масам. Їх треба було залучити чимось більш привабливим. І ось в махаянистском буддизмі виникає вчення про рай, зовсім відсутня в первісному буддизмі. Рай знаходиться в блаженної країні Сукаваті. Там серед розкішних садів, які рясніють всякими благами, перебувають праведники. Там править містичний Будда-Амитаба. У якому ж відношенні цей рай Сукаваті знаходиться до кінцевого ідеалу - нірвані? Буддійські богослови так вирішують це питання: у раю Сукаваті перебувають душі праведників, яки...


Назад | сторінка 9 з 14 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Життя Готами Будда
  • Реферат на тему: Життя і вчення Будди
  • Реферат на тему: Життя і вчення Будди
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Іудаїзм, його віровчення, культ і етика