Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Ульріх Цвінглі як реформатор

Реферат Ульріх Цвінглі як реформатор





тно незмінним. «Кільце, яким король заручився з королевою, цінується нею не просто як золоту прикрасу. Воно зроблене з золота, однак є безцінним як символ її царственого чоловіка. Тому вона вважає його найважливішим зі своїх кілець. Якби їй коли-небудь довелося визначити цінність своїх прикрас, вона б сказала: «Це король моїх кілець, тобто кільце, яким мій царствений чоловік заручився зі мною. Воно є знаком нерозривного союзу і вірності ». Таким чином, кільце набуває додаткову, особливу цінність, вона є не властивою йому, а набутою.

«Цвінглі стверджує, що так само йде справа і з хлібом причастя. Хліб і кільце залишаються незмінними самі по собі, проте їх значення і роль, пов'язані з ними асоціації істотно змінюються. Значення може змінюватися, що не привносячи з собою будь-яких змін в природу самого предмета. Цвінглі стверджує, що той же процес відбувається і з хлібом і вином. У звичайному щоденному розумінні вони є звичайними хлібом і вином, що не викликають будь-яких асоціацій. Однак коли вони переносяться в інший контекст, вони набувають важливі нові асоціації. Коли вони поміщаються в центр молиться громади під час розповіді про останньої ночі у життя Ісуса Христа, вони стають дієвим нагадуванням про засадничі аспекти християнської віри. Це значення надає їм контекст, самі по собі вони залишаються незмінними ».

У даній главі можна не торкнутися спору між Лютером і Цвінглі, адже питання про реальний присутності Христа в Євхаристії докорінно їх розділяє.

«Походження поглядів Лютера на реальну присутність Христа можна простежити на прикладі його ставлення до, на перший погляд, незначним подіям, що відбулися в 1509 р. У листопаді цього року в невеликий голландської бібліотеці відбулось оновлення кадрів, що викликало необхідність інвентаризації фондів. Ця робота була доручена Корнелію Хоену, який виявив, що бібліотека містить значну зібрання творів відомого гуманіста Весселя Ганфорта (бл. 1420 - 1489). Одне з них було названо «Про таїнство євхаристії». Хоча Ганфорт, по суті, не заперечив доктрину пресуществления, він розробив ідею про духовне союзі Христа і віруючого. Хоен, явно захоплений цією ідеєю, переробив її в радикальну критику доктрини пресуществления, яку він оформив у вигляді листа. Представляється, що близько 1521 цей лист досягло Лютера. До 1523 лист досягло Цюріха, де воно було прочитано Цвінглі ».

У цьому листі Хоен пропонує слово «est» в словах Христа «hoc est Corpus Meum» - «... Це тіло Моє» не перекладати дослівно як «є» чи «ідентично с», а передавати словом «significat», тобто «Позначає». Наприклад, коли Христос каже: «Я хліб життя», то абсолютно ясно, що Він не отждествляет себе з конкретною буханцем хліба або хлібом взагалі. Слово «єсмь» тут слід розуміти в метафоричному або небуквального сенсі.

Хоен розробив цілий ряд ідей, які згодом зайняли своє місце в євхаристійному вченні Цвінглі. Цвінглі сам пише про це: «Як вже було сказано вище, ми повинні встановити, який первісний зміст слів Христа« Це Моя плоть », оскільки вони ніяк не можуть мати грубо-тілесного сенсу. Серед наших сучасників є люди, що пояснювали, що в слові «це» необхідно вбачати символічне значення. Я хвалю віру цих людей, за умови, що вона справжня ».

Тут можна вказати на дві основні ідеї. Перша являє собою ідею про євхаристії як обручці, яке наречений одягає нареченій дл...


Назад | сторінка 94 з 130 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Мутації і нові гени. Чи можна стверджувати, що вони служать матеріалом Мак ...
  • Реферат на тему: Лінгвістічній аналіз Значення имени Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Спокутне значення страждань Господа Ісуса Христа по Четвероевангелию
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Мережеві анекдотчікі: хто вони?